Roofs 2006-10-42 Uzimet viert feest en neemt afscheid

Loodproducent Uzimet vierde op 29 september 2006 dat het bedrijf 100 jaar is gevestigd op de huidige locatie aan de Vliet in Rijswijk (ZH). Tegelijk nam commercieel directeur Nico van der Vliet vanwege zijn pensionering afscheid van zijn relaties. Een verslag aan de hand van een gesprek met managing director Wim Charité.

De loodproducent bestaat al langer dan de 100 jaar waar tijdens de feestelijkheden bij werd stilgestaan. Met de oprichting van de Utrechtse lood- en zinkwalserij A.D. Hamburger in 1860 begint ook de geschiedenis van Uzimet. Uit deze walserij is in 1866 in Utrecht de producent van lood en handelaar van zink Uzimet ontstaan. De familie Hamburger startte in 1906 onder de naam Zuid-Hollandse Pletterijen een zinkfabriek aan de Vliet in Rijswijk. In 1972 werden de krachten gebundeld en in 1988 geconcentreerd in Rijswijk.

De oorspronkelijke fabriek staat er nog, maar is inmiddels aanzienlijk uitgebreid. Momenteel bestaat het bedrijf uit zo’n 40 medewerkers en 8000 m² fabrieksruimte. Sinds 1994 is het bedrijf onderdeel van de internationaal opererende Calder Groep, met productiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Ierland. De zinkhandel werd afgestoten zodat men enkel nog actief was in het produceren van lood.

Feest en afscheid

Het eeuwfeest werd gevierd met een open dag waarop de loodproducent de eigen activiteiten presenteerde. Medewerkers toonden de wijze waarop lood wordt geproduceerd en lichtten de diverse aspecten van de werkzaamheden toe. Ook de partners van het bedrijf presenteerden zich met stands, zodat een compleet beeld ontstond van het gehele productieproces. De open dag is bezocht door een groot aantal klanten en relaties van het bedrijf uit binnen- en buitenland.

Directeur Nico van der Vliet maakte van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van zijn relaties. Per 1 januari 2007 gaat hij met de VUT, maar feitelijk heeft hij zijn werkzaamheden per 1 oktober gestaakt. Hij blijft tot de datum van vertrek als adviseur aan het bedrijf verbonden. Zijn taken worden overgenomen door managing director Wim Charité en commercieel manager Patrick van Ruyven. Van der Vliet is 36 jaar in de loodbranche actief geweest en is in die tijd van groot belang geweest voor de ontwikkeling en toepassing van het materiaal in de bouw; niet alleen als directeur van Uzimet, maar ook als voorzitter van de Stichting Bouwlood.

Charité: “We hebben er zorg voor gedragen dat zijn kennis binnen het bedrijf bewaard is gebleven. Natuurlijk is zijn ervaring en zijn staat van dienst onvervangbaar, wel hebben we zijn uittreding lang en goed voorbereid, zodat we onze klanten kunnen waarborgen dat het bedrijf op dezelfde manier zal worden voortgezet.”

Innovaties

Charité: “Wij concentreren ons op datgene waar we goed in zijn, en dat is de productie van lood. Wij werken met vaste partners die het voortraject en de verkoop aan de verwerker voor hun rekening nemen; we leveren uitsluitend aan de handel. Op deze manier kunnen we ons richten op de productie en de ontwikkeling van nieuwe producten.”

Voorbeelden van productontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de Borra Voegklem die het bedrijf heeft ontwikkeld om het borgen van loodslabben te vereenvoudigen. Ook gaat het bedrijf zich meer richten op de productie van prefab elementen. Een andere innovatie is tenslotte het gekleurd of gecoat bladlood. Het bladlood is tweezijdig gekleurd en in verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar.

Milieubewust

Het bedrijf wil zich profileren als een milieuvriendelijke organisatie. “Uit LCA studies van TNO blijkt dat de afspoeling en uitloging van het materiaal veel lager is dan tot nu toe werd aangenomen,” vertelt Charité. “Overheden gaan uit van verouderde studies en methoden om uitloging te meten, in werkelijkheid ligt de hoeveelheid die het materiaal uitloogt vele malen lager dan tot nu toe werd gedacht.”

Lood is zeer goed te recyclen, stelt Charité verder. “Al onze productie wordt gerealiseerd uit schroot. Wij smelten het schroot, waarna we het lood scheiden van de afvalstoffen. Dit is eenvoudig: lood is het zwaarste metaal, de afvalstoffen komen dus naar boven drijven en dit schrapen wij van het lood af als het nog vloeibaar is. Het gestolde lood walsen wij. Hiermee kunnen wij elke gewenste maat en dikte bladlood produceren. Het maakt niet uit hoe vaak je lood recyclet, de eigenschappen van het materiaal blijven hetzelfde.”

Verder was het bedrijf deelnemer aan de Meer Jaren Afspraak voor energie-efficiency (MJA 1 en 2). Dit zijn afspraken tussen overheid en bedrijven over het efficiënter en effectiever inzetten van energie. Het gaat hier bijvoorbeeld om het verbeteren van de eigen productieprocessen en logistiek. Tenslotte is men momenteel bezig aan de ontwikkeling van een naverbrand-installatie. Dit vanwege klachten van omwonenden van de fabriek, over de geur van de afvalstoffen, die vrijkomt tijdens het smeltproces. Charité: “Toen de fabriek werd gebouwd, was de omgeving nog niet bebouwd. Inmiddels is dat wel het geval, wat betekent dat wij onze fabriek aan deze situatie dienen aan te passen. Een naverbrand-installatie vangt de verbrandingsgassen op en verwerkt deze zodanig dat de hinderlijke geuren achterwege blijven. Eind volgend jaar zullen deze problemen zijn opgelost.”

De 100-jarige blijkt zodoende met de tijd zijn meegegaan. Het bedrijf zal zich daarom ook in de toekomst blijven inzetten voor een brede toepassing van het materiaal.

 

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. 

 Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam