Roofs 2002-01-24 Revolutie of evolutie?

       
 

Felsdaken zijn in het algemeen snel en betrouwbaar te monteren. Een geïsoleerd felsdaksysteem voegt daar nog een voordeel aan toe: een sandwich paneel dat de schoonheid van een zelfdragend felsdak echt tot zijn recht laat komen. “Het geïsoleerde felsdak Thermozip van de Britse producent Rigidal Industries Ltd. is volgens Maarten Zaat van importeur Metal Cladding Systems BV uit Ingen, bovendien eenvoudiger en sneller te monteren . Over product en zijn onlangs opgericht bedrijf MCS hadden we een gesprek aan de hand van het Airbus Lijnden Project te Badhoevedorp.

 

Na meer dan 10 jaar werkzaam te zijn geweest bij een importeur van stalen aluminium dak- en gevelbekleding is Maarten Zaat met zijn bedrijf MCS per 1 augustus de importeur van Rigidal voor de Benelux. Hij kent het Britse bedrijf al een jaar of acht als een van de grotere producenten van kwalitatief hoogwaardige metalen dak-en gevelbekleding, zoals fels- en klikdaken, bi-modulaire vlakke gevelpanelen, stalen- en aluminium profielbeplating, vlakdak sandwichpanelen en bevestigingsmiddelen.
Het bedrijf verzorgde onder meer de aluminium profielbeplating bij Interpolis te Tilburg, het klikdak op het hoofdkantoor van Levob verzekeringen te Leusden, en het spraakmakende project ‘De vangrail’ in Bilthoven waar een niet zichtbaar bevestigde geanodiseerde aluminium gevelbekleding werd geleverd.
Meerdere mondiale productievestigingen laten wereldwijd projecten uitvoeren en veel wordt dan ook gedaan aan engineering. Met zijn geloof in de producten en informatie die hij in won bij architecten en aannemers bewerkt Zaat nu de markt. Het blijkt namelijk dat het concurrerend vermogen van Thermozip ten opzichte van traditionele felsdaken en normale opbouwsystemen, bijzonder groot is. Het eerste project in Badhoevedorp - een drietal bedrijfsverzamelgebouwen waarvan hij ook de gevelbekleding verzorgt-, vormt een fraai visitekaartje.

R-waardes

In het algemeen kennen sandwichpanelen een hoge dampdichtheid en een afgewerkte binnenzijde en leveren zelfdragende felsdaken van aluminium of staal door de bevestiging met klangen vaak fraaie resultaten. Daar staat tegenover dat een zelfdragend felsdak door de opbouw in lagen, erg bewerkelijk is en gevoelig tijdens de uitvoering. Dat betreft vooral de dampdichtheid aan de binnenzijde, de isolatie en koudebruggen. Gedeeltelijk wordt dat dan weer gecompenseerd door de hoge opstand van de rand en het felsen van de verbinding. Iedere capillaire werking van de aansluiting wordt aldus voorkomen.
Rigidal levert met ThermoZip een geïsoleerd felsdak-sandwichpaneel van aluminium, staal of aluzink. De isolatie bestaat uit PU of PIR in verschillende diktes en kan R-waardes behalen van 2,22 tot 6,25.

 

 Productgegevens Thermozip (geïsoleerde versie)

- Te leveren in staal, aluminium en Aluzinc
- Paneelbreedte 500mm
- Paneeldikte van 46 tot 133mm (Rc van 2.2. tot 6.25)
- Isolatie Pu of PIR
- Hoge dampdichtheid
- Coatingsystemen: Plastisol, Polyester, ARS en PVF2
- Binnenzijde ook in foodsafe coatingsysteem Kostenbesparende montage

Productgegevens Ziplok (ongeïsoleerde versie)

l Te leveren in staal, aluminium, Aluzinc en roestvaststaal
- Baanbreedte 300/400/500mm
- Eventueel op de bouwlocatie te produceren
- Te verkrijgen in conische banen (koepeldaken etc)
l Concaaf of convex en concaaf/convex getoogd leverbaar
l Coatingsystemen: Plastisol, Polyester, ARS en PVF2

 

Verwerking

ThermoZip laat zich als sandwichpaneel gemakkelijk plaatsen. Op de kap met gordingen, wordt het sandwichpaneel met behulp van roestvrijstalen clips rechtstreeks bevestigd. Met de bevestigingsbeugel is rekening gehouden in de te felsen aansluiting op het dakvlak, terwijl de clip eindigt in de overlap tussen de isolatie van de platen. De schroef gaat dus door de isolatie heen en de clip zelf komt zo niet in aanraking met de gording. De resterende koudebrug is daarmee minimaal.
De sandwichpanelen van het systeem worden geleverd in een breedte van 500 mm breed en in Nederland tot een lengte van maar liefst 21 m. Logistiek en op transportgebied heeft dat nog geen problemen opgeleverd. Nog grotere afstanden zijn te overbruggen met een overlap tussen twee panelen, zoals recentelijk toegepast bij de nieuwbouw van Müller Yoghurt te Birmingham, waar panelen met een totale lengte van 65m zijn toegepast. De detaillering is verder gelijk aan die van een traditioneel felsdaksysteem.

 

 Productgegevens

Project: Airbus Lijnden
Lokatie: Industrieterrein Lijnden Quality Park
Oppervlakte: 3.000m2
Aannemer: All Around te Wormer
Architect : S² Architecten Benthuizen
Applicateur: MBS Rotterdam
Leverancier Gevel/dak: Metal Cladding Systems BV

 

Totaaltraject

In zijn marketingstrategie levert Zaat als leverancier op verschillende momenten een aantal ondersteunende diensten. In het voortraject bijvoorbeeld aan de architect als het gaat om detaillering of opbouw. Allle benodigde informatie staat op CD-rom en is zo in te voeren in een AutoCad programma.
Het uitgangspunt van zowel MCS als Rigidal is het bieden van een stuk toegevoegde waarde op het gebied van metalen dak- en gevelbekleding. De know how en expertise van beide bedrijven staan garant voor een probleemloos ontwerptraject. Dat dit niet bij louter levering ophoudt wordt gestaafd door de nauwe samenwerking met een select aantal gerenommeerde applicatiebedrijven.

Voor meer informatie kunt u bellen met MCS op nummer: 0344-693391.

 
 

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam