Dak Helling 1998-03-22 Elementen ontwikkeld voor rietdekkers

Stilstand is achteruitgang, dus moet je steeds weer naar nieuwe ideeën zoeken. Deze aloude wijsheid geldt ook voor het nieuwe element van Unidek dat speciaal voor de rietdekkers is ontwikkeld. De eerste elementen zijn inmiddels gebruikt in Leiderdorp. Uitvoerende rietdekkers waren De Bruin & Zn B.M. uit Stompwijk en Wincoop uit Putten. Volgens firma De Bruin, een bedrijf dat anderhalve eeuw bestaat, is dit nieuwe product een hele verbetering van de huidige elementen.

 In de wijk Leijhof te Leiderdorp zijn dertig luxe villa's verrezen die zijn voorzien van een nieuw element: HD 2.5 DLG, een element van Unidek voor een rieten dakbedekking. Aannemer ERA Bouw B.V. uit Zoetermeer vond de aanpak van en de samenwerking in dit project nog uitzonderlijker dan het dak zelf: een staaltje van gezamenlijke bouwkunst. Het contact met Unidek Bouwelementen B.V. kwam tot stand via dealer De Boo Delft.
ERA Bouw had enkele bijzondere specificaties voor het dak. Deze waren verwerkt in driedimensie CAD-tekeningen die de firma Derks te Harmelen in samenwerking met Inbo Architecten vervaardigde, aldus uitvoerder B. Visser. "Deze tekeningen vormden de spil voor dit deel van het project. Daardoor konden de diverse leveranciers met dezelfde gedetailleerde basis aan de slag om hun producten geprefabriceerd te leveren. De maatvoering en detaillering voor het dak dienden bovendien zeer secuur te zijn."
"Eerlijk gezegd waren we van tevoren wel enigszins sceptisch of het zou lukken", vervolgt Visser, "maar dankzij de degelijke voorbereiding bleek op de bouwplaats alles tot op de millimeter te kloppen. Alle prefab onderdelen waren zoals ze moesten zijn; De gordingen en kappen, stalen verbindingen, houten spanten en de dakpanelen. Dankzij deze aanpak kon er just-in-time worden geleverd, hadden we nergens met snijverliezen of aanpassingen te maken en konden we snel werken."

Riethaak

Ook voor de onderneming uit Gemert betekende het project een uitdaging. De HD 2.5 DLG elementen werden voorzien van hogere tengellatten, in verband met de riethaak van de dakdekker. Alle elementen zijn in de fabriek diagonaal gezaagd voor de hoek- en kilkeperconstructies. Ze werden gemerkt en vervolgens in montagevolgorde aangeleverd, inclusief de speciaal ontwikkelde hijsklem, die was aangepast op de verhoogde tengels.
Rietdekkersbedrijf De Bruin & Zn B.M. nam tweederde van het project voor zijn rekening. Dit bedrijf stamt uit 1850, de zoons zijn alweer de vierde generatie rietdekkers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken en behandelen van rietendaken met een brandvertragend middel. Tevens houdt het bedrijf zich bezig met de reparatie van daken en het vegen van schoorstenen.

Informatie

"Aannemer Erabouw kwam naar ons toe om informatie op te vragen over de mogelijkheden de daken in Leiderdorp met riet te bedekken", vertelt De Bruin. "Wat volgde was een oriënterend gesprek, het maken van een plan en daaruit voortvloeiend de uiteindelijke opdracht."
Het project duurde in totaal drie maanden. Waar in totaal vierduizend vierkante meter riet werd toegepast. De Bruin werkte hierbij samen met rietdekkersbedrijf Wincoop uit Putten, die eenderde van het project voor haar rekening nam.
De Bruin is goed te spreken over het nieuwe element. "Voorheen werkten we met oude Unidekplaten, dat wil zeggen dat de tengel opgelengd moest worden om de nodige zeven centimeter ruimte te krijgen onder de panlatten. Dit werd ná overleg met Era Bouw doorgespeeld naar Unidek. Die ontwikkelde vervolgens een plaat met een verhoogde tengel waar direct de panlat op bevestigd kon worden. Wat dat betreft is ook de gehele constructie verbeterd."Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam