Roofing Holland 1997-03-24 Een zwembad met de galm van een herensociëteit

Een zwembad met een goede akoestiek waarbij het geluidsniveau laag zou blijven. Een goede akoestiek was een van de belangrijkste eisen van de directie van het recreatiecentrum de Schatberg bij de bouw van het nieuwe subtropische zwembad. Gekozen werd voor het SarnaSpace dakelement van Sarnafil uit Oisterwijk.

Als het beetje druk is worden gebruikers en medewerkers van zwembaden doorgaans na een uurtje gek van het uitbundige gekrijs. Bij de renovatie van het subtropische zwembad De Schatberg in het Noord-Limburgse Sevenum moesten volgens directeur Hopzak dan ook voorzieningen komen die deze hinder voor een groot deel zou wegnemen. Daarnaast maakt het zwembad deel uit van een horeca-complex waarbij de mogelijkheid moet bestaan dat het bad bij de feestruimte wordt betrokken. In die situaties is zelfs de geringste galm al storend.
Via adviesbureau Butter en Energy maakte directeur J. Hopzak van de Schatberg kennis met het SarnaSpace dakelement van Total Roof Management, een werkmaatschappij van Sarnafil. Deze dakelementen beschikken onder meer over een hoge geluidsabsorptie.
Het is inmiddels al weer twee jaar geleden dat dit type dak op de markt is geïntroduceerd. De elementen werden onder meer toegepast bij het Multifunctioneel Congres- en IJsbaancomplex Travium in Nijmegen en het Waterspeelparadijs van vakantieverblijf De Vechtstreek in Hardenberg. De overeenkomst van deze complexen met de Schatberg is dat een hoge geluidsabsorptie, gecombineerd met de mogelijkheid om een zeer grote vrije overspanning te realiseren voor de opdrachtgevers een belangrijke overweging was om het dakelement toe te passen.
Ieder SarnaSpace dakelement bestaat uit een aantal stalen tralieliggers waarop een wapeningsnet is gelast. Het element is voorzien van een dampremmer (LDPE), steenwolisolatie en volledig afgewerkt met mechanisch bevestigde kunststof dakbedekking (PVC of Sarnafil T). Er kan ook worden gekozen voor een ander type dakbedekking of isolatie maar deze materialen moeten dan wel de bewegingen van het dak kunnen opvangen.
Elk dakelement wordt op maat gemaakt; er is dus geen sprake van een standaardelement. De elementen zijn in diverse vormen leverbaar: als vlak element, hol en bol in lengte- en /of breedterichting of getordeerd.

 

Vrije overspanning

De elementen zijn zelfdragend waardoor een vrije overspanning van ruim twaalf meter lang en 2,5 m. breed kan worden gerealiseerd. De elementen mogen zelf dan redelijk aan de prijs lijken, door de grote vrije overspanning kan aanzienlijk worden bezuinigd op de onderliggende staalconstructie. Door integratie van windverbanden in het dakelement ontstaat een extra besparing op de constructie: de schijfwerking van het dakelement wordt gebruikt om de constructie te optimaliseren. Afstemming van montage van de staalconstructie en het dakelement is hiervoor een belangrijke voorwaarde.
Een aantrekkelijke eigenschap van de toegepaste elementen is dat ze zonder plafondconstructie zijn toe te passen. Tralieliggers, wapeningsnet en dampremmende folie blijven in het zicht. Indien gewenst kunnen de tralieliggers worden voorzien van een bepaalde RAL-kleur. In het zwembad De Schatberg is gekozen voor de kleur antraciet. "We kunnen er heel eenvoudig van alles aan ophangen," merkt de directeur op.
De open dakconstructie heeft nog een voordeel: de combinatie van dampremmende folie en bovenliggende steenwol-isolatie resulteert in een hoge geluidsabsorptie. Adviesbureau Peutz en Associes bv heeft praktijkmetingen uitgevoerd (zie kader) waaruit is gebleken dat de toepassing van dit dakelement tot een relatief lage nagalmtijd leidt. In de meeste zwembaden is de nagalmtijd zes tot zeven seconden. In de Schatberg bedraagt die dankzij het gebruik van de elementen slechts anderhalf tot twee seconden.
De nagalmtijd wordt ook nog positief beïnvloed door de geluidsabsorberende wanden. Deze bestaan uit poriso-steen: een gebakken steen met veel poriën.
Schatberg-directeur Hopzak wil nog op een ander voordeel wijzen van de open dakconstructie: "Bij een plafond bestaat het risico op condensatie doordat de lucht tussen plafond en dakconstructie vrijwel stilstaat. Dit systeem kent dat probleem niet, omdat de hele constructie aan de warme kant zit. Het is echter wel belangrijk dat deze dakconstructie wordt gecombineerd met een uitgekiende luchtbehandeling. Op deze wijze wordt condensvorming tegen de onderzijde van het dak voorkomen en wordt bovendien het verblijfscomfort verhoogd."

 

Voldoende open

De dakconstructie is voldoende open om te voorkomen dat de isolatie vochtig wordt en blijft. Niet zelden ontstaan bij dakconstructies vochtproblemen doordat zich vocht verzamelt in de isolatie dat vervolgens niet meer weg kan. Hierdoor neemt de isolatiewaarde sterk af. De PVC-dakbedekking die in de Schatberg is toegepast is echter voldoende dampopen om vocht dat door de dampremmende laag in de isolatie komt te laten verdwijnen.
De dampremmende folie met aluminium coating heeft verder de aantrekkelijke eigenschap dat, in combinatie met het bovenliggende isolatiepakket, warmte wordt weerkaatst. Hierdoor draagt de dakconstructie dus ook bij aan het behalen van energetische voordelen.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam