Roofs 2002-01-20 Veiligheid in de aanbieding

       
 

Met de vereiste beveiliging van dakranden plaatst de Arbeidsinspectie aannemers voor problemen. De afwerking van de gevel loopt vertraging op omdat de steiger ter bescherming van de dakdekkers moet blijven staan. Door het steeds strengere ARBO-beleid en bijbehorende inspectie, is er de laatste maanden spake van een groot aanbod aan artikelen op het gebied van dakrand- en valbeveiliging. De Hesja 1a leuninghouder en het Daksafe® dakanker van Shunt kwamen al eerder ter sprake in Roofs. Dolan BV uit Dongen voegt daar nu een flexibel instelbare leuningpaal aan toe en Aliso de awaClip. Aan het ontbreken van de middelen hoeft onveiligheid dus niet meer te worden toegeschreven. Nu gaat het om het toepassen, het gebruik en vooral het beleid. Want dat is waar veiligheid begint.

 

Flexibel instelbaar

Dolan BV heeft een innovatieve oplossing bedacht voor het probleem van de vertraging in de afwerking van de gevel in verband met de veiligheid voor de dakdekker. Het uitgangspunt is het op slimme wijze gebruik maken van de open stootvoegen. Die worden volgens algemeen geldende bouwvoorschriften in elke gemetselde gevel uitgespaard in de zesde steenlaag van boven. Dolan ontwikkelde een flexibel instelbare leuningpaal die in combinatie met dwarsgeplaatste steigerplanken een ijzersterk beveiligingssysteem vormt voor nieuwbouw en renovatie. Bij renovatie van daken hoeft er geen beveiliging op de daken gezet te worden als men daar ter plaatse werkt en juist daar een onveilige situatie ontstaat.

Zonder gereedschap

Het geoctrooieerde systeem voldoet ruimschoots aan de NEN-eisen 2770 en de nog strengere eisen van de Aboma+Keboma, die daarvoor ook een certificaat hebben afgeven. Het Aboma+Kaboma gecertificeerde Dolan 500 systeem monteren en demonteren kost nauwelijks tijd. Met een kantelende beweging is de lichtgewicht leuningpaal - zonder gebruik van gereedschappen - door één man in de open stootvoeg te schuiven. De volgende paal wordt op maximaal drie meter afstand geplaatst. De beugels in de leuningpalen zijn breed genoeg voor twee rijen dwarsgeplaatste steigerplanken. Voor de verankering van de steigerplanken zijn voorgeboorde schroefgaten aanwezig. Door gebruik te maken van flexibel instelbare afstandhouders, blijft er altijd voldoende ruimte over voor de randafwerking van het dak. Het systeem is makkelijk mee te verhuizen en gaat ook eenvoudig “de hoek om”. Met de inzet van dit systeem kunnen alle werkzaamheden ongehinderd voortgang vinden.

Optimale waarborg

OSDO Bouwbedrijf uit Dongen heeft inmiddels ervaring opgedaan met Dolan 500 dakrandbeveiliging. Technisch Directeur Jan van Dongen heeft meer dan honderd medewerkers in dienst die op verschillende bouwprojecten in Brabant actief zijn. “Voor ons is het vooral van belang dat een steiger niet langer blijft staan dan strikt noodzakelijk. Dat levert een kostbare vertraging op en maakt daarmee op de totale bouwsom toch een belangrijk verschil uit. Wanneer we gebruik maken van het Dolan 500 systeem, gaan alle werkzaamheden gewoon door en is de veiligheid van dakdekkers optimaal gewaarborgd. Bovendien leggen we geen beslag meer op de voorraad steigermaterialen. Het Dolan 500 systeem is heel eenvoudig in gebruik bij nieuwbouw en renovatie, want in elke gemetselde gevel zijn open stootvoegen aanwezig. Bovendien is het systeem ook nog eens snel geplaatst en verwijderd.”

Waterdicht

In de slipstream van de groeiende aanpak voor de naleving van het Arbo-besluit en het hierop gebaseerde verplichte V en G plan, levert Aliso het awa Clip valbeveiligingssysteem. Wat bij dit systeem opvalt is de extra aandacht voor de waterdichte installatie, het voorkomen van koudebruggen en de universele toepassing op vrijwel alle ondergronden.
De AwaClip ankerpunten zijn er in uitvoeringen voor de montage op alle voorkomende constructies en dakvloeren, vanzelfsprekend allemaal getest volgens de Europese norm DIN EN 795 en voorzien van CE-teken. Daarmee voldoen ze ook aan de NEN 795.
Het zijn permanente ankerpunten die worden geleverd met de bijbehorende bevestigingsmiddelen.

Geïsoleerde afdekkap en manchetten

De ankerpunten zijn - afhankelijk van de dikte van de dakbedekkingsconstructie boven de dragende ondergrond -, beschikbaar in verschillende lengten. Elk type awaClip kent ook een specifiek blad met montage- en gebruiksvoorschriften.
Normaal gaan ankerpunten voor de bevestiging van veiligheidsvoorzieningen dwars door het dakbedekkingssysteem en de thermische isolatie heen. Dat levert een gevaar op voor de waterdichtheid. Bovendien ontstaan koudebruggen of warmtelekken. Bij de ankerpunten van dit systeem behoren standaard een geïsoleerde afdekkap tegen thermische lekken en geïsoleerde manchetten. Met deze manchetten worden de ankerpunten waterdicht ingewerkt in bestaande daken en bij nieuwbouwprojecten. Er zijn manchetten voor bitumen daken en voor kunststof dakbanen.

Valbeveiligingslijnen- en gordels

De ankerpunten zijn de kern van het awaClip valbeveiligingssysteem. Veiligheidslijnen en broekgordels zorgen voor de feitelijke verbinding van personen met de ankerpunten. Deze hulpmiddelen kunnen bij het awaClip valbeveiligingssysteem worden meegeleverd.
Wat ook meegeleverd wordt is service en advies want de technische adviseurs van het bedrijf ondersteunen opdrachtgevers bij de keuze voor het juiste type ankerpunt, het installatiepatroon op het dak en de waterdichte dakbedekkingen.
Voor de daadwerkelijke installatie van het awaClipsysteem werkt Aliso samen met dakbedekkingsbedrijven en gespecialiseerde installateurs van veiligheidsvoorzieningen zoals Skyworks.

 
 

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam