Zoeken

Roofing Holland 1998-04-34 Duurzaamheid EPS bewezen

De Japanse ingenieurs die vorig jaar voor een studiereis naar Vinkeveen afreisden, kwamen niet voor niks. Op hun studie naar een duurzame fundering voor de Japanse bodem stuitten ze op EPS, dat al acht jaar in de grond had gezeten. Na onderzoek bleek dat de kwaliteit van het materiaal niet of nauwelijks was achteruitgegaan

De duurzaamheid van EPS (geëxpandeerd polystyreen) is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dit is gebleken na een laboratorium-analyse van enkele monsters die acht jaar lang als fundering in een drassige veenbodem onder de Herenweg in Vinkeveen hebben gezeten. Het onderzochte EPS werd aldaar in 1989 aangebracht als lichtgewicht ophogingsmateriaal. De onlangs gehouden proeven wezen uit dat EPS, zelfs onder deze extreme omstandigheden, nauwelijks vocht opneemt. Ook de andere materiaaleigenschappen van EPS bleken onveranderd. De conclusies vormen een extra stimulans voor de toch al groeiende toepassing van EPS in de GWW-sector. Behalve in die grond-, weg- en waterbouw kan ook de isolatie-industrie met de resultaten haar voordeel doen.
Het was al bekend dat EPS een grote druksterkte heeft en vrijwel ongevoelig is voor vocht. Het was ook bekend dat EPS die eigenschappen gedurende een zeer lange periode behoudt, onder vrijwel alle omstandigheden. Dat zijn niet alleen prettige eigenschappen van het materiaal in zijn isolatiefunctie, het zijn ook de grote pluspunten van EPS in zijn toepassing als lichtgewicht ophogingsmateriaal in de GWW-sector. In 1989 werd besloten de Herenweg in Vinkeveen volledig te reconstrueren. De weg bleef namelijk verzakken en moest telkens worden opengebroken en volgens de traditionele methode met zand worden opgehoogd. Een nieuwe constructie werd gemaakt met behulp van EPS als ophogingsmateriaal. Daaroverheen ging een folie en de verdere afwerkingslagen. Onlangs is ontdekt dat de duurzaamheid van EPS onder dit soort extreme omstandigheden zelfs nog groter is dan gedacht.

Japan

Dit jaar bezochten Japanse ingenieurs op studiereis de Herenweg in Vinkeveen. EPS als lichtgewicht ophogingsmateriaal is een nieuwe en enorm sterk groeiende toepassing in de Japanse GWW-sector. De bodem is daar veelal nog drassiger dan in Nederland, niet in de laatste plaats omdat hele stukken land door aardbevingen aan het schuiven en drijven gaan. Momenteel wordt in de Japanse GWW-sector jaarlijks zo'n 500.000 m3 EPS onder wegen verwerkt (in Nederland circa 100.000 m3). De Herenweg lag er, acht jaar na dato, nog perfect bij. De Japanners werden niet teleurgesteld. Het toeval wilde dat er op dat moment net een parkeerplaats werd aangelegd. Dit was een goede gelegenheid om enkele EPS-monsters te verzamelen en ze in het laboratorium te onderzoeken.

Kwaliteit behouden

De conclusies zijn opmerkelijk. Na acht jaar in een drassige bodem te hebben gezeten, had het EPS beduidend minder dan 5% water opgenomen. De druksterkte (een belangrijke parameter bij het ontwerpen van GWW-constructies met EPS) bleek zelfs in het geheel niet teruggelopen, en ook de volumieke massa voldeed nog ruimschoots aan de jaren daarvoor gestelde eisen. Het materiaal was bovendien niet door ongedierte aangetast. Om de isolerende functie van het EPS te bepalen, is ook de warmtegeleidingscoëfficiënt bepaald. Ook deze voldeed aan de huidige norm. De bevindingen zijn een belangrijke steun in de rug voor de vernieuwende constructeurs die allang de voordelen van EPS in de GWW-sector hebben ontdekt. Maar het onderzoek is ook van belang voor de isolatie-industrie. Het geeft duidelijker dan ooit aan dat een isolerende constructie met EPS bouwers en opdrachtgevers hygroscopische zekerheid biedt: EPS is ongevoelig voor vocht en behoudt zijn isolatiewaarde en druksterkte zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Jaar in, jaar uit.