Roofs 2000-10-14 PVC dakbedekking uitkomst voor zwembad in scheepsvorm

 

PVC folie is een dakbedekking die architecten een grote vrijheid in ontwerp biedt. De verwerking en dikte van het materiaal en een grotere verscheidenheid aan kleurmogelijkheden staan ontwerpers toe om ideeën te realiseren die met bitumineuze dakbedekkingen niet mogelijk zijn. In Sneek wordt bijvoorbeeld een nieuw zwembadcomplex in de vorm van een zeilschip gebouwd. Het dak zal in de vorm van een zeil worden gemaakt.

Het oude zwembad van Sneek is hoognodig aan vervanging toe. Het gebouw kent veel technische mankementen en voldoet niet meer aan de eisen die aan hedendaagse zwembaden worden gesteld. Renovatie bleek een te dure oplossing en dat was reden voor de gemeente Sneek om te kiezen voor een geheel nieuw complex. Het nieuwe complex zal bestaan uit een badgedeelte en een voorbouw met kleedruimtes, kantoren en technische ruimtes. In het complex worden meerdere functies onder één dak geplaatst. Bijvoorbeeld een wedstrijdbad en een fudobad met beweegbare bodem, een wildwaterbaan, een bubbelbank en een whirlpool zullen worden ondergebracht in een gebouw dat uiterlijk de vorm krijgt van een zeilschip. De gemeente Sneek staat immers bekend om de zeilsport.
De ontwerpmogelijkheden van PVC folie bleken een uitkomst voor de architecten van Vaessen Bouwbedrijf bij het ontwerp van het nieuwe zwembadcomplex in Sneek. Vaessen is gespecialiseerd in de bouw van onder meer zwembaden. Het zijn vaak turn-key-projecten, waarbij het bedrijf vanaf de tekening tot en met de oplevering is betrokken. Het Friese dakdekkersbedrijf Breman Dakdekkers in Joure kwam in aanmerking voor de uitvoering van het dakwerk. Leverancier van de dakbedekkingsmaterialen is groothandel Aabo Trading. De werkzaamheden aan de vijfde gevel van het nieuwe complex zijn begin september van start gegaan. Als alles naar wens verloopt zal het totale project in november van dit jaar worden voltooid.

Opbouw

De platte dakdelen van de voorbouw zijn bedekt met een bitumineus dakbedekkingspakket. De opbouw is hier als volgt: een onderconstructie van geprofileerde staalplaat ondersteund door stalen binten, een dampremmende PE folie 0,4mm dikte, een laag geëxpandeerd polystyreen eenzijdig gecacheerd met gebitumineerd glasvlies EPS20 SE dikte 100 mm, een tweelaagse dakbedekking van APP gemodificeerde bitumen bestaande uit een éénzijdig gebitumineerde polyestermat VB 460A60 als eerste laag en een gemineraliseerde APP toplaag Aabogum VB 470A24.
Het gewelfde dak boven de zwembaden is opgebouwd uit geprofileerde staalplaat ondersteund door stalen binten. Het dakbedekkingspakket bestaat uit een dampremmende PE-folie 0,4mm, naakte geëxpandeerde polystyreenisolatie EPS 20 dikte 100 mm en een polyester gecacheerde PVC folie Aaboflag PVC SRF dikte 1,5 mm. PVC bleek een uitkomst voor het realiseren van de vorm van de afzonderlijke dakdelen. Het dakdeel boven het wedstrijdbad loopt in een ronding in een halve paraboolvorm omhoog. Het andere dakdeel is gewelfd in zowel horizontale als verticale richting. Aanbrengen van de dakbedekking is dan geen eenvoudige klus, maar deze kan met PVC toch goed worden geklaard.
PVC dakbedekking is tevens vanwege van het damp-open karakter een ideale dakbedekking voor gebouwen met een hoge relatieve luchtvochtigheid. De kans op condensproblemen in de constructie wordt hiermee aanzienlijk verkleind. De polyester cachering aan de onderzijde van de dakbedekking beschermt de PVC tegen weekmakermigratie door de oliën in de PS-isolatie. De dakbedekking is voor dit project speciaal op maat geproduceerd. Hiermee werd voorkomen dat er met passtroken moest worden gewerkt. Door de aangepaste afmeting wordt het aantal overlappen tot een minimum beperkt en is de verwerking daarmee sneller en veiliger te realiseren. Bovendien kan het dak zodoende strak afgewerkt worden. Tevens kon de kleur van de PVC-dakbedekking worden afgestemd op het ontwerp van de architect. Zo krijgt het zwembad een dak in een donkergrijze kleur (RAL 7004).

Bitumen

Breman Joure maakt deel uit van de Breman Groep, een installatiebedrijf met 33 vestigingen en ruim 1200 werknemers. Drie van deze vestigingen zijn pure dakdekkersbedrijven. De Breman groep is georganiseerd in een unieke vorm van medezeggenschap van het personeel. Het dakdekkersbedrijf Breman in Joure is van origine gespecialiseerd in bitumen dakbedekkingssystemen. Als een van de weinige bedrijven beheerst men nog het vak van gegoten dakbedekkingssystemen. Maar nu komen kunststof dakbedekkingen steeds meer aan bod. Zo heeft het bedrijf al meerdere daken met PVC gemaakt. 'Nu komen EPDM en PVC steeds meer voor', zegt Auke Hoekstra, directeur van Breman in Joure. Hij merkt hierbij op dat de kwaliteit- prijsverhouding bij hem een van de belangrijkste factoren zijn in zijn merk- en leverancierskeuze. Zo kwam bij Breman Aaboflag PVC in beeld. Voor Breman is dit nu het tweede project met deze Italiaanse PVC. Het feit dat dit een gestreken PVC is, is van doorslaggevende betekenis geweest.
Leverancier Aabo Trading heeft voor Aaboflag PVC een brede strategie ontwikkeld, waarbij men vanaf het moment van aanvraag tot aan de oplevering nauw betrokken is bij de realisatie van PVC daken. 'Een project als dit vereist ook de nodige voorbereiding en begeleiding' vertelt Fons Fennis, vertegenwoordiger bij Aabo Trading Deventer. 'We zijn van meet af aan betrokken geweest bij het uitwerken van de bouwtekeningen. Samen hebben we het systeem doorgenomen en zo de juiste wijze bepaald van het aanbrengen van de dakbedekking.' Aabo Trading is sinds enige jaren handelaar in de PVC-folie van Italiaanse origine. Een groot verschil van deze PVC-folie is het strijkproces tijdens de productie. Zo ontstaat een homogene dakbaan die niet het gevaar kent van delaminatie door vochtindringing. Bij een geëxtrudeerde PVC zijn een boven- en onderlaag op de inlage geperst. Het gevaar is dan dat bij de overlappen draden van de inlage open komen te liggen, waar vocht in kan trekken. Een gestreken PVC dakbaan sluit de inlage in, waardoor de kans op vochtindringing aanzienlijk wordt verkleind.
Zoals vermeld moet het nieuwe zwembad eind november van dit jaar zijn voltooid. Tegen die tijd kan de bevolking van Sneek volop gebruik maken van de nieuwe faciliteiten. Als het aan Aabo en Breman ligt, is het zwembad hiermee voor jaren 'onder zeil'.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam