Zoeken

Roofs 2005-11-35 Nieuwslijn

Valbeveiliging voor daktuinen of geballaste daken

Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing introduceert het valbeveiligingssysteem Optisave. De valbeveiliging is zowel inzetbaar op daken met een dakbegroeiing als op geballaste daken.

Het systeem is losliggend en wordt geballast door 65 kg dakbegroeiing en/of grind. Hierdoor zijn er geen dakdoorboringen en koudebrugonderbrekingen. Daarnaast is er geen schade aan de dakbedekking wanneer er onverhoopt een persoon van het dak valt. Het systeem bestaat uit een RVS onderplaat met een vooraf bevestigde post met aanhaakvoorziening. Hierover komt een RVS bovenplaat met bevestigde pinnen die zorgen voor een stroeve ondergrond. Vervolgens komt over de bovenplaat het Optigroen Veiligheidsvlies van 4 x 4 meter. Dit speciaal vervaardigde vlies is onverrotbaar en zeer trekvast. Uiteindelijk komt er over het veiligheidsvlies een belasting van 65 kg per m2 dakbegroeiing en/of grind. De installatie per punt bedraagt minder dan 5 minuten en kan door elke dakdekker of daktuinhovenier worden verzorgd. Optigroen geeft bij aflevering instructie en een verwerkingsplan af waardoor de veiligheid is gewaarborgd. Het geheel is gekeurd volgens DIN EN 795 KL.E en beschikt over een CE keurmerk.

Subsidie SolaMaster daglicht systeem

Er is geen goedkopere verlichting dan daglicht. Inpandige vertrekken waar nauwelijks of geen daglicht kan komen kunnen nu snel, en zonder grote bouwkundige aanpassingen worden veranderd in aangename vertrekken met ‘natuurlijk’ daglicht.

Het systeem bestaat uit een kleine, bolle lichtkoepel die op ieder daktype ( plat of hellend ) kan worden gemonteerd, het licht bundelt om het vervolgens via een reflecterende (verstelbare) tube naar de gewenste ruimte te transporteren waar het licht via een ronde of vierkante plafonnière wordt verspreid.

SolaMaster systemen zijn nu ook opgenomen in de EPN voor utiliteitsgebouwen. Dit betekent  dat gebouwen waar het Solatube & SolaMaster systeem wordt toegepast een lagere EPC krijgt. Voor bedrijven / stichtingen / instellingen is in 2005 subsidie beschikbaar voor aanschaf en installatie van deze systemen.

Synthion Groep breidt verder uit

De Synthion Groep in Apeldoorn breidt per 1 oktober 2005 uit met een nieuwe participant: Elro Dakbedekking met vestigingen in Apeldoorn en Gorinchem. Daarmee is de groep inmiddels 7 participanten sterk met in totaal 16 vestigingen door het hele land.

De Synthion Groep is een collectief van gerenommeerde dakbedekkingsbedrijven met een landelijke dekking. Het samenwerkingsverband heeft tot doel om maximale synergie-effecten te bereiken op het gebied van inkoop en verkoop. Kennisuitwisseling, onderzoek naar nieuwe methodieken en materialen, centrale inkoop en gezamenlijke marktinspanningen zijn enkele voorbeelden van de groepsactiviteiten.

Door de toetreding van de nieuwe participant wordt de Synthion Groep aanzienlijk versterkt. Elro Dakbedekking is met haar 65 medewerkers een gerenommeerde speler in de markt en kan bogen op een brede vakkennis en ervaring in het totale pakket aan dakwerkzaamheden, met als specialisatie dakrenovatie en -onderhoud in kleine tot grote projecten. Het bedrijf is KOMO-, ISO- en VCA-gecertificeerd.

APP met zwarte natuurleislag

Bauder heeft besloten om haar APP-gemodificeerde dakbaan uitsluitend als 470 K 24 op de markt te brengen. Het bedrijf levert de 470 K 24 uitsluitend met zwarte leislag. Een kunstmatig gekleurde leislag verliest immers na korte tijd zijn kleur in tegenstelling tot zwarte natuurleislag.

De kenmerken op een rijtje.

Het product heeft dezelfde prijs als een kale APP.

Een product voor het vlak én de details.

Geen olievlekken meer op het dak.

Een mooi egaal zwart gemineraliseerd dak.

Geen stankoverlast bij warm weer.

Slechts één type dakrol op voorraad.

Extra bescherming tegen Mud Curling.

Kleurechte, natuurlijk gevormde zwarte leislag.

Geen craquelévorming.

Doorstaat de brandproef conform NEN 6063.

Men beschikt over de nodige certificaten, onder andere CTG 453.

BOT geactualiseerd

SBR heeft haar publicatie Brand­veiligheid: Ontwerpen en Toetsen (BOT) geactualiseerd en samen met BRIS in een digitaal jasje gestoken. De inhoud is afgestemd op de eisen die het laatste Bouwbesluit stelt. Ook is er rekening gehouden met de nieuwe EU-richtlijnen (Euroklassen) en normen en zijn ervaringen uit SBR/Nibra cursussen verwerkt. Met BOT hebben architecten, toetsers en preventiemedewerkers van brandweerkorpsen een actuele leidraad bij de beoordeling van ontwerpen. Ook directe koppelingen met Bouw­besluitartikelen en NEN normen zijn vanaf nu mogelijk.

VHV Cottage: keramische pan met historische uitstraling

Wienerberger introduceert binnen het Koramic dakpannenassortiment de VHV Cottage, een pan met een verweerd uiterlijk, zoals eeuwenoude pannen dat vaak hebben. Het is echter een nieuwe pan die wordt geproduceerd volgens de modernste keramische technieken. Het verweerde aanzicht ontstaat door een speciaal procédé op de rode scherf, voorafgaand aan het bakproces. De dakpan is er in twee uitvoeringen: cottage rood en cottage blauw.

Stijlvol afwerken van een pand met een historische uitstraling – zowel authentiek als nieuw gebouwd – kan eigenlijk alleen met oude pannen. Maar deze hebben geen kwaliteitsgarantie, en zijn bovendien niet maat- en vormvast. Daarnaast bemoeilijkt het ontbreken van ophangnokken of schroefgaten de plaatsing. De VHV Cottage beschikt over een variabele kopsluiting (latafstand 285-305 mm). Hierdoor is dit panmodel in principe op elk dakvlak in te dekken, zonder eventueel zaag- of slijpwerk. Als de bestaande panlatten nog in goede staat verkeren, dan is vervanging doorgaans niet nodig. Bij de nieuwe dakpan hoort een breed assortiment hulpstukken en toebehoren dat speciaal voor dit model is geproduceerd.

Hiermee kan elk dak zowel technisch als esthetisch goed worden afgewerkt.

Waterbelasting op platte daken nu eenvoudiger te berekenen

Voor het berekenen van de waterbelasting op platte daken is een nieuwe praktijkrichtlijn beschikbaar. Deze is ontwikkeld naar aanleiding van enkele instortingen van lichte platte daken door hevige regenval. De praktijkrichtlijn is in ontwerp verschenen bij NEN, het centrum van normalisatie. Belanghebbenden kunnen tot 1 maart 2006 hun commentaar op het ontwerp indienen.

Bij een verkeerd ontworpen plat dak bestaat het risico van wateraccumulatie. Uit onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat er per jaar in ons land vijftien à twintig daken van gebouwen (gedeeltelijk) bezwijken door dit verschijnsel. De instorting van het dak van het IKEA-warenhuis in Amsterdam drie jaar geleden is hiervan het meest bekende voorbeeld.

De nieuwe praktijkrichtlijn NPR 6703 geeft een vereenvoudiging van de rekenmethode in de Nederlandse norm NEN 6702. Hij is van toepassing op platte daken op utiliteitsgebouwen als zwembaden, fabriekshallen, grootwinkelbedrijven en opslagloodsen. De rekenmethode maakt het voor architecten en constructeurs gemakkelijker om in hun ontwerp rekening te houden met de belasting van daken door hevige regenval. De praktijkrichtlijn behandelt het ontwerp van nieuwe daken en geeft praktische aanwijzingen voor bestaande platte daken. Ook noodafvoersystemen worden beschreven.

Op 17 november heeft de heer Ruud Nouwen van NEN het eerste exemplaar van NPR 6703 uitgereikt aan de heer Olaf Welling van het ministerie van VROM en aan de heer Henk Beekhuis van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht (BWT). Dit gebeurde tijdens een congres van de Vereniging BWT Nederland te Zwolle.

Esthetische zonnepanelen

Op 10 november jl. heeft de officiële opening plaatsgevonden van een bijzonder gebouw voor onderwijs en kinderopvang ‘Middenwegpolder’ te Heerhugowaard. Tijdens de officiële opening werd ook de dakkoepel onthuld waarop een nieuw zonnedak bevestigingssysteem is toegepast. Dit bevestigingssysteem maakt het voor het eerst mogelijk om verschillende decoratieve plaatmaterialen in één vlak te monteren. Hierdoor kunnen allerlei combinaties gemaakt worden met bijvoorbeeld gekleurde glasplaten of zonnepanelen.

Met het nieuwe systeem SurFix is een nieuwe architectuur mogelijk geworden voor daken en gevels waarbij het tevens mogelijk is om zonnepanelen nagenoeg ‘onzichtbaar’ te integreren. Met nieuwe druktechnieken kunnen allerlei afbeeldingen op de glasplaten worden opgenomen zoals logo’s van bedrijven en instellingen, maar ook  kunstafbeeldingen. Architect Jim Lubach heeft voor zijn ontwerp van het gebouw de vorm van een vlinder gebruikt.

De verwachting is dat door dit universele bevestigingssysteem de prijs van de zonnepanelen zal gaan dalen door enerzijds de gerealiseerde materiaal­besparingen en door anderzijds de grotere concurrentie die hiermee zal ont­staan tussen de zonnepanelen leveranciers die momenteel elk hun eigen bevestigings­systeem gebruiken. Ook de mogelijkheid om deze clip te gebruiken voor frameloze panelen en PV laminaten biedt mogelijkheden om goedkoper te gaan werken met zonne-energie. Initiator van het systeem Willem Koppen, van het gelijknamige Vastgoed bedrijf uit Bergen, heeft als adviseur voor VBM uit Alkmaar de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de ontwikkelingen van o.a. het PV Voldak. Samen met TNO heeft dit systeem indertijd de Dakaward 2004 ontvangen. De ontwikkeling van het huidige bevestigingssysteem is nu, dankzij de samenwerking tussen Alcoa Europe, SnP-Systems, TNO, SolarNed, Saint Gobain, Besseling en Phoenix Benelux bvba  in de praktijk als eerste toegepast op de school in Heerhugowaard.

Rhepanol: flexibel en meervoudig toepasbaar

SPS Single-Ply Systems introduceert met Rhepanol, kunststof dakbanen met een dikte van 2,5 mm van polyisobutyleen (PIB), een nieuw daksysteem, dat gemakkelijk te verleggen is op elk type dakvorm. Het is flexibel, brandveilig, minder milieubelastend en vraagt weinig onderhoud. Het daksysteem is op elke ondergrond, ook bitumen, te leggen; voor de moeilijke binnen- en buitenhoeken, aansluitingen voor dakkoepels, afvoeren en dwarsnaden zijn er gespecialiseerde hulpstukken. Koper- en aluminiumkleurige dakbanen simuleren metalen daken. Het systeem is geschikt voor elk type dakvorm. Daarnaast is het materiaal nauwelijks onderhoudsgevoelig en recyclebaar. Het bevat geen halogenen of weekmakers. Het materiaal wordt volledig koud verwerkt.

In Memoriam

Met verslagenheid berichten wij u over het plotseling overlijden van onze gewaardeerde collega

Joop Verwer

In de leeftijd van 61 jaar.

Joop was 37 jaar werkzaam als Accountmanager bij Fielmich Dak-materialen te Utrecht. Joop zou per 1 december 2005 gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Betty, zijn dochter Danielle en haar man Fons, directe familie en vrienden.

Namens de Directie en medewerkers van Fielmich Dakmaterialen / CRH Roofing Materials

Unidek Walker bereikt opvallende mijlpaal

Woensdag 16 november was het feest bij Unidek in Gemert. ’s Middags kwam van de relatief nieuwe dakisolatieplaat, de Unidek Walker, de 1.000.000ste m2 uit productie. Deze succesvolle isolatieplaat voor platte daken werd een jaar geleden geïntroduceerd en heeft nu al een prominente plaats in de markt veroverd. De isolatieplaat is onderdeel van de nieuwe generatie dakisolatieplaten van Unidek die in nauwe samenwerking met verschillende marktpartijen werd ontwikkeld. Het programma bestaat naast de Walker uit de Runner en de Marathon. Met deze drie typen kan aan elke marktvraag worden voldaan, waarbij het keuzecriterium is gebaseerd op de gewenste beloopbaarheid. Het succes van het nieuwe programma is te danken aan de eenvoud in het keuzeproces, de uitstekende verwerkbaarheid van de isolatieplaten en de gunstige prijs/prestatieverhouding. Onlangs is het programma nog uitgebreid met de Unidek Walker-S, een isolatieplaat die geschikt is voor kunststof dakafwerking zonder toepassing van een scheidings-laag.

Symposium ‘De toekomst van gebruiksdaken’

Op 3 november 2005 organiseerde Leven op Daken in Living Tomorrow in Amsterdam het symposium ‘De toekomst van gebruiksdaken’. Op deze dag werd voor een breed publiek uiteen gezet wat de mogelijkheden van tuin- en gebruiksdaken zijn en hoe men komt tot de beste manier van verwerken. Na de pauze werd aan de hand van een film door de gebroeders Das het onderwerp breder getrokken en nader ingegaan op de toekomstige ontwikkelingen van de gehele mensheid.