Zoeken

Geen plek voor zonnepanelen op het dak: vier alternatieven

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Dat is logisch, want de zonnepanelen worden steeds goedkoper waardoor de gemiddelde terugverdientijd tegenwoordig 7 jaar is. Helaas zijn zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. Als mensen in een huurhuis wonen of een dak hebben met een ongunstige ligging, dan wordt het lastig. Gelukkig zijn er een aantal betaalbare alternatieven.

1. Postcoderoosregeling

De Postcoderoosregeling is een financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken. Het is de bedoeling dat men samen met bewoners uit een gebied van aan elkaar grenzende postcodegebieden investeert in een installatie waarin duurzame energie wordt opgewekt. De zonnepanelen liggen meestal op een groot dak, bijvoorbeeld op een schoolgebouw of groot agrarisch bedrijf. De opgewekte energie wordt geleverd aan een energiebedrijf naar keuze. In ruil daarvoor krijgen de investeerders 15 jaar korting op de energiebelasting, tot maximaal het eigen verbruik en maximaal 10.000 kWh per jaar.

2. Crowdfunding

Steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van crowdfunding op de zonne-energiemarkt. Crowdfunding houdt in dat er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in een project of idee. Dit project hoeft niet in het postcodegebied van de investeerder te liggen. Een voorbeeld van een succesvol project is De Euroborg, het voetbalstadion van FC Groningen. Hier hebben 400 deelnemers geïnvesteerd in bijna 1100 zonnepanelen. Daarnaast investeren veel mensen via ZonnepanelenDelen in ZonneDelen van verschillende zonne-energieprojecten. Mensen die via crowdfunding zonnestroom afnemen krijgen elk jaar een bedrag uitgekeerd. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de productie van het zonne-energieproject. Meestal schommelt het tussen de 3 en 6% per jaar.

3. Stroom kopen van andermans zonnepanelen

Het is ook mogelijk om zonne-energie van andere consumenten of bedrijven te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een energieleverancier voor stroomlevering uit duurzame Nederlandse bronnen, zoals zonneparken en windmolenparken. Voorbeelden van energieleveranciers die dit doen zijn Vandebron, Eneco met ZonneHub, Powerpeers en ENGIE met Opgewekt voor Elkaar. Daarnaast kan men dus ook stroom afnemen van particulieren met zonnepanelen. De eigenaren van deze zonnepanelen krijgen hiervoor een vergoeding en/of korting op de leveringskosten van het energiebedrijf. Een voorwaarde is dat de eigenaar van de zonnepanelen en de afnemer wel klant zijn bij hetzelfde energiebedrijf.

4. Zonnepanelen op dak elektrische auto

Tot slot wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met zonnepanelen op het dak van de elektrische auto. Een elektrische auto is alleen duurzaam als deze rijdt op energie die op een duurzame manier is opgewekt. Daarom zijn Kia en Hyundai op dit moment aan het experimenteren met zonnepanelen op het dak van de elektrische auto. Als dit uiteindelijk een succes blijkt te zijn, dan is de auto zijn eigen energieleverancier. Het ontwikkelen van de zonneauto is een dure aangelegenheid. Mensen zullen dus diep in de buidel moeten tasten om deze auto te kunnen betalen. Daarnaast zal het ook lastig worden om een goedkope autoverzekering te vinden voor zo’n sterk staaltje technologie. Toch kunnen automobilisten op deze manier in de toekomst een hoop geld besparen.

recticelinsulationRoval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren