Roofs 1999-08-38 Fraai ontwerp en hoge functionaliteit gecombineerd in 'Pandawoningen'

Samen met projectontwikkelaars en gemeenten heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) een initiatief ontwikkeld voor de bouw van zeer zuinige woningen. Aan één van deze projecten wordt momenteel in Harderwijk de laatste hand gelegd. De 31 woningen worden gekenmerkt door een optimale combinatie van een fraai ontwerp en hoge functionaliteit. Met name het dak is daar een sprekend voorbeeld van.

 De 31 woningen en bungalows die Wilma Vastgoed laat verrijzen in nieuwbouwproject Drielanden hebben bij voltooiing een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,75 (het Bouwbesluit schrijft voor dat de EPC van nieuwbouwwoningen niet groter mag zijn dan 1,2). De te behalen energiebesparing bedraagt 50 procent ten opzichte van reguliere woningen van dezelfde grootte. De woningen zijn voorzien van onder meer dubbele beglazing en watersparende voorzieningen. Verder wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van natuurlijke energiebronnen. De meeste ramen zijn op het zuiden gericht en op de daken zijn zonneboilers (warm water) en PV-panelen (elektriciteit) geïnstalleerd. Het toegepaste DuBo-pakket is 'zwaarder' dan het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen.
Het ronde ontwerp van Bear Architecten komt vooral tot uiting in de daken, die zijn geleverd door Unidek Bouwelementen. Hoewel uitsluitend rechthoekige dakelementen zijn toegepast, zijn de lijnen vloeiend, zonder knikken of verspringingen. Omdat de woningen trapeziumvormig zijn, hebben ook de drie of vier dakelementen per woning deze vorm. Elk paneel bestaat uit twee dekplaten van 10 mm spaanplaat met een kern van EPS (geëxpandeerd polystyreen) in de kwaliteit 15SE met een dikte van 244 mm. Het dak heeft een Rc-waarde van 6.0 m2k/W. De onderste elementen zijn voorzien van een prefab gootconstructie, die door de aannemer wordt afgewerkt. De essentie van de vloeiende lijnen is terug te vinden in de tengellatten. Deze zijn wisselend van hoogte om de benodigde bolling te kunnen bereiken. Ze zijn fabrieksmatig in een lichte waaiervorm aangebracht. Ook de in het werk aangebrachte panlatten zijn gebogen, waardoor de verschuifbare vlakke pannen in de benodigde lijnen konden worden gelegd. Voor het ronddekken op een gesegmenteerde onderbouw moet een variatie in tengelhoogte worden toegepast. Unidek werkte hierbij nauw samen met RBB.

 

Starterset

Voor de energiezuinige woningen werd gekozen voor het RBB PV 700 zonne-energiesysteem omdat de starterset van 4 m2 uitstekend in het budget past en in een later stadium de bewoners zonder enig probleem dit groeisysteem kunnen uitbreiden. Hoewel het rond indekken van de RBB stonewold dakpannen met daarin de zonnepanelen geen probleem zou zijn, waren aannemer en architect benieuwd of inderdaad de regendichte schil op het dak niet werd onderbroken met dit volledig geïntegreerde systeem. De architect koos voor de combinatie van de oceaanblauwe zonnepanelen met de vlakke antracietgrijze dakpannen om in belijning en kleur een integrale oplossing te creëren: een rustig dakvlak in harmonie met de omgeving. De benodigde panspeling voor de bouwstraal van 51 meter bij een dakhelling van 20 graden werd berekend, waarbij de extra panspeling voor het bol en hol dekken met de dakpannen werd bepaald op + -/- 1,9 mm . Na het aanbrengen van de dakelementen werden de dakpannen aangebracht door dakdekker Van Bemmel. Afgesproken werd dat hij op de plaats van de zonnepanelen de linker aansluitzijde van de panelen op de dakpannen als een rechte lijn zou uitvoeren, waarna aan de rechter aansluitzijde de op maat gemaakte paspannen voor een perfecte aansluiting zullen zorgen. Dakdekker Schaap BV werd onder projectbegeleiding van RBB Dakservice belast met het leggen van de zonnepanelen.

Door de bewust gekozen flauwe dakhelling wordt ook diffuus zonlicht optimaal benut. Als bewoners na enige tijd meer zonne-energie willen opvangen geeft het groeisysteem hen daarin alle vrijheid.

 

door: Erwin van KampenDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam