Zoeken

Roofs 2000-06-49 Dak en gevel gemaal in perfecte harmonie

In Termunterzijl wordt al een jaar lang gewerkt aan de nieuwbouw van een gemaal. Het bijzondere aan dit project is maar liefst driehonderdduizend stenen worden verlijmd. Ook het realiseren van het dak was een hele klus. Dakdekkersbedrijf Gebroeders Kranenborg heeft de hele winter aan het dak gewerkt. Een slordige 12000 pannen zijn verwerkt op het gebouw dat de grondwaterstand in Oost-Groningen op peil zal houden.

Het is nog hartje winter als Roofs op bezoek komt en dus extra koud in Termunterzijl. Het gehucht ligt in het uiterste puntje van Nederland, Oost-Groningen, waar het altijd waait. De dakdekkers van Gebroeders Kranenborg schijnen echter weinig last te hebben van het weer. "De kou valt nog behoorlijk mee", zegt Gert Hovius. "Vorige week vroor het 1 graad, maar door de koude, noordelijke wind voelde het heel wat kouder aan. Dan wen je snel aan het winterse buitenleven."
Het project waar de dakdekkers mee bezig zijn betreft het eerste grote gebouw dat volledig verlijmd wordt. Al vanaf augustus vorig jaar is metselbedrijf Van Berkum bezig om zo'n 300.000 bakstenen te verwerken. Een arbeidsintensieve klus. Ook Hovieus en zijn collega Edsel Domacasse hebben het er druk mee. De pannen moeten stuk voor stuk aan het dak worden bevestigd.
Kranenborg werd al in het beginstadium bij het project betrokken. "We mochten zowel meedenken over het technische als het esthetische gedeelte", zegt Roel kranenborg. "Wat dat eerste betreft: het dak bestaat uit gordingen, muurplaten, dakplaten, panlatten en uiteraard de pannen zelf. Deze worden, evenals de ondervorsten geleverd door KDN Teeuwen. De volledige montage van het dak wordt door ons uitgevoerd."
"Doorgaans worden pannen dambordsgewijs aan de latten gehaakt", zegt Roel Kranenborg. "En volgens het computerprogramma dat zaken als windbelasting uitrekent, was dat ook bij dit project voldoende. Toch leek het ons beter elke dakpan aan de latten te bevestigen. Het gemaal staat tenslotte pal aan de Waddenzee, je kan dus beter het zekere voor het onzekere nemen. De architect en de opdrachtgever waren het hier mee eens."

Verantwoordelijk

Het gemaal wordt gebouwd in opdracht van de provincie en de Nederlandse Aardgasmaatschappij. Laatstgenoemde is vanwege de gaswinning mede verantwoordelijk voor het zakken van de bodem. Berekeningen hebben aangetoond dat de bodem tot 2050 nog ruim 27 centimeter zal dalen. Het gemaal is dus geen overbodige luxe.
Om het dak esthetisch af te stemmen op de gevel kozen de samenwerkende partijen voor de OVH 206 dakpan. Deze rood geangobeerde pan sluit perfect aan bij de 'Groningse' steen, die zich onderscheidt door de intens rode kleur. Dit type is overigens zo genoemd omdat de klei wordt gewonnen van Groningse Dollard polders .
"Het was een arbeidsintensief, maar dankbaar en prestigieus project", zegt Kranenborg. "Het gemaal heeft maar liefst 12000 pannen. Maar het is tevens een visitekaartje voor ons bedrijf. Wanneer het gemaal deze zomer wordt opgeleverd kan je het effect meteen zien zodra je Termunterzijl binnenrijdt. Je ziet de bakstenen, de dunne schaduwvoeg én het dak als één harmonieus geheel. Iets dat een heel apart gezicht is, zeker als de zon erop schijnt."

door: Stefan Tetelepta