Zoeken

Roofs 2001-10-28 Nieuwe directeur zet huidig beleid voort

    Dakmerk is het erkende kwaliteitskeurmerk voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Sinds jaar en dag verzorgt Dakmerk voor elk nummer van Roofs een bijdrage over veiligheid, garantie en kwaliteit in de dakenbranche. Directeur Corry de Ridder belichtte aan de hand van interviews en inspecties actuele zaken of zaken die juist dringend onder de aandacht moeten worden gebracht. Ze heeft dat altijd gedaan met hart voor de zaak met als leidraad het imago van de bedrijfstak en de rol die Dakmerk daarin speelt. Echter, in verband met een verslechterende gezondheid is Corry de Ridder niet langer in staat haar bijdragen aan dit blad te leveren en is zij in haar rol van directeur inmiddels opgevolgd door Lo Stuip. Met hem hadden we een gesprek over Dakmerk, over zijn visie en over de vraag of zijn beleid er anders zal uit gaan zien dan dat van Corry de Ridder.
Dakmerk bestaat volgend jaar 10 jaar. De vereniging die staat op kwaliteit is voortgekomen uit de branche zelf om te werken aan verbetering van het imago en de markt te laten weten waar kwaliteit voor staat en die te garanderen. Momenteel omvat de Stichting Dakmerk zo’n dertigtal leden die tezamen ongeveer 30% van de markt in handen hebben. Dat komt overeen met een totaalomzet van circa 300 miljoen gulden. De aanleiding tot Dakmerk lag in het uniformeren van kwaliteit en garanties om daarmee een verdere versnippering binnen de branche te voorkomen en om meer duidelijkheid te scheppen voor de opdrachtgever.

Voorlichting
Een – naderend - jubileum valt vaak samen met een moment van bezinning. Het is een brug in de tijd die laat terugblikken en laat vooruitzien, laat evalueren en het toekomstig beleid aankondigt. Lo Stuip vormt in deze een ideale gesprekspartner. Zeer ervaren in de branche, onder andere door een lange carriere bij Mastum en een bestuursfunctie bij Vebidak, raakte hij via een aantal gastpresentaties, betrokken bij Dakmerk. Deze combinatie van kennis, contacten en voorlichting namens Dakmerk plus het gegeven dat hij beschikbaar was, maakt hem een logische opvolger van Corry de Ridder. De betrokkenheid is in dezelfde mate aanwezig en ook de visie van Stuip onderscheidt zich nauwelijks. De lijn wordt voortgezet met vanzelfsprekend kleine verschillen. Net als bijvoorbeeld de verschillen in communicatie. In de beginjaren moest er veel meer aandacht gegeven worden aan de communicatie naar de participanten, bijvoorbeeld over de regels en voorschriften en het naleven daarvan. Dat staat nu op de rit en richt de communicatie zich meer op architecten, opdrachtgevers en aannemers. Door juist deze groepen te wijzen op het kwaliteitskeurmerk dat Dakmerk hanteert, wordt bij de aanbesteding van opdrachten steeds vaker rekening gehouden met die Dakmerk-erkenning.

Koppeling
Volgens Lo Stuip wordt de koppeling tussen ‘kwaliteit’ en ‘Dakmerk’ steeds vanzelfsprekender: “Een participant die het keurmerk draagt is gehouden aan de reglementen. De eisen liggen vast in documenten als de BRL 4702 en de Vakrichtlijn. Dakmerk controleert participanten daarop doorlopend”. Om de gehanteerde normen en waarden in stand te houden en om te bezien of en hoe ze worden nageleefd, voert Dakmerk vele inspecties uit, meer dan 700 per jaar. Ieder lid krijgt minimaal te maken met 10 inspecties per jaar. Bovendien krijgt 50% van de werken met een aanneemsom boven de f 100.000,- sowieso te maken met inspecties. Alleen zo blijf je geloofwaardig. Dat geldt ook voor de veiligheid waarop Dakmerk nauwkeurig toeziet. Dat moet ook wel in verband met de VCA-certificatie en natuurlijk het waarborgfonds. Kortom, Dakmerk is synoniem aan kwaliteit.”

Waarborg
Kwaliteit die wordt gewaarborgd op basis van de reeds eerder vermelde inspecties. Die hebben onder meer betrekking op controles van al het papierwerk en natuurlijk op de werken in uitvoering. Werd bij controle aan alle voorwaarden voldaan, dan wordt het kwaliteitsmerk toegekend respectievelijk verlengd voor de periode van één jaar.
Tenslotte keurt Dakmerk ook al haar participanten op solvabiliteit. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de “Dakmerk-kwaliteit”. Immers een goed bedrijf is ook een gezond bedrijf. Een bedrijf waar een opdrachtgever op terug kan vallen als hij garantie aanspraak moet maken op de garantie. Alle Dakmerk bedrijven verstrekken dan ook een Dakmerkgarantie met de extra zekerheid van het waarborgfonds. Tenslotte verleent de branche-organisatie vrijblijvend technische, juridische en ‘ambtelijke’ diensten aan haar participanten, eveneens alle gericht op – verbetering van – kwaliteit.
Tegenover de diensten die Dakmerk haar participanten aanbiedt, staat ook een aantal verplichtingen. Zo moet elk aangesloten dakbedekkingsbedrijf in het bezit zijn van het VCA-certificaat en al zijn projecten uitvoeren volgens de Vakrichtlijn en BRL 4702.
Als aan alles is voldaan wordt pas een garantiecertificaat afgegeven dat de deskundigheid van het dakbedekkingsbedrijf onderschrijft. Een Dakmerk garantiecertificaat biedt een opdrachtgever absolute zekerheid.

Gewicht
Sinds de oprichting is vooral onder invloed van die vele inspecties de status van Dakmerk dus duidelijk gegroeid. Naast BDA en Vebidak groeide Dakmerk onder Corry de Ridder uit tot een partij waar rekening mee wordt gehouden. Natuurlijk blijkt dat uit de erkenning door het ministerie maar veel meer nog uit de rol die is gespeeld bij de totstandkoming van “Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen”, dat zeer binnenkort verschijnt. De werkwijze die Dakmerk graag gehanteerd wil zien is daar duidelijk in terug te vinden. En Lo Stuip zal daar geen wijziging in aanbrengen, hooguit andere accenten zetten.