Zoeken

Roofs 2000-05-06 Snel waterdicht met een uitgekiend dakbedekkingssysteem

Op het industrieterrein Moerdijk te Moerdijk is een project met 13.500m2 dakbedekking mechanisch bevestigd op een betonnen ondergrond gerealiseerd waarbij één van de belangrijke eisen was een snelle waterdichtheid van het dakvlak in verband met het storten van de vloeren. De betreffende aannemer, Hercuton Bedrijfsbouw uit Nieuwkuyk, realiseert vaker grote projecten waarbij een snelle waterdichtheid gewenst is. Om dit te kunnen realiseren wordt een voor de betreffende aannemer ontwikkeld dakbedekkingssysteem toegepast.

Het mechanisch bevestigen van dakbedekking op een betonnen ondergrond roept bij sommigen wel eens aarzelingen op. Aarzelingen omdat de bevestigingsmethode tijdrovend is en daarom minder geschikt is voor daken die snel dicht moeten. In Moerdijk werd het tegendeel bewezen. Het hieronder beschreven project betreft de bouw van een kantoorgedeelte met daaraan vast een overslag/ opslagruimte. Het geheel heeft een dakoppervlakte van maar liefst 13.500m2 .

Specialist in prefab beton

Het werk is gerealiseerd door aannemer Hercuton Bedrijfsbouw, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van prefab betonnen bedrijfsruimten. Daartoe heeft de aannemer een systeem ontwikkeld waarbij de draagconstructie bestaat uit betonnen kolommen en balken. Tegen de betonnen kolommen worden geïsoleerde betonnen elementen met een uitgewassen oppervlak gemonteerd.
De dakconstructie bestaat uit een plaat van drie T-liggers van ca. 35 mm dikte en een breedte van 2,40 m. De liggers hebben een breedte van ca. 100 mm , zijn 300 mm hoog en liggen hart op hart 800 mm. Bij het project te Moerdijk is op de dakvloer naakt EPS isolatie, dik 90 mm, met hierop een mechanisch bevestigd dakbedekkingssysteem aangebracht. Als onbrandbare isolatie gewenst is dan wordt steenwol toegepast. De toepassing van een dampremmende laag is eveneens mogelijk. De keuze hiervan (wanneer en welk materiaal) is afhankelijk gesteld van het type dakisolatie dat gekozen wordt en uiteraard ook afhankelijk van de klimaatklasse binnen.
Voor de uitvoering van haar dakbedekkingwerkzaamheden maakt Hercuton Bedrijfsbouw gebruik van enkele door haarzelf geselecteerde dakbedekkingsbedrijven, die bekend zijn met de door Hercuton toegepaste dakbedekkingssystemen. Vanwege de stormvastheid heeft Hercuton gekozen voor uitsluitend mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen.
Vanwege de geringe dikte van de 'betonplaat' is uitsluitend mechanisch bevestigen in het lijf van de verstevigingsbalk mogelijk. Om dit zonder schade aan de betonplaat (losdrukken van betonschilfers) uit te voeren wordt van de dakdekker een nauwkeurige maatvoering en uitvoering verlangd. In de praktijk wordt na het leggen van de isolatie en mechanisch te bevestigen onderlaag het hart van de betonliggers met een smetlijn op de dakbedekking uitgezet.
Mechanische bevestiging van de onderlaag geschiedt met een schroef-plaatsysteem of een schroef-plug-plaatsysteem. In beide gevallen moet er voldoende diep worden voorgeboord.
Tot nu toe zijn vele duizenden vierkante meters, verdeeld over tientallen projecten, mechanisch bevestigde dakbedekking op een 'Hercuton-dakvloer'aangebracht.

            

Het dakbedekkingssysteem

Bij dit project is gekozen voor ongecacheerd geexpandeerd polystyreenschuim, dik 90 mm met hierop een mechanisch bevestigd dakbedekkingssysteem. Voor de toepassing op ongecacheerd polystyreenschuim worden door verschillende leveranciers speciaal ontwikkelde onderlagen geleverd die het inbranden van het schuim voorkomen als een toplaag op de onderlaag wordt gebrand. Als een normale gebitumineerde polyestermat op naakt EPS wordt toegepast en hierop wordt een toplaag gebrand, dan is het risico op het ontstaan van inbrandingen in het polystyreenschuim groot.
Een ander alternatief waar bij dit project voor is gekozen, betreft het aanbrengen van een 'beschermlaag' van gebitumineerd glasvlies op het ongecacheerd EPS-schuim met hierop de mechanisch bevestigde onderlaag en toplaag.
Als gekozen wordt voor een mechanisch bevestigde gebitumineerde polyestermat met extra coating heeft dit als voordeel dat de overlappen van deze laag kunnen worden dicht gebrand, zodat zonder het aanbrengen van de toplaag het dak vrijwel waterdicht is. Grote oppervlakten kunnen op deze wijze in korte tijd 'waterdicht' worden afgewerkt. Meestal wordt dan een minimaal aantal bevestigingsmiddelen aangebracht. Het 'afparkeren' (definitief aantal bevestigingsmiddelen aanbrengen) en het aanbrengen van de toplaag kan op een later tijdstip worden uitgevoerd. Het dak is dan echter al zover waterdicht dat de aannemer binnen verder kan.

Eenzijdig gebitumineerde polyestermat

Bij dit project is gekozen voor een onderlaag van eenzijdig gebitumineerde polyestermat, de overlappen uitsluitend afwaterend gelegd naar de gootzones. Gezien het grote afschot en het korte tijdsverschil tussen aanbrengen van onderlagen en toplaag was het niet noodzakelijk de overlappen van de polyestermat te branden.
Bij Hercuton werken wordt voor de toplaag altijd uitgegaan van een zwart gemineraliseerde SBS gemodificeerde polyester-glascombinatie MEC. Hercuton heeft op dit werk voor het eerst haar eigen dakrol, HERCUFLEX, kwaliteitscode 370A24 en voorzien van KOMO attest-met-productcertificaat toegepast.
Het mechanisch bevestigen in een betonnen ondergrond kan op verschillende manieren plaats vinden. Uit diverse proeven is gebleken dat op de Hercuton betonelementen zowel een schroef-plug-plaat combinatie als een schroef-plaat combinatie kan worden toegepast.
De keuze hierin is aan de dakdekker vrij gelaten. Bij dit project is gekozen voor een schroef-plaat combinatie van Bolle Technofast (Olympic Ruffnex schroeven met een lengte van 125 mm en een diameter van 6 mm).
Deze schroeven worden in het geboorde gat gedraaid. Alvorens men de gaten boort moet door de dakdekker het hart van de ligger van de betonplaten worden opgezocht. Dit hart wordt op de onderlaag afgetekend. Op deze lijn worden vervolgens de gaten geboord met een hart op hart afstand volgend uit een windbelasting berekening.
De liggers liggen hart op hart 800 mm, dit is dus ook de afstand van de rijen bevestigers.
Vanwege het ontbreken van een ligger langs de dakrandopstand kan bij Hercuton projecten geen kimfixatie in het dakvlak worden aangebracht. Bij dit project is juist boven de kim een kimfixatie aangebracht bestaande uit een gegalvaniseerde strip die mechanisch bevestigd is in de wandelementen.

door: Janus Smits, Smits Dak- en isolatieservice