Zoeken

Roofs 2002-10-27 "Vraag&Antwoord

Op vrijdag 20 september j.l. ontvingen wij van de heer F.G. Allard een e-mail met onderstaand verzoek om hulp, dat wij uiteraard direct hebben doorgestuurd aan de firma Lafarge dakproducten B.V. - met het verzoek ons uit te leggen hoe dit mogelijk is en wat men aan het onderstaand probleem kan doen.

Geachte heer, mevrouw.

Via de internet site dakweb.nl ben ik bij uw terechtgekomen. Ik wil u graag het volgende voorleggen.

Begin 1997 heb ik een vrijstaande woning laten bouwen. Deze woning is bedekt met glazuron dakpannen van het merk Teeuwen. Op basis van de brochure van deze dakpan hebben wij hiervoor gekozen. Een prijsvriendelijke pan met een hoge kwaliteit wordt in de folder aangegeven.
Nu na 4 a 5 jaar moeten we helaas vaststellen dat de suggestie die in de folder gewekt wordt volstrekt de werkelijkheid niet is. Wij hebben een zwarte pan gekocht echter op dit moment is het een gevlekte duifgrijze pan. Dit met name voor de pannen op het oosten en zuiden.

Onze klacht omtrent de kwaliteit een aanzicht van de pan hebben wij voorgelegd aan de leverancier. Deze heeft de klacht schriftelijk afgehandeld waarbij zij tot de volgende conclusie komt:
De pan vertoont inderdaad een vergrijzing, echter deze vergrijzing heeft niets uit te staan met wezenlijk kleurverschil maar wordt veroorzaakt door het ondoorzichtig worden van de fabrieksmatig aangebrachte transparante laag over de oorspronkelijke Glazuron laag.
Deze transparante laag wordt na de uithardingfase ondoorzichtig en dit geeft een optische vergrijzing weer. Uit ervaring geeft de leverancier aan dat deze vergrijzing onder invloed van de weersomstandigheden zal verdwijnen en de dakpannen hun oorspronkelijke kleur zullen herkrijgen.

Door de leverancier wordt niet aangegeven hoe het dan komt dat het dak niet egaal vergrijst, en het verschil in vergrijzing tussen de verschillende dakvlakken. Verder wordt niet aangegeven wanneer dit probleem zich na zelfstandig oplost. Verder wordt ook niet aangegeven wanneer dit niet gebeurt en welke garantiebepalingen dan nog van toepassing zijn.

Naar mijn mening maakt de leverancier zich er wel erg makkelijk vanaf. Ik heb hier totaal geen vertrouwen in.

Is dit probleem bij Glazuron pannen bij u bekent en welke stappen kan ik verder ondernemen om dit probleem tot tevredenheid op te lossen. De leverancier geeft namelijk zelf in zijn verkoopfolder aan dat het een pan is die "heel lang heel mooi blijft". Als ik het resultaat na 4 a 5 jaar moet beoordelen voldoet het volstrekt niet aan de geschetste verwachtingen en is het een product met een zeer lage kwaliteit waar ten opzichte van gewone betonpannen toch een behoorlijke meerprijs voor wordt gevraagd.

Hopende op een antwoord van uw zijde.

Hoogachtend.
F.G. Allard

Hieronder vindt u het antwoord van Lafarge dakproducten b.v.

Op uitnodiging van de heer Harry Laumans, directeur Lafarge Dakproducten b.v., zijn wij in gesprek gegaan met hem op het kantoor te Montfoort.
De heer Laumans vertelde ons van het probleem op de hoogte te zijn en hij kon ons daarover het volgende vertellen. Hij vertelde om te beginnen dit probleem hoog op te nemen en er alles aan te doen deze storende kleurverschillen in de toekomst te voorkomen.

Beton is een uit natuurlijke materialen samengesteld product dat kan uitbloeden, met de productie van de Glazuron wordt geprobeerd dit tegen te gaan, 100% lukt dit echter nooit. Het probleem is bekend, het kleurverschil is het duidelijkst zichtbaar bij de kleur zwart. Zoals geen enkele fabriek, geeft Lafarge Dakproducten geen kleurgarantie. Wel geeft de fabriek garantie op waterdichtheid; en de pannen zijn en blijven waterdicht.

Op onze vraag hoe lang het gemiddeld duurt voordat de pan zijn oorspronkelijke kleur weer terug krijgt, was het antwoord: de originele kleur komt op termijn terug, maar dit zal natuurlijk nooit zo mooi zijn als de echte originele kleur.

Op onze vraag wat te doen voor de heer Allard en zijn lotgenoten kon de heer Laumans ons het volgende nieuwtje meedelen: op dit moment is Lafarge bezig een product te ontwikkelen om bij Glazuron pannen een extra laag (coating) te spuiten waardoor de pan beter bestand is tegen uitbloeden. Deze coating kan ook over bestaande pannen worden gespoten zodat aangetaste pannen er direct weer beter uit komen te zien. De testfase van dit product is vorige maand ingegaan en zal minstens een jaar gaan duren. Dit heeft o.a. te maken met de buitentesten en de milieu-vergunningen.

Zodra het product alle testfasen heeft doorgemaakt, en het is goedgekeurd voor gebruik, wordt, aldus de heer Laumans, bij alle gevallen die bij de fabriek bekend zijn, de nieuwe coating door de fabriek gratis aangebracht - zodat de problemen rond de verkleuring van de glazuron-pan als gevolg van uitbloeden waarschijnlijk tot het verleden zullen behoren.

Wij menen dat dit een prima oplossing is voor alle gedupeerde partijen die uit esthetische overwegingen een Glazuron-pan hebben gekocht.