Roofs 2002-04-22 Strak blauw dakvlak richtpunt voor sporters

       

In Bergen Op Zoom aan een aftakking van De Schelde verrijst een sport -en leisurecentrum. De aanbevolen hoogte van het dak in combinatie met een gladde afwerking van de binnenkant van het plafond - de ballen mogen immers niet door het plafond lek raken, laat staan eraan blijven hangen -, impliceren speciale bevestigers. Hierdoor viel het gebruik van gewone parkers af en werd wederom gekozen voor blindklinknagels. Voor sportcentra levert dat net als bij overdekte skibanen en autoshowrooms niet alleen technisch mooie daken op, ze zijn tevens trekpleisters. Aan de hand van de twee hallen die qua omvang zo ongeveer heel sportief West Brabant kunnen herbergen, vond een gesprek plaats over zaken waarin de dakbekleding van sportcentra zich onderscheidt van die van gewone daken. Als gesprekspartners fungeerden Jean-Benoît Loontjens van ETANCO Nederland, de leverancier van de bevestigers en Bert Aarsen en Dick Elias van het in kunststof dakbedekking gespecialiseerde Dakbedekkersbedrijf Aarsen uit Roosendaal.

 

Het project kent twee afzonderlijke gebouwen die met een brug verbonden worden. De eigenlijke sporthal is het grootst en het hoogst terwijl het andere gebouw plaats zal gaan bieden aan een zogenaamd leisurecentrum met sauna, fittnesruimte en schoonheidssalon. Begin februari is de firma Aarsen met de klus begonnen en naar verwachting zal de klus uiterlijk in mei geklaard zijn.

Balvriendelijk

Twee uitgangspunten van de architect bepaalden min of meer het dakontwerp: Op de eerste plaats moest het dakmateriaal zodanig zijn dat het dakvuil gemakkelijk met het spoelwater wordt afgevoerd. Het dak met zijn speciaal gekozen vorm en kleur is namelijk al van grote afstand in zijn volledige omvang zichtbaar. Bovendien moest de plafondafwerking aan de binnenkant balvriendelijk zijn. Een lekke bal is immers uit den boze.
De architect wilde daarom absoluut geen zichtbare bevestigers. Op basis van reeds gerealiseerde soortgelijke projecten werd derhalve al vrij vlot de firma Aarsen als adviseur ingeschakeld, zelfs nog voordat de aannemer bekend was.

Schoon

Dick Elias, projectleider en adviseur, vertelt dat is gekozen voor PVC–bekleding met een zelfreinigende folie om het dak inderdaad schoon te houden. “Dit materiaal heeft een vuiloplossend effect. Bij de keuze van het materiaal was het te bereiken kleureffect zeer bepalend. Het strakke, van af de weg lichthellende helderblauwe dak ligt duidelijk in het zicht en moet zijn heldere kleur behouden. De architect stelde tevens de vraag of er iets op de markt was dat er voor zorgt dat al het water naar één punt wordt geleid.”
Deze vraag voorzag het dakbedekkingbedrijf snel van een oplossing. Dwars over het dak zijn met hete lucht pvc-profielen gelast die al het regenwater naar het laagste dakpunt leiden waar het water wordt verzameld en afgevoerd. “Op het dak ontstaat aldus een richelpatroon waarmee we reeds goede ervaring hadden,” aldus Elias. De kleurstelling van de profielen is op aanwijzing van de architect antraciet.
Visitekaartje
“Een toevallige bijzonderheid bij dit project is dat het wordt gerealiseerd naast een ander gebouw met een opvallend dak, zwembad De Schelp. Ook dit dak - in de vorm van een schelp -, is door ons bedrijf aangekleed en dus eveneens voorzien van met kunststof. Vanwege de ronding van het dak moesten mijn mensen gehesen in klimtuig van bergbeklimmers de dakbekleding aanbrengen. Straks staan op deze locatie twee gebouwen naast elkaar die van alle kanten opvallen door de vorm en de kleuren van hun daken,” vertelt Aarsen niet zonder trots.

Bevestigers

Het bevestigingsmateriaal wordt geleverd door ETANCO Nederland dat nu ruim drie jaar actief is op de Nederlandse markt. Het bedrijf - onderdeel van Etanco France-, is in Frankrijk al geruime tijd marktleider op het gebied van bevestigingsmaterialen voor isolatie op gevel, platte en hellende daken. “Drie jaar geleden zijn we in Nederland gestart en nu zijn wij dagelijks betrokken bij projecten voor de levering van materialen”, licht Jean-Benoît Loontjens toe. “Ook onze internetsite heeft er zeker toe bijgedragen dat tegenwoordig elke dag een vrachtauto vol met bevestigingsmaterialen uit de fabriek bij Parijs wordt afgezet. Of het nu gaat om bevestiging van staalplaten, sandwichpanelen of isolatie, we kunnen praktisch alle bevestigingsmaterialen leveren, zo’n 25.000 artikelen. Bovendien wordt voor de hele Benelux een uniform prijsbeleid gehanteerd.”

Gekleurde blindklinknagel

De firma Aarsen die al ruime ervaring heeft met Etanco materialen kwam voor de bekleding van het dak van het sportcentrum logischerwijs opnieuw uit bij bevestigers van dit bedrijf. De gewenste kleurstelling was hierbij een niet onbelangrijke factor want de architect stelde specifieke eisen aan de plafondafwerking van de sporthal. Agressieve schroefpunten aan de onderkant van het dak waren verboden en de bevestiging van het dak diende absoluut uit zicht te blijven. De oplossing lag in het gebruik van gekleurde blindklinknagels dat wil zeggen dat het lichaam gelakt is in de kleur van de binnenkant van de dakplaat. Het gebruik ervan leidt wel tot hogere kosten, maar het systeem is beter voor sporthallen en bijvoorbeeld autoshowrooms.

Niet alledaags

Het werk aan het dak met een oppervlakte van circa 4.000m2 wordt geklaard door een ploeg die bestaat uit zes man. Allereerst worden de cannelures van de geperforeerde dakplaat voorzien van een in PE gesealde steenwol cannelurevulling. Hierover wordt een dampremmende onderlaag aangebracht met vervolgens als isolatie 120 mm dik steenwol. Afgekleed wordt het dak met premiumdakbedekking. Normaalgesproken dus met parkers die gewoon zonder omhaal in het dak worden geschroefd. Het gebruik van blindklinknagels vereist meer handelingen. Met precisie voorboren, de nagels doorsteken, de voorgeboorde gaten zoeken en vervolgens klinken zijn de acties die elkaar opvolgen. De ploeg werkt intussen vrij snel. Twee man waren al bekend met het systeem en de overige vier leden hebben zich het gauw eigen gemaakt. “Alles bij elkaar is het geen alledaags project. Het gekozen bevestigingsmateriaal maakt de werkwijze intensiever en tijdrovender. De kleurstelling en de vorm van het blauwe dak met de contrasterende profielen, maken het voor ons toch een bijzonder dakproject. Sportend Bergen op Zoom is in ieder geval goed onderdak.”

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam