Roofing Holland 1997-11-32 Van plat naar hellend en weer terug

 Op een leeftijd dat anderen het gevoel hebben hun tijd uit te moeten zitten, gaf Peter Langenberg op eigen wijze invulling aan het begrip employability. Hij verruilde de functie van directeur van branchevereniging Het Hellende Dak voor die van account-manager bij Empol BV in Den Haag. Zijn loopbaan in de dakenbranche begon Langenberg 33 jaar geleden als technisch adviseur bij Cindu Werken. Een vergelijkbare functie dus, maar het betekent geenszins dat hij terug bij af is.

Peter Langenberg. Een naam die vooral associaties oproept met Vebidak en Het Hellende Dak. En sinds een paar maanden ook Empol. "Fantastisch om bij zo'n bedrijf te mogen werken," zegt Langenberg in het statige Haagse kantoor.
Ruim dertig jaar zit hij in de dakenbranche, een branche waarin hij eigenlijk min of meer per toeval verzeild raakte. "Ik ben een HTS-er Waterbouw. Na mijn opleiding ging ik aan het werk bij de gemeente Amsterdam. Het was in een periode dat woningnood nog werkelijk een probleem was. Net getrouwd woonden we op een zolderkamertje. Vooruitzichten op een echte woning waren er niet. De enige mogelijkheid was op zoek te gaan naar een baas die meteen een huurwoning voor me kon regelen."
Die baas vond hij in de persoon van Wiek Lapikas, directeur van Cindu Werken. Langenberg kwam terecht op het dakdekkersbedrijf Cindu Werken in Uithoorn. Hij vroeg niet naar de hoogte van zijn salaris, maar of er misschien ook een woning aan vast zat. Dat was het geval en daarmee legde hij onbedoeld de basis voor een carrière in de dakenbranche die enkele keren voor korte tijd onderbroken zou worden. Acht jaar lang was hij technisch-commercieel adviseur bij Cindu. Het was de periode van bezand teervilt 40/45-rol e.d. Een tijd van systemen bestaande uit twee of drie lagen teervilt, losgelegd op een onderlaag van papier op een houten dakbeschot, onderling geplakt met teermastiek en geballast met grind. Of een systeem van twee of drie lagen, waarvan de eerste laag werd genageld en de volgende lagen met mastiek geplakt, afgestrooid met parelgrind.

"Niks te adviseren"

Na zeven jaar, Cindu had een fusie achter de rug en heette inmiddels Cekadak, zag de directie graag dat Langenberg verhuisde naar het eigen adviesbureau in Maassluis. De Botlek stond bij hem echter bepaald niet hoog op het lijstje van favoriete regio's en hij besloot met Dick Klapwijk in het nieuwe adviesbureau Beta samen te werken. Het adviesbureau zou moeten uitgroeien tot de toonaangevende organisatie voor de dakenbranche. Maar die ambities kwamen niet echt van de grond. "Het was het tijdperk van glasvlies. Isolatie was er nauwelijks. Hier en daar werd wat geïsoleerd met drie centimeter geïmpregneerde en geëxpandeerde kurk. Het was een beetje te vroeg voor het plan. Er viel eigenlijk nog niets te adviseren."
Een jaar of vijf zouden Langenberg en Klapwijk samenwerken. Het advieswerk raakte even op de achtergrond toen Klapwijk een methode ontwikkelde om rotte draagconstructies met epoxy en glasgewapende polyesterstaven te renoveren. Renofors zou het systeem gaan heten en het wordt nog steeds met succes toegepast. Langenberg zette het product in de markt maar daar hield het avontuur bij op. Hij trad kort daarna als bouwkundige in dienst bij Hoogovens. Het zou een betrekkelijk kort uitstapje zijn want Langenberg voelde zich bij het staalconcern een vreemde eend in de bijt. Liever terug op het dak.
Hij solliciteerde bij Vebidak en daar wachtte hem een verrassing. "Bij Vebidak werd ik voor de tweede keer door Lapikas aangenomen. Ditmaal als hoofd technische dienst. Weer kwam hij terecht in het advieswerk. Daarnaast was hij ook hoofd van het laboratorium van Venedak in Scherpenzeel."
Twaalf jaar zou hij bij de branche-organisatie werkzaam blijven. Hij was ondertussen een goeie vijftiger toen hij als directeur van Hellende Dak werd aangesteld. Zijn laatste baan dachten velen. Maar nee, net zestig geworden haalde Empol hem naar Den Haag en Langenberg keerde weer terug naar de alledaagse werkelijk van het platte dak als account manager voor het rayon Utrecht en relatiebeheerder van nationaal opererende beleggers. Hij aarzelde geen moment. "Al in mijn Vebidak-tijd keek iedereen tegen Empol op. Het is een gerenommeerd bedrijf. Een onderneming die in de goede zin van het woord 'ouderwets degelijk' is. Empol heeft met zijn Derbigum PRS altijd een kwaliteitsproduct in handen gehad. Het voelt goed als je dat mag vertegenwoordigen."
In de traditie van Empol spreekt Langenberg ook niet meer over een product. Nee, Derbigum is een concept benadrukt hij. "Een concept dat stoelt op drie stevige poten: een deskundig advies, een superieur materiaal en degelijke verwerking door zorgvuldig geselecteerde dakdekkers met een sluitende inspectie ten behoeve van de garantie."
Terug in de commercie, terug ook op het platte dak. Geen slecht woord van Langenberg over Het Hellende Dak. Wel onverholen tevredenheid dat hij deel mag uitmaken van de Empol organisatie waar inmiddels zo'n twintig man werkzaam is. Nee, Langenberg is er de man niet naar om zijn tijd uit te zitten. En bij Empol hadden ze dat goed door.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam