Zoeken

Roofs 2002-05-14 Dak parkeergarage geeft bedrijvenpark kleur

Nog steeds en te vaak vallen bedrijventerreinen nu niet bepaald op door aantrekkingskracht anders dan die van de ligging. Een aantrekkelijke bereikbaarheid is voor mensen die naar een dergelijk terrein toe moeten weliswaar een gemak maar voor de mensen die er dagelijks werken blijft het dan vaak een sobere en sombere omgeving. Een dergelijke situatie gold ook voor het bedrijvenpark IJseloord 2 te Arnhem maar daar is onlangs verandering in gekomen door de aanleg van een groendak op de parkeergarage van het CMG gebouw. Vanaf het knooppunt Westervoort en vanuit de kantoorgebouwen is er nu weer zicht op groen. Projectleider Daktuinen Henk Vlijm van de firma Donker bv die de begroeiing verzorgde, geeft een toelichting op dit project.

Donker bv opereert al ruim 40 jaar op het gebied van groenvoorziening. Samen met opdrachtgevers probeert het voortdurend een evenwicht te vinden tussen infrastructuur en geïntegreerd groen. Het bedrijf wil aldus bijdragen aan een groen en duurzaam leefmilieu waarin het prettig wonen en werken is. Daartoe houdt het zich onder meer bezig met de aanleg, het onderhoud, het renoveren en het beheer van groenvoorzieningen en cultuurtechnisch werk met civieltechnische ondersteuning. Door de jarenlange ervaring en de daarin ruim opgebouwde knowhow en expertise, werd het bedrijf ook betrokken in het project in Arnhem.

Extensieve begroeiing

Architect Weigerinck maakte een ontwerp van de dakconstructie die geheel uit staal werd opgetrokken. De metalen dakplaten werden geïsoleerd en afgedicht met een wortelwerende dakbedekking van Troelstra & de Vries. Nadat deze door Strijland Dakbedekkingen BV was aangebracht, werd voor de 2.000m2 overkapping van de parkeerplaats gekozen voor een extensieve begroeiing van sedums. “Dit was een bewuste keuze omdat de begroeiing dan het hele jaar door groen is en nagenoeg geen onderhoud nodig heeft,” aldus Vlijm. “Ook het kostenaspect speelde hierin een rol want indien er gekozen zou zijn voor - zelfs een deels- intensievere begroeiing had het dak immers een zwaardere constructie moeten hebben.”

Gelaagd substraat

Op de dakbedekking zijn verschillende lagen aangebracht waarop de uiteindelijke begroeiing is geplant. “De begroeiing is aangebracht op een substraatlaag van 5 cm met daaronder een drainagelaag van lava. De lava en het substraat zijn middels de zogenaamde blaasmethode op het dak aangebracht. Die methode bestaat uit een silovrachtwagen met een installatie waarbij via een slangensysteem de materialen op het dak worden geblazen. Nadat dit substraat was geëgaliseerd, zijn de sedums uitgelegd. Die werden voorgekweekt op kokosmatten en met een bouwkraan op het dak gehesen.”

Levensduur

Vlijm vindt dat het groene dak een goede compensatie is voor de vermindering van groen op een dergelijk bedrijvenpark. Maar een groen dak kent nog een voordeel: “De begroeiing reduceert het regenwater met circa 55 % waardoor er minder overdimensionering nodig is voor de piekbelasting van het riool. In totaal neemt de begroeiing van een dergelijk dak circa 1000 m3 regenwater per jaar op die vervolgens weer verdampt. Bovendien verlengt het de levensduur van de dakbedekking met minimaal 10 jaar omdat deze niet meer direct wordt blootgesteld aan weersinvloeden.”