Dak Helling 1998-05-21 Een ondervorst en hoekkeperband in één

Nedsale uit Venhuizen, specialist in dakaccessoires, heeft onlangs een nieuwe ondervorst en hoekkeperrol op de Nederlandse markt geïntroduceerd, Aeroflex genaamd. Het unieke aan dit systeem is dat het zowel als ondervorst én als hoekkeperband kan worden gebruikt.

De Aeroflex rol heeft een ventilatiecapaciteit van 140 cm2 per meter. Dit is ruim voldoende conform de DIN 4108 norm. Volgens deze norm moet een dak minimaal 0,5‰ van het totale dakoppervlak aan de nok- en hoekkeperzijde kunnen ventileren. Deze norm schrijft ook vrije ventilatieopeningen voor waardoor de lucht ongehinderd kan stromen. Ventileren door middel van een systeem met een luchtdoorlatend vlies is niet toereikend.
  In fig. 1 is aangegeven welke dakvlakken voor de berekening van de ventilatiecapaciteit in aanmerking komen. Bijvoorbeeld: Vlak a) 1xb = 900x100 = 90.000 cm2x0,5‰ = 45 cm2. 45 cm2 + 45 cm2 (dakvlak aan de andere kant) = 90 cm2/meter vrije ventilatie aan de nok. De benodigde ventilatie ter plaatse van de hoekkeper zal in de praktijk altijd lager zijn, niet alleen zijn de dakvlakken qua vierkante meter kleiner, maar ook zijn de meters hoekkeper ten opzichte van de dakvlakken groter.
Niet alleen bij de nok en hoekkeper moet voldoende ventilatie aanwezig zijn, maar ook ter plaatse van de dakvoet waar de instroming van lucht plaatsvindt. De ventilatie ter plaatse van de dakvoet dient minimaal 200 cm2 per strekkende meter te zijn.

Onderschat

De noodzaak van dakventilatie wordt in de praktijk vaak onderschat. Door wisselende weersomstandigheden kan er op de onderzijde van de dakpannen condensvorming ontstaan Als dit condens niet middels natuurlijke ventilatie kan verdwijnen, bestaat er kans op schimmelvorming. (Schimmelvorming ontstaat al bij een houtvochtgehalte van hoger dan 20 %). Een goede ventilatie beperkt ook de algvorming op de dakpannen.
Evenmin zijn te grote ventilatiegaten toegestaan. Om eventuele indringing van vogels en muizen tegen te gaan mogen de ventilatieopeningen een maximale afmeting van 10x10 mm hebben.
De ventilatiegaten van de Aeroflex rol hebben een afmeting van Ø 2 mm. Bij stuifsneeuw raken deze gaten binnen enkele seconden dicht met sneeuw waardoor verdere indringing van sneeuw onder de pannen wordt voorkomen. Bij de fabricage van de Aeroflex rol worden de flexibiliteit van kunststof en de duurzaamheid van aluminium gecombineerd.
Deze combinatie draagt er tevens toe bij dat de Aeroflex heel gunstig is geprijsd en tevens duurzaam is.
Aeroflex wordt geleverd op rollen van 10 meter. Het materiaal wordt op de ruiter vastgeniet. Middels de butylkleefstrip worden de langszijden van de rol op de dakpannen geplakt. De Aeroflex rol is universeel toepasbaar op de meeste dakpannen als nok- en hoekkeperafwerking. Deze 'twee-in-één' functie maakt een voorraad van allerlei verschillende ondervorsten overbodig en bespaart aanzienlijk op voorraadkosten. Het materiaal is leverbaar in de kleuren zwart, bruin en rood.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam