Roofing Holland 1997-03-21 Nijmeegse dakdekker stopt primer in een spuitbus

Het is bijna niet voor te stellen dat niemand eerder op het idee is gekomen. Zo voor de hand liggen sommige toepassingen. Achteraf tenminste. Neem nu de vinding van dakdekkersbedrijf Engelaar & Engelaar uit Nijmegen. De dakdekkers hadden er schoon genoeg van kwasten en blikken met quick primer weg te moeten gooien omdat het blik voor de zoveelste keer open was blijven staan. Ze stopten het goedje in een spuitbus en daarmee was het probleem opgelost.

Walter Engelaar, mede-eigenaar van Engelaar & Engelaar, dakdekkers en loodgieters uit Nijmegen, houdt bijna verontschuldigend het spuitbusje omhoog. Is dat alles? "Ja, dat is alles", glimlacht hij. Op het oog stelt het inderdaad weinig voor. Maar slim is het wel.
Engelaar begon zich er meer en meer aan te ergeren dat hij als dakdekker genoodzaakt was grote blikken quick primer aan te schaffen terwijl van het spul in de praktijk regelmatig een aanzienlijk deel werd verspild. "Het blik afsluiten of de kwast schoonmaken, het zijn van die handelingen die worden vergeten en wanneer je eraan denkt ben je gewoonlijk te laat. Soms moesten we meer weggooien dan we hadden gebruikt."
Engelaar zocht daarop naar een andere manier. Het moest iets kleins zijn, iets wat je gemakkelijk meeneemt en dat ook steeds gebruiksklaar is. Plotseling ging bij Engelaar een lichtje branden; Het moest zoiets zijn als een spuitbus.
Bij Engelaar om de hoek is een verfspeciaalzaak gevestigd. Elke kleurtje in elke soort stopt de speciaalzaak voor wie dat wil in spuitbussen. "Zou dit spul er ook in kunnen," vraagt Engelaar terwijl hij een blik quick primer omhoog houdt. "Geen enkel probleem," antwoordt de schilder.
Het is even zoeken naar de juiste verdunning. Na een aantal pogingen heeft Engelaar de juiste verhouding gevonden met een verdunning van twintig procent. Hij verspuit wat en is meteen overtuigd van zijn eigen idee: dit is dé manier waarop het moet worden aangeboden.
Rijk zal de ondernemer er niet mee worden. De quick primer wordt immers al jarenlang aangeboden en wat betreft spuitbussen kan bepaald ook niet meer van een ontdekking worden gesproken. Niettemin vindt Walter Engelaar het zonde wanneer de toepassing van zijn vinding zich zou beperken tot het eigen bedrijf. Een paar collega's in Nijmegen geeft hij wat spuitbussen. "Om uit te proberen," voegt hij eraan toe. "Eerlijk zeggen wat je ervan vindt."

 

Verkorte droogtijd

Zelf ervaart Engelaar de voordelen al dagelijks. "Zo'n spuitbus is klein genoeg om hem bij je te steken en na het gebruik hoef ik me niet meer druk te maken om hij wel is afgesloten. Wel moet ik er rekening mee houden dat de droogtijd tot zo'n twintig minuten is verkort. Omdat het een kleinverpakking is ben ik per definitie beter uit. In de handel zou zo'n busje waarschijnlijk rond de zeven gulden moeten kosten, een veelvoud van de prijs in het blik. Maar het gaat ook om het gemak. Je kunt met de inhoud toch gauw zo'n drie vierkante meter behandelen, zeg maar een stuk of tien ontluchtingskappen."
De collega-dakdekkers bellen hem een paar dagen later op. "Aardig spul Walter. Moet je in de handel brengen."
Ach denkt Engelaar, waarom ook niet. Hij rijdt bij Kelders Dakmaterialen in zijn woonplaats langs en vraagt of hij iemand van de inkoop kan spreken. Per slot van rekening had hij de primer ook bij deze leverancier vandaan. De inkoper knikt zwijgend terwijl hij naar de spuitbus staart. "Misschien is het wat, laten we het eens uitproberen."
Vervolgens komen bij alle vestigingen van Kelders de spuitbussen op de balie staan. Dat was half december.
Volgens een woordvoerder van Kelders staat het nog niet vast of de primer in spuitbus voortaan definitief opgenomen zal worden in het leveringsprogramma. "We willen even wat meer zicht hebben hoe de markt reageert. Het busje is klein, maar het toepassingsgebied ook. We verkopen immers ook voorgeprimerde onderdelen. Maar het idee, is zeker aardig."Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam