Roofing Holland 1996-08-42 Een nieuw parkeerdek op een bestaand dak met een lichte constructie

Waar de nood hoog is, worden creatieve oplossingen geboren. Neem Rotterdam. Zoals in elke grote stad is de parkeerproblematiek er groot. Maar een binnenstad die niet met de auto bereikbaar is, is ten dode opgeschreven. Dat begreep ook het warenhuis Vroom en Dreesman in Rotterdam Centrum. Het winkelconcern liet op het dak van het warenhuis aan het Beursplein een parkeerdek aanleggen.

De capaciteit van de naast de V&D gelegen gloednieuwe parkeergarage in het Rotterdamse centrum schiet alweer tekort. Als we ons eigen dak nu eens zouden verbouwen tot een parkeerdak, bedacht de directie van het winkelbedrijf. Volgens de berekeningen van een ingenieursbureau behoefde realisering van de plannen niet op al teveel praktische problemen te stuiten. Twee knelpunten waren er wel: Het eerste probleem was dat de oude dakconstructie niet berekend was op zijn nieuwe functie. Het tweede probleem betrof de bereikbaarheid. De bouw van een fraai parkeerdak was dan weliswaar mogelijk, maar hoe zouden de auto’s het dak moeten bereiken? De oplossing: de toekomstige gebruikers zullen via een brug vanaf de aangrenzende parkeergarage kunnen oversteken naar het parkeerdak van V&D.
Het andere probleem, dat van de lichte constructie, was lastiger. Een ondergrond van tien centimeter beton is bepaald geen ideale drager voor een parkeerdak. Elke kilo die extra aan het dak wordt toegevoegd is er eigenlijk al een teveel. Traditionele cementgebonden afschotlagen waren dus niet haalbaar. De oplossing werd gevonden in de toepassing van Pullmix Perlite afschotisolatie en egalisatie.
Pullmix-Perlite is gebitumineerde perlite, een geexpandeerd vulkanisch gesteente dat met een speciale bitumen is verneveld en in zakken van 100 liter (ca 13,5 kg) op het werk wordt aangevoerd. Het perlite zorgt voor de thermisch isolerende eigenschappen. Het bitumen fungeert als bindend element. Afschotisolatie en egalisatie worden naadloos in één geheel droge bewerking gerealiseerd.

Reppel BV

Pullmix-Perlite wordt al bijna dertig jaar op de markt gebracht door Reppel BV, een bedrijf uit Dordrecht dat behalve leverancier van dit perlite isolatie- en afschotmateriaal ook bekend is van andere perlite en vermiculite korrelisolatiematerialen respectievelijk brandwerende isolatieplaten en mortels, en van de Lewis Zwaluwstaartplaten.
Niet minder belangrijk zijn Reppels adviseringsactiviteiten ten aanzien van de samenstelling van het dakpakket. Leen van der Hoek, technisch adviseur Reppel, ziet deze diensten als een verlengstuk van de opdrachtgever, respectievelijk de bestekschrijver of de adviesafdeling van het dakdekkersbedrijf. “Wij werken doorgaans voor opdrachtgevers van formaat en hebben een naam te verliezen. Pullmix is een topproduct dat het verdient onder optimale omstandigheden te worden verwerkt. Daarom is er bij de uitvoering van onze projecten regelmatig een adviseur van ons aanwezig die het werk nauwgezet volgt. Een adviseur ook die ingrijpt wanneer daar aanleiding toe is. Hij treedt min of meer als opzichter namens de opdrachtgever op. En dankzij deze intensieve bemoeienis zij wij in staat die kwaliteit te leveren die de opdrachtgever van ons verlangt.”

Gespecialiseerde uitvoering

Als hoofdaannemer van de aanleg van het parkeerdak op de V&D-vestiging treedt HBM op. De uitvoerend dakdekker is Repon BV uit ’s Hertogenbosch. Het aanbrengen van de Pullmix-Perlite afschotisolatielaag gebeurt door Grillo BV uit Arnhem, een vloerenbedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van Pullmix-Perlite.
Van der Hoek: “Het maken van een perfect afschot is naar onze ervaring een specialistisch werk. Aan de hand van een door ons op basis van de eisen gemaakte afschottekening kan een ervaren ploeg van drie man per dag zo’n honderd tot tweehonderd vierkante meter Pullmix-Perlite aanbrengen.”
Een groot voordeel van het materiaal noemt Van der Hoek de eigenschap om elke oneffenheid in de ondergrond op te lossen en grillige dakvormen te volgen. Dat verklaart de grote populariteit van Pullmix-Perlite in renovatieprojecten. In de praktijk wordt het feit dat Pullmix-Perlite alleen onder absolute droge omstandigheden mag worden verwerkt, wel eens als een nadeel van het materiaal aangemerkt. “Ons inziens ten onrechte. Het materiaal dient inderdaad op een droge ondergrond en bij droog weer te worden verwerkt. Maar Pullmix-Perlite kan echter direct aansluitend met een eerste laag dakbedekking waterdicht worden afgewerkt. Een dak wordt op deze wijze vak voor vak aangepakt. De insluiting van vocht wordt daarmee systematisch voorkomen.” Ook de opvatting dat Pullmix-Perlite bij grotere diktes een kostbare aangelegenheid wordt, bestrijdt Van der Hoek: “Afgelopen jaar hebben wij in Tilburg nog een dak gemaakt waar het ook als isolatiemateriaal is toegepast. Het bestek vermeldde aanvankelijk Pullmix-Perlite alleen voor de afschotlaag. Als isolatie werd polyurethaan voorgesteld. Nadat wij het een en ander nog een doorgerekend hadden, bleek dat we met weinig extra Pullmix-Perlite aan de eis Rc 2,5 m² K/W conform het Bouwbesluit konden voldoen. Maar het geld mag niet altijd het doorslaggevende argument zijn. Soms wordt voor dit materiaal gekozen vanwege het gemak en de flexibiliteit van de verwerking. Een andere keer vanwege de specifieke eisen die de opdrachtgever aan een dak stelt. Voor ons staat in elk geval vast dat de markt Pullmix-Perlite waardeert als een kwaliteitsproduct.”

 

Dakopbouw V&D-project

  • Parkdaktegelssysteem Zoontjes Beton
  • XPS- isolatie 50 mm
  • meerlaagse bitumineuze dakbedekking bestaande uit een laag gebitumineerde polyestermat en een laag APP gemodificeerde gebitumineerde polyestermat
  • Pullmix-Perlite afschotisolatie, gemiddelde dikte 65-70 mm
  • dampvertragende laag van gebitumineerde polyestermat
  • constructieve dakvloer van 100 mm betondakplaten op een betonbalken raamwerk

De over het totale dakoppervlak doorgerekende gemiddelde warmteweerstand van de totale dakconstructie bedraagt > 3,00 m² K/W.

door: Leen van der HoekDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam