(uitgave 98/2 pag 13)

Inzameling gebruikt EPS

Recycling bij Unidek geen modebegrip

Reststukken van door Unidek geproduceerde gecacheerde EPS-producten worden op de bouw in een Unirec geladen (foto Piet Kuppens)
Milieubewust, duurzaam bouwen en recycling zijn begrippen die steeds vaker te horen zijn in de dakenbranche. Om gebruikt EPS in te zamelen heeft Unidek uit Gemert een speciale bak ontwikkeld waarin het afval kan worden opgeslagen. Het gebruikte EPS kan daarna weer worden bewerkt tot een nieuw product.

Recycling is bij Unidek dus geen modebegrip, maar een standaard onderdeel van de bedrijfsvoering. Het behoort tot het beleid van het bedrijf om, daar waar mogelijk en zinvol, de kringloop van EPS (geëxpandeerd polystyreen) zo veel mogelijk te sluiten. De retourname en verwerking zijn vastgelegd in het gecertificeerde zorgsysteem van Unidek (NEN-EN-ISO 9001 en NEN-EN-ISO 14001). Dit impliceert dat de retourstroom EPS wordt gezien en behandeld als een secundaire grondstof. Van deze secundaire grondstof vervaardigt Unidek weer isolatieproducten.
Het zogeheten Unirec, een metalen in- en uitklapbaar rek (5,00x1,20x 1,00 m) dat tegen betaling kan worden besteld via erkende hout- en bouwmaterialenhandelaren, is één van de middelen die Unidek hanteert voor de inzameling van gebruikt EPS. Het betreft hier reststukken van door het bedrijf zelf geproduceerde gecacheerde EPS-producten: Unidek-elementen voorzien van harde dekplaten (zoals spaanplaat, staal en Masonite), Dijkotop dakisolatieplaten en Aludek plafondisolatieplaten. Het EPS in de reststukken van deze producten dient wit en schoon te zijn en een neutrale geur te hebben.
In de praktijk verloopt het inzamelen en verwerken van dergelijke reststukken als volgt: Op de bouw worden de reststukken verzameld in een Unirec die later door een vrachtwagen wordt opgehaald.
Overigens kan een Unirec ook bij het magazijn van een erkende hout- en bouwmaterialenhandelaren worden gebracht en ingezameld.
Het bedrijf uit Gemert, door de leden van de vereniging van bouwmaterialenhandelaren in Nederland (HIBIN) uitgeroepen tot 'Fabrikant van het jaar 1997', maakt deel uit van de internationale holding Unidek Beheer B.V. Daartoe behoren negen bedrijven, gevestigd in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België, met in totaal zo'n 625 medewerkers. In 1997 realiseerden zij gezamenlijk een productie van ruim 280 miljoen gulden. Met een productiecapaciteit van circa 2 miljoen m3 per jaar is Unidek de grootste producent van EPS in de Benelux en één van de grootste ter wereld. De innovatieve aard van de onderneming heeft geleid tot de ontwikkeling van talloze producten voor de bouw, alle vervaardigd op basis van dit milieusparende isolatiemateriaal.


Inhoudsopgave Dak Helling '98
Terug naar Dak Helling