Zoeken

Roofing Holland 1998-04-25 IsoBouw introduceert isolatieplaat

Op vlakke daken wordt steeds meer gewerkt met tweelaagse bitumineuze dakbedekkingen met EPS als isolatiemateriaal. Vooral omdat het systeem vele voordelen biedt groeit de vraag gestaag. IsoBouw Systems uit Someren komt tegemoet aan de vraag door met de GG 1000 een nieuwe isolatieplaat op de markt te brengen. Deze isolatieplaat is specifiek gericht op tweelaagse bitumineuze dakbedekkingssystemen op ondergronden van geprofileerde staalplaat en beton, bij indirecte mechanische bevestiging of los gelegd en geballast.

Verkoopleider ir. E. Meuwissen van IsoBouw signaleert een duidelijke groei in de keuze voor tweelaagse bitumineuze dakbedekkingssystemen. "Voor opdrachtgever en architect is het uitermate belangrijk dat aan de kwaliteitseisen voor een duurzaam, hoogwaardig geïsoleerd en waterdicht dak wordt voldaan."
IsoBouw heeft als basismateriaal voor haar vlak dak-isolatie EPS (geëxpandeerd polystyreen), wat uitstekend scoort qua blijvende isolatiewaarde, verwerkingsgemak en veiligheid, milieu en recycling.
Tot nu toe leverde IsoBouw voor de diverse bitumineuze dakconstructies platen met een cachering van gebitumineerd glasvlies van 2400 gr/m2. Bij de keuze voor een tweelaags systeem kan echter worden volstaan met een lichtere cachering. Na het aanbrengen van een tussenlaag, bijvoorbeeld een 460 A 60, kan de toplaag hierop worden aangebracht door middel van de brandmethode zonder gevaar voor insmelten van de isolatie. De nieuwe platen worden geleverd onder KOMO attest-met-productcertificaat, CTG-303. Het programma omvat zowel vlakke platen als afschotplaten.

Zonder concessies

Als voordelen noemt Meuwissen een directe besparing op de inkooprijs, zonder concessies aan de vereiste kwaliteit. "Een plaat van 1x1,2 meter is door die lichtere cachering ruim anderhalve kilo lichter. Een verschil dat de dakdekker merkt als hij de hele dag aan het leggen is. Qua gemak, en dus ook qua snelheid."
De GG 1000 platen hebben geen overlap van de cachering omdat die bij deze toepassing niet nodig is. Dat vergemakkelijkt een goede onderlinge aansluiting, want de dakdekker ziet meteen een eventuele naad en kan dat corrigeren. Dus een mooi strak dak zonder koudebruggen en zonder aftekening van een overlap in de toplaag.
EPS-isolatie is zelf wel verouderingsbestendig, maar geen enkele gebouw wordt voor de eeuwigheid neergezet. Dus ter zijner tijd komt sloop aan de orde. "Het tweelaagse systeem bevordert dan een redelijk gemakkelijke scheiding van materialen en mogelijk hergebruik van grondstoffen zal bij de systeemkeuze zwaar meetellen", aldus Meuwissen.

Grote hoeveelheden

EPS scoort volgens Meuwissen prima wat betreft hoogwaardige recycling. "In onze fabrieken worden al grote hoeveelheden EPS uit bijvoorbeeld de verpakkingsbranche verwerkt in onze isolatieproducten, afgestemd op het toepassingsgebied. Uit de bouwsector komen vanuit sloop nog maar kleine hoeveelheden beschikbaar, want historisch gezien zijn we nog maar net aan het isoleren."
De aandacht in de bouw richt zich nu met name op preventie qua afval bij productie en (milieu-) rendabele retourstromen. "Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat bij bouwen en isoleren nu gedacht wordt aan de mogelijkheden van hergebruik van materialen na het sloopproces tientallen jaren later. Het gemakkelijk kunnen scheiden van materialen speelt daarbij een belangrijke rol. Ik voorzie dan ook een ontwikkeling naar dakconstructies, waarbij de scheiding van de diverse lagen later eenvoudig gerealiseerd kan worden", aldus Meuwissen.