Regio Roofs September 2014 Friesland en Groningen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Fabriek voor zonnepanelen in Veendam

Er komt een fabriek voor zonnepanelen in Veendam, die in ieder geval 100 arbeidsplaatsen oplevert. Volgens bronnen moet de fabriek worden uitgebouwd en kunnen er in de toekomst honderden mensen aan de slag.

Niemand wil iets over het project zeggen, ook de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) niet. De NOM, Noordelijke Aardoliemaatschappij (NAM) en ook het investeringsvehikel van aannemer Dick Wessels, Reggeborgh, zijn betrokken als investeerders, net als verscheidene particuliere investeerders.

De NOM zegt pas te communiceren als een project is afgerond en de handtekeningen zijn geplaatst. De fabriek zal worden gebouwd in het industriegebied tussen Veendam en Wildervank, vlak naast rijksweg N33. Volgens bronnen zou de totale investering 200 miljoen bedragen en doet Reggeborgh voor 21 miljoen euro mee.

BRON: Dagblad van het Noorden

 

Noordelijke provincies: Er gaat niets boven duurzaamheid

Uit een inventarisatie van de collegeprogramma's door Bouwend Nederland Regio Noord blijkt dat duurzaamheid in de drie noordelijke provincies een belangrijke plaats inneemt. Deze collegeprogramma's bevatten veel voornemens die de komende vier jaar moeten worden gerealiseerd.
 
Rolf Koops, regiomanager Bouwend Nederland Regio Noord: "Energiebesparing in bestaande woningen en eigen gebouwen is duidelijk het thema. Hoe, dát blijft echter in het algemeen nog vaag. Groningen en Leeuwarden zijn de uitzondering waar duurzame bouw en het benutten van duurzame energie daadwerkelijk wordt gestimuleerd. Wel lees ik in veel programma's terug dat er op veel plekken zonnepanelen op eigen gebouwen en scholen moeten komen. In Groningen zien we de meeste variatie in duurzaamheid: zoals smart grid in Loppersum, ledverlichting buiten in Delfzijl en energie neutraal bouwen in Zuidhorn.”
 
Positief is dat gemeenten kritisch zijn op belemmerende regelgeving en er naar streven de regeldruk te verminderen. Men wil vanuit een faciliterende rol initiatieven - waar mogelijk - ondersteunen.

Op het gebied van aanbesteden geeft bijna de helft van de gemeentebesturen aan vooral ook plaatselijke bedrijven kansen te willen bieden op werk. De Wolden (Dr) streeft ernaar 50% van het werk aan lokale aanbieders te gunnen. Minstens een derde van de gemeenten wil social return (blijven) toepassen, dat wil zeggen leerlingen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten op werken voor de gemeente.
 

 

Productie dakpannen met zonnecellen in Assen

Eco Velthuis gaat op het bedrijvenpark Messchenveld in Assen een bouwcentrum vestigen met alleen 'groene' producten. Er worden onder meer dakpannen met zonnecellen gemaakt. InitIatiefnemer is Tesla, een bouwer van elektrische auto's. Volgens Jurrie Velthuis uit Smilde gaat Tesla een showroom in het pand onderbrengen en er een Supercharger, een oplaadstation, vestigen.

Officieel doet de autofabrikant geen uitspraken over de komst van het laadstation. Op de website van het bedrijf staat wel een kaart waaruit blijkt dat de komende winter een nieuwe Supercharger wordt gebouwd in Noord Nederland.

BRON: Dagblad van het Noorden

 

Inleverpunt voor kapotte zonnepanelen geopend

Kapotte zonnepanelen kunnen sinds kort worden ingeleverd bij zonnepanelenbedrijf Solar-systemen in Surhuisterveen. De kapotte of verouderde panelen worden daarvandaan opgehaald en door het bedrijf PV-Cycle uit België gedemonteerd voor recycling. Het is volgens Solar-systemen het eerste PV-Cycle-inzamelpunt in Noord-Nederland

Tot nu toe gingen kapotte panelen vooral naar het grof vuil, volgens Menno van Houten van Solar-systemen . “Zonde, want ze kunnen grotendeels hergebruikt worden, zowel in nieuwe panelen als in andere producten.”

Er zijn volgens Van Houten nog niet veel panelen op de vuilstort verdwenen, maar hij verwacht dat het aantal gesneuvelde panelen snel groeit. “Zonnepanelen gaan ruim twintig jaar mee. Er zijn zelfs panelen uit de jaren zeventig die het nog prima doen. Maar nu liggen er al zo'n 3,2 miljoen panelen op de daken en de groei is er voorlopig niet uit. De kans dat bij storm panelen sneuvelen neemt dus steeds meer toe. Dan is het goed dat er al een inzamelsysteem is om verlies van grondstoffen te voorkomen.”

BRON: Friesch Dagblad

 

Bejaarde man valt van dak bij monteren zonnepanelen

Een 74-jarige man uit het Friese Abbega is op 4 juli 2014 overleden nadat hij van een dak was gevallen. Dat meldde de politie. Het slachtoffer was bezig met het monteren van zonnepanelen toen hij door het dak van golfplaat zakte en tien meter naar beneden viel. Hulpverlening mocht niet meer baten.

BRON: Algemeen Dagblad

 

Man valt van dak in Bad Nieuweschans

Een 20-jarige man uit Winschoten is donderdagmiddag 26 juni 2014 gewond geraakt bij een val van een dak in Bad Nieuweschans. Het ongeluk gebeurde bij een woning in de Hoofdstraat, waar het slachtoffer aan het werk was. Waarschijnlijk werd de man onwel en viel hij vervolgens van het dak. Het slachtoffer is met onder meer twee gebroken enkels per traumahelikopter naar het UMCG gebracht.

BRON: RTV Noord

 

Asbest eraf, zonnepanelen erop

In de meeste provincies moet er zowel voor asbestverwijdering als voor plaatsing van zonnepanelen een door de aanvrager ondertekende offerte (opdracht) aangeleverd worden bij de aanvraag. In Friesland hoeft de offerte voor zonnepanelen niet ondertekend te zijn bij indiening van de aanvraag. Een offerte volstaat. Een andere uitzondering is wanneer in Friesland de aanvraag gehonoreerd wordt, ontvangt de aanvrager een beschikking en niet direct de subsidie.  Na realisatie van de asbestverwijdering en plaatsing van de zonnepanelen, dient de aanvrager een verzoek in voor vaststelling van de subsidie. Aan dit verzoek moeten de nota’s van asbestverwijdering en plaatsing zonnepanelen toegevoegd worden. De nota’s van de asbestverwijdering en plaatsing zonnepanelen zijn in Friesland onderdeel van de controle op uitvoering. Daarnaast kunnen de Friese gemeenten steekproefsgewijs de controleren op de plaatsing van zonnepanelen.

 

Groningen verruimt subsidie 'Asbest van het dak, zonnepanelen erop'

De subsidieregeling Asbest van het dak, zonnepanelen erop wordt door de provincie Groningen verlengd. Daarbij worden de eisen soepeler, het subsidiebedrag hoger en geldt de regeling niet meer uitsluitend voor boeren. De provincie vindt de huidige regeling niet succesvol genoeg. Er werd het afgelopen jaar slecht voor 92.000 euro aan subsidies uitgekeerd, terwijl er 800.000 euro beschikbaar is. Door de regeling te verruimen hoopt Groningen dat er meer aanvragen komen.

RTV Noord zette de wijzigingen in de regels op een rij:

  • Subsidie stijgt van drie naar vierenhalve euro per vierkante meter asbestdak
  • Minimumoppervlakte te saneren asbestdak daalt van 400 naar 250 vierkante meter
  • Minimaal aan te leggen vermogen daalt van 15 naar 5 kilowattpiek
  • Maximale subsidie per aanvrager stijgt van 7.500 naar 15.000 euro
  • De regeling duurt langer; aanvragen kan tot 1 september 2015.
  • De regeling geldt ook voor voormalige agrarische ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok.

Uitbreiding zonnepanelen Euroborg van start

De zonnecentrale op het dak van de Euroborg, het voetbalstadion van FC Groningen, wordt uitgebreid. Dit meldden de initiatiefnemers van het project, energieconcern Essent, stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen. Er komen nog eens 561 zonnepanelen bij. Op dit moment liggen er al 531 panelen van een eerdere ronde crowdfunding en die in februari werden gelegd. Naar verwachting is de installatie van de nieuwe panelen medio september afgerond.

Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project op het dak van Euroborg, volgens de initiatiefnemers, het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland.

BRON: Groene Courant

 

Solar Dealers overgenomen door Navetto

Navetto, een groothandel in zonne-energie, heeft branchegenoot Solar Dealers overgenomen. Het personeel van Solar Dealers wordt overgenomen waardoor er bij de nieuwe combinatie 15 man gaan werken, zo meldt Wouter Versluis, algemeen directeur bij Navetto, tegenover de Groene Courant. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt. Navetto is gevestigd in het Zuid-Hollandse Maasland. Solar Dealers komt uit het Groningse Ter Apel en is vooral actief in het noorden en oosten van het land. Navetto laat weten dat er niks verandert aan het assortiment van Solar Dealers dat wordt opgenomen in dat van Navetto.

BRON: Groene Courant

 

“Geen tweede Eemshaven!”

“Gebruik niet alleen lokale aannemers maar ook Groningse bouwvakkers bij het herstel van de aardbevingsschade.” Dat zegt Katja Ünlütürk, bestuurder FNV Bouw. Ze reageert hiermee op uitspraken van NAM-projectleider Wim Moelker. Die wil regionale bedrijven inschakelen voor de herstelwerkzaamheden.

Ünlütürk: “Dat er regionale bedrijven een kans krijgen, wil nog niet zeggen dat er ook gewerkt wordt met medewerkers uit de regio. Aan de bouw van Eemshaven werkten 60.000 mensen. Slechts 5.000 daarvan kwamen uit de buurt. Er ging daar vooral heel veel mis met contracten en betaling. Dat moet nu voorkomen worden. Geen tweede Eemshaven!”

FNV Bouw is, samen met collega-FNV-bonden, in gesprek met de Provincie en gemeenten om hierover sluitende afspraken te maken. FNV Bouw pleit voor een werkgelegenheidsplan voor het Noorden. Onderdeel daarvan is een verantwoord aanbestedingsbeleid waarbij banen ook echt door mensen uit de regio vervuld worden.”

Eemshaven

Eerder dit jaar deed FNV Bouw samen met het Spaanse dakdekkerbedrijf Salfco aangifte van oplichting tegen de Duitse aannemer Franzen Bau. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het bedekken van de daken van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Vanwege de terugkerende betalingsmoeilijkheden met zijn onderaannemers heeft FNV Eemshaven besloten om samen met de directeur van Salfco aangifte te gaan doen van oplichting.
Van september tot december 2013 werkte het Spaanse dakdekkerbedrijf aan het dak van de RWE-centrale. In eerste instantie tot tevredenheid van aannemer Franzen, die de eerste betaling voor het gedane werk zonder problemen verrichtte. Daarna stopten de betalingen, zonder duidelijke reden. Het Spaanse dakdekkersbedrijf had naar eigen zeggen nog een bedrag van ongeveer 50.000 euro tegoed. In december 2013 voorzag de directeur dat hij zijn mensen niet meer zou kunnen betalen; reden voor hem om het werk stil te leggen en zijn medewerkers terug naar Spanje te halen. De situatie heeft inmiddels geleid tot de aangifte en Kamervragen.

Regionaal personeel

FNV Bouw reageert op uitspraken van projectleider Wim Moelker van NAM in Cobouw. Moelker stelde dat het streven naar maximale tevredenheid onder huizenbezitters een ‘hoofdzaak’ is in de opgave om komende jaren 50.000 gebouwen te herstellen, te versterken en te verduurzamen. Daarbij moeten volgens hem zoveel mogelijk regionale bedrijven worden betrokken bij het schadeherstel en de bouwkundige versterkingen in het Groningse gaswinningsgebied.

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam