Dak Helling 1998-03-24

Nieuwe brochure 'Gezond isoleren met EPS'

Stybenex, de vereniging van fabrikanten van EPS-bouwproducten, heeft een brochure uitgegeven over gezond isoleren met geëxpandeerd polystyreen (EPS). Uit de brochure blijkt dat het werken met EPS-isolatiematerialen geen nadelen voor de gezondheid oplevert. Voor het verwerken van EPS op de bouwplaats zijn dan ook geen beschermende maatregelen nodig.
EPS wordt vervaardigd door witte bolletjes kunststof met daarin een blaasmiddel met behulp van stoom te laten expanderen en aan elkaar te persen. EPS bestaat voor 98 procent uit lucht en maar voor 2 procent uit grondstof. Deze samenstelling maakt het materiaal licht van gewicht, geeft het een hoge druk- en vormvastheid, een goede isolerende werking en maakt het ongevoelig voor vocht. Er komen geen vezels of stoffen vrij die kunnen leiden tot huidirritaties of andere aandoeningen.
Stybenex werkt aan de realisatie van het Witboek EPS in de bouw' een wetenschappelijk gefundeerd maar vooral praktisch opgezet naslagwerk. 'Gezond isoleren met EPS' is het derde katern dat in het kader van dit witboek is verschenen. Eerder verschenen de katernen 'EPS en het milieu' en 'EPS in de GWW'. Meer informatie: 0418 - 513450.

Internationaal keurmerk voor Haté Holland

Haté Holland krijgt als eerste installatiebedrijf in haar branche één van de hoogste internationale kwaliteitskeurmerken, het ISO 9001 certificaat. Haté Holland is actief op het gebied van bliksembeveiliging, antennebouw en hoogwerk.
He bedrijf is als één van de weinige bedrijven erin geslaagd zowel het ISO 9001 certificaat als het VCA** certificaat te behalen binnen één jaar. De certificering hiervan is zo snel gerealiseerd vanwege het kwaliteitsstreven dat het bedrijf zichzelf oplegt.
Haté Holland is één van de grootste bedrijven met een specialisatie in bliksembeveiliging, aardingssystemen en overspanningsbeveiligingen, bestaat 28 jaar en maakt sinds 1996 deel uit van de Detron Group. Er werken momenteel ruim 80 mensen. Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van circa 10 miljoen gulden. Haté Holland is gevestigd in Goirle en heeft daarnaast vestigingen in Zwolle Capelle a/d IJssel en Geleen. Buiten Nederland is Haté Holland nog actief in België en Duitsland.

Nieuwe brochure RBB Milieu

RBB Verkoopkantoor bv heeft een nieuwe milieubrochure uitgebracht: 'RBB en de zorg voor ons milieu'. Het milieubeleid is een belangrijke peiler voor de Nederlandse economie en dus ook voor de bouw.
Ook RBB is ambitieus op het gebied van duurzame ontwikkelingen en onderkent dat milieu- en arbo aspecten een zeer belangrijk onderdeel uitmaken van de dagelijkse bedrijfsvoering. In deze brochure beschrijft RBB haar visie over de zorg voor het milieu en het productieproces van RBB dakpannen dat is uitgerust met het ISO 14001 milieuzorgcertificaat. Rode draad in de brochure is de levenscyclusanalyse; van grondstoffen tot hergebruik van RBB dakpannen.
Tot slot worden RBB producten beschreven aan de hand van de DuBo maatregelen uit het nationaal pakket Duurzaam Bouwen.
RBB is een weg ingeslagen die in de toekomst zal leiden tot verdere verbetering van kwaliteit in het algemeen en milieuvoorschriften in het bijzonder. Het milieudenken omvat het totale bedrijfsbeleid: grondstoffen, productie, transport en logistiek, verwerking van de producten en tenslotte sloop en hergebruik.
Positieve effecten van deze bedrijfsaanpak zijn voor de buitenwereld soms pas na langere tijd zichtbaar en zelfs dan nog moeilijk meetbaar. Daarom staat RBB in deze brochure uitgebreid stil bij haar zichtbare én onzichtbare zorg voor het milieu. Meer informatie; 0348 - 476505.

Nieuwe shingles bij Mawipex

Handelsmaatschappij Mawipex te Rilland heeft in haar shingles programma twee nieuwe types opgenomen, namelijk de Standard Strip 20 en de Stormking 25. Beide shingles, die voorzien zijn van een glasvliesinlage en zijn ingestrooid met minerale korrels, kunnen zowel op nieuwbouwdaken als voor reeds bestaande daken worden toegepast.
De Standard Strip heeft een gewicht van 9.8 kilo per vierkante meter en is leverbaar in 14 verschillende kleuruitvoeringen, de Stormking 25 heeft een gewicht van 11,7 kilo per vierkante meter en wordt geleverd in acht verschillende kleuren. De belangrijkste kleuren zijn uit voorraad leverbaar. Op beide shingles, die met goede resultaat getest zijn conform DIN 4102, wordt respectievelijk 20 en 25 jaar garantie verleend.

Stichting Doelmatig Verzinken is verhuisd

De Stichting Doelmatig Verzinken is per 20 februari verhuisd van Sassenheim naar Scherpenzeel. Deze nieuwe vestigingsplaats is gekozen om zijn centrale ligging en gemakkelijke bereikbaarheid.
De stichting, waarbij het merendeel van de Nederlandse verzinkerijen is aangesloten, stelt zich ten doel op objectieve wijze voorlichting en adviezen te geven over het thermisch verzinken en over de toepassing op thermisch verzinkt staal, alsmede het verzoek van inspecties en keuringen. De manier, waarop de stichting opereert is overigens door Lloyd's bekroond met het kwaliteitscerticaat NEN-9002.

Het gebruik van thermisch verzinkt staal biedt wezenlijk voordelen. Het materiaal heeft een lange levensduur en een zeer grote roestbestendigheid, die nog verlengd kan worden door over de zinklaag een coating aan te brengen. Men spreekt dan van een duplexsysteem. Thermisch verzinkt staal heeft voorts een hoge slijt- en stootvastheid en vergt praktisch geen onderhoud.
De stichting is actief binnen verschillende nationale en internationale organisaties op het gebied van thermisch verzinken en corrosiebestrijding, zoals het Nederlands Corrosie centrum, de European Gegeral Galvanizers Association en de Lead Zinc Research Organisation. Voor meer informatie: 033-2770101.

NedZink bundelt technische adviesbladen

De NedZink Technische Adviesbladen zijn gebundeld in een handige uitgave die gratis ter beschikking wordt gesteld aan elke architect en zinkverwerker. Veertig pagina's informatie, tips en uitleg, gebaseerd op veel voorkomende vragen over de verwerking van zink. Soldeertechnieken, het felssysteem en het roevensysteem bij dakbedekkingen, berekeningsadviezen voor de bepaling van de benodigde capaciteit van hemelwaterafvoersystemen; alles staat er helder en overzichtelijk in. Geïllustreerd met duidelijke, instructieve lijntekeningen en foto's, uitgevoerd in handig meeneemformaat. Kortom, de ideale gids bij de voorbereiding en uitvoering van projecten. Voor aanvraag of meer informatie: 0495-455700.

Certain Teed Shingles Mawipex

Handelsmaatschappij Mawipex BV te Rilland heeft haar assortiment Certain Teed Shingles opnieuw uitgebreid. Nadat onlangs types Landmark en Landmark XL in het programma werden opgenomen, brengt het bedrijf nu shingles van het type Highlands op de markt.
Deze shingles worden gekenmerkt door een bijzonder fraaie structuur met schaduwen en reliëfeffecten. Bovendien zijn ze voorzien van een glasvliesinlage en ingestrooid met minerale korrels.
Evenals de overige shingles uit het programma van Certain Teed zijn deze nieuwe exemplaren uitgebreid en uitvoerig beproefd door verschillende keurinstituten in de Verenigde Staten. Zo zijn met goed gevolg proeven genomen met betrekking tot brandbestendigheid en weerstand tegen opwaaien.
De shingles kunnen worden bevestigd door middel van gegalvaniseerde nieten met brede rug of gegalvaniseerde dan wel aluminium asfaltnagels. In bepaalde gevallen worden koperen leinagels toegepast. De shingles zijn voorzien van speciale bitumineuze nokken. Wanneer deze nokken worden blootgesteld aan zonnewarmte of kunstmatige warmte, wordt een optimale hechting van de shingles aan de onderliggende shingle bereikt.

Assy schroeven in opmars

Würth heeft haar leveringsprogramma Assy-schroeven met drie nieuwe types uitgebreid. Naast Pianoschroeven voor de montage van pianoscharnieren in onder meer interieurbouw en bij meubelmakers zijn achterwandschroeven voor de montage van meubelgrepen en knoppen, alsmede automaatschroeven voor de verwerking met automatische schroefmachines in het programma opgenomen.
De door Würth ontwikkelde en gepatenteerde Assy-schroef levert een tijdwinst op van maarliefst vijftig procent. Door de speciale draadgeometrie wordt de inschroeftijd aanzienlijk verkort. Een kunststofglijlaag en de uiterst scherpe schroefdraad dragen er verder toe bij dat de schroef zich bij geringe krachtinspanning gemakkelijk in het plaatmateriaal laat draaien. Ook het aandrijfsysteem van de schroef onderscheidt zich duidelijk ten opzichte van aandrijfsystemen van traditionele spaanplaatschroeven. De AW aandrijving van Würth garandeert een betere krachtoverbrenging, een hogere standtijd en een optimale centrering. Het contactvlak tussen bit en schroefkop is optimaal. Hierdoor ontstaat geen uitwerpkrachten meer en het gereedschap kan niet meer uit de schroefkop glijden. Ook de bit wordt niet meer beschadigd, met als gevolg dat de levensduur wordt verlengd. Voor meer informatie: 073-6291550.

Personalia

H. Schmidgall is per 1 maart directeur/ partner geworden van reclame-adviesbureau Korteweg Communicatie met vestigingen in Eindhoven en Den Haag. Schmidgall studeerde rechten in Frankrijk. Hij was werkzaam in het marketing- en verkoopmanagment bij onder anderen Phillips International en Koninklijk Mosa. Hij zal zich toe gaan leggen op de interne organisatie en strategische advisering.

SDS Ommen introduceert aluminium leien

SDS Ommen introduceerde op de bouwvakbeurs in Zuidlaren de Prefa aluminium leien. Deze leien zijn afkomstig uit Oostenrijk en zijn maximaal bestand tegen extreme weersomstandigheden.
De leien zijn bovendien geschikt voor renovatiedoeleinden en kunnen direct op het dakbeschot aangebracht worden. Indien het dak is voorzien van bitumen, dan kan ook de dak-op-dak methode worden toegepast. De enige voorwaarde is een minimale dakhelling van vijfentwintig graden.
De Prefa leien kenmerken zich door duurzaamheid en een laag gewicht, 2,3 kg per m2.
Daarnaast vereist de dakbedekking nauwelijks onderhoud. Deze eigenschappen dankt het product aan het basismateriaal waaruit zij vervaardigd is: gemoffeld en geëmbosseerd aluminium. De coating is leverbaar in acht standaard kleuren, maar speciale kleuren zijn op aanvraag leverbaar. Om het dak compleet te maken zij verschillende accessoires verkrijgbaar zoals nokken, windveren en muurplaatafwerkingen.
De leien zijn onder meer getest op bestandheid tegen hagel, storm en snelle temperatuursveranderingen. Prafa voldoet aan DIN 1725. De fabrikant biedt 40 jaar garantie op het aluminium basismateriaal. Voor meer informatie: 0529-450000.

Eternit breidt Concreto assortiment uit

Ook in 1998 brengt Eternit weer een aantal nieuwe producten op de markt. Al deze producten worden natuurlijk eerst uitgebreid getest en beproefd. De Concreto Artic gaat als eerste in 1998 in premiére.
De opvallende vorm maakt de pan elk uur van de dag anders. Door de hoekige vorm van de pan ontstaat namelijk per zonnestand een ander beeld van het gelegde dak. Voor zonsopgang tot en met zonsondergang verandert het uiterlijk van de pan. De pan is onder meer leverbaar in de kleuren pastelblauw, rood of grijs. Ook kan gekozen worden uit een breed programma hulpstukken en bijbehorende accessoires. Uiteraard zijn deze in dezelfde architectonische lijn als de pannen zijn uitgevoerd. Voor meer informatie: 0547-288888.

Snow World Zoetermeer

Als aanvulling op het artikel 'een vleugje Utah in Zoetermeer, Dakhelling 1998/1 kan worden gemeld dat het gehele project tot stand is gekomen door samenwerking van de volgende architecten: Huibers BV, Bureau Bouwmanagement en Architectuur te Kapelle (ZH), architect bna, P. Huibers. Bureau voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening Vroegindeweij BV, architect bna te Middelharnis, de heer A.R. Wijnvoord, algemeen directeur.

Agenda

Van 6 tot en met 9 mei 1998 zullen de Hallen Kortrijk onderdak bieden aan twee vakbeurzen die beide in het teken staan van de veiligheid. Alarm '98 is de vakbeurs voor brandpreventie, beveiliging en bestrijding van rampen en branden, terwijl Prevent & Protect '98 zich richt tot alle professionelen die zich bezighouden met de bescherming en de beveiliging van de personen en zaken in hun werkomgeving. Voor meer inlichtingen: Hallen Kortrijk: tel.: 0032 056 241111, fax: 0032 056 217930, e-mail: hallen@kortrijk.be, website: http://www.hallen.be/

De volgende editie van Dach + Wand zal doorgaan van 20 tot 23 mei 1998 te Leipzig.

De 10e editie van het IWA-congres (International Waterproofing Association) zal doorgaan van 10 tot 12 juni 1998 in het SAS Falconer Center in Kopenhagen. Voor meer inlichtingen kan u zich wenden tot: IWA, tel.: 0044 115 970 1020, fax: 0044 115 942 4488.

Probuilt 98 vindt plaats van 23 tot 26 september 1998 in de tentoonstellingspaleizen van de Heizel te Brussel, België.

 


 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam