Eerste KOMO® Safety keurmerk is uitgereikt

Afbeelding bij nieuwsbericht
 
 
 
 

 

6 november 2017

Per 31 oktober 2017 is er een nieuw keurmerk voor de valbeveiligingsbranche: het KOMO® Safety keurmerk. Veiligheidsspecialist Vlutters Tools & Safety heeft op 31 oktober als eerste bedrijf het KOMO Safety procescertificaat ontvangen. Het keurmerk biedt duidelijkheid over veiligheid op daken, voor voorschrijvende en uitvoerende partijen.

 

Veiligheid op het hoogste niveau


Als veiligheid bij bedrijfsvoering voorop staat moet het een zekerheid zijn dat alle werkzaamheden inclusief het dakwerk veilig en goed worden uitgevoerd. Sinds 31 oktober 2017 is de beoordelingsrichtlijn (BRL) 9935 van kracht gegaan, die voor duidelijkheid gaat zorgen waar de dakenbranche al enige tijd naar op zoek was. De BRL 9935 waarborgt dat de gebruikte veiligheidsproducten tegen valgevaar op een juiste manier door gecertificeerde vakmensen worden aangebracht. Het dak wordt zodoende op een veilige manier ingericht conform de vastgelegde normen. Bedrijven die de strikte veiligheidsrichtlijnen naleven kunnen hun veiligheidsprocessen KOMO Safety certificeren. Het KOMO Safety keurmerk is door Stichting Nivoh in samenwerking met SGS Intron ontwikkeld.

 

Eerste bedrijf KOMO Safety gecertificeerd


Veiligheidsspecialist Vlutters Tools & Safety heeft op 31 oktober als eerste bedrijf in de dakbranche het KOMO Safety procescertificaat in ontvangst mogen nemen. Een opdrachtgever of gebouweigenaar die de samenwerking met Vlutters Tools & Safety aangaat is ervan verzekerd dat veiligheid op het allerhoogste niveau staat. Veilig werken is tenslotte in ieders belang.

Introductie KOMO Safety keurmerk
“In de dakmarkt wordt volop advies uitgebracht over het veilig inrichten van platte daken”, vertelt Peter Miltenburg, technisch manager bij Royal Roofing Materials. “Door dit soort processen KOMO te certificeren, wordt een waarborg gecreëerd voor inspecties, adviezen en uitvoering.”  Hieruit voortvloeiend is de BRL 9935 opgesteld. Deze beoordelingsrichtlijn maakt het mogelijk voor bedrijven om haar veiligheidsprocessen te certificeren en het bedrijf te voorzien van een KOMO Safety certificaat.

Het BRL 9935 bestaat uit vier onderdelen:
-    Basisdeel
-    Ontwerpen van voorzieningen tegen valgevaar
-    Aanbrengen van voorzieningen tegen valgevaar
-    Inspecteren en onderhouden van voorzieningen tegen valgevaar

 

Nieuwe BRL legt koppeling met het Bouwbesluit


Het certificeren van de veiligheidsprocessen onder BRL 9935 gaat verder dan alleen het beoordelen van producteigenschappen. De facetten zoals het adviseren, monteren en inspecteren van het dak met daarvoor geschikte producten zijn eveneens van belang. Net zoals dat de uitvoering door gekwalificeerde mensen moet gebeuren. In de BRL staan daarom de eisen aan onder andere aantoonbare kennis en opleiding beschreven. Ook wordt in de BRL 9935 de koppeling gelegd met de prestatierichtlijnen in het Bouwbesluit. Het is cruciaal om te verklaren dat je als partij, die het dak inricht, voldoet aan alle veiligheidseisen. De beoordelingsrichtlijn gaat zelfs verder dan alleen het proces van aanbrengen. Het gaat om veiligheid op hoogte; het is dus essentieel dat wordt geborgd dat het dak veilig blijft in de toekomst. Nu de BRL 9935 daadwerkelijk van kracht is en bedrijven zich kunnen voorzien van het KOMO Safety certificaat is dat een stap omhoog in het veilig zijn én veilig werken op het hoogste niveau.

 

FOTO: V.l.n.r. John van der Haak en Tom Mulder (Vlutters Tools & Safety) krijgen van Marco de Kok (SGS Intron) en Peter Miltenburg (Royal Roofing Materials bv) het KOMO Safety procescertificaat uitgereikt.

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam