Roofs 2007-03-28 Steenwol voor intensief dakgebruik

De isolatiemarkt is flink in beweging. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en elke partij probeert d.m.v. innovaties het eigen product verder te verbeteren en te vernieuwen. Zo komt Rockwool met een uitbreiding van het Rhinox assortiment en de toevoeging van een aantal serviceproducten aan het assortiment.

Het Rhinox assortiment bestaat uit de producten die de Roermondse fabrikant voert voor toepassingen waar beloopbaarheid een vereiste is. Steenwol heeft van zichzelf een lage ponsweerstand, waardoor het minder geschikt is voor intensieve toepassingen. Door bovenop het isolatiemateriaal een hardere laag steenwol te plaatsen, wordt de beloopbaarheid van het materiaal belangrijk verbeterd. Deze platen zijn geproduceerd volgens de zogeheten ‘Dual Density’ (bestaande uit twee lagen) technologie. Indien op een dergelijke plaat ook nog eens een derde laag met hoge densiteit wordt aangebracht spreekt men van ‘Triple Density’ (bestaande uit drie lagen) en verkrijgt men een nog betere beloopbaarheid. Hierbij geldt: hoe harder de toplaag, hoe beter de beloopbaarheid.  Rockwool meldt dat het assortiment nu, analoog aan het Taurox assortiment, is uitgebreid met de producten Rhinox D en Rhinox Afschot.

 

Doorontwikkeling
De Rhinox dakplaten werden medio 2003 geïntroduceerd. De isolatieplaten zijn ontwikkeld om optimale beloopbaarheid te bereiken, door middel van een extra harde toplaag, een harde middenlaag en een stevige onderlaag. Hierdoor wordt een ponsweerstand van minimaal 200 kPa bereikt en de drukvastheidsklasse UEAtc-C. Steenwol scoorde al goed op het gebied van thermische en akoestische eigenschappen, brandveiligheid, vormvastheid en stormvastheid. Met dit product werd daar de beloopbaarheid aan toegevoegd. Zonder afdekfolie is het product toepasbaar voor partieel verlijmde en volledig verkleefde systemen; met afdekfolie kan men er ook gebrande, mechanisch bevestigde en losliggend geballaste systemen op aanbrengen.

Rhinox D is een doorontwikkeling op het oorspronkelijke product, waarbij een hoge drukvaste onderlaag is toegepast met een geïntegreerde extra harde toplaag. Het product bereikt hierdoor een drukvastheidsklasse UEAtc-D en is daarmee geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld dakterrassen van particuliere woningen. Als sprake is van zwaardere belastingen, zoals publieke terrassen of bijvoorbeeld op galerijen van flats, blijft wel een extra drukverdelende bescherming nodig. Afhankelijk van de situatie kan dit worden bereikt door bijvoorbeeld een afwerking met tegels aan te brengen. De fabrikant geeft bij dergelijke situaties graag advies.

De afschotvariant van het product is eveneens geproduceerd volgens de ‘Triple Density Technologie’. Men levert het product in diverse afmetingen en hellingspercentages (tot 2,5%). Hieronder worden enkele aandachtspunten voor de verwerking van het product omschreven. De afschotrichting van Rhinox Afschot dient bij toepassing op geprofileerde staaldaken altijd  haaks op de cannelurerichting van de stalen dakplaten te lopen. Indien dit niet mogelijk is, moet een vlakke onderlegplaat worden aangebracht. De afschotplaten hebben een dikte van maximaal 155 mm; indien de afschotlengte zo lang is dat een grotere dikte noodzakelijk is, worden vlakke dakisolatieplaten onder de afschotplaten aangebracht. De producten zijn eveneens verkrijgbaar met dubbelzijdig gootlijnafschot. De isolatieplaten zijn verzaagbaar om afschot in meerdere richtingen te verkrijgen.

De afschotisolatie wordt ondersteund met een Legplanservice. Dit houdt in dat de fabrikant op basis van gegevens van het dakvlak een vrijblijvend legplan voor de afschotisolatie aanbiedt. Hierbij wordt met name rekening gehouden met een goede afwatering, economisch materiaalgebruik en efficiënte verwerking. De fabrikant ondersteunt het complete assortiment met het gratis servicepakket ComfortPack.

 

Overige innovaties
Naast de completering van het Rhinox assortiment biedt men voor het dak nog twee andere opvallende noviteiten. Het Akoestisch Membraan is een polymerisch materiaal dat in combinatie met de Rockwool isolatieproducten een geluidsisolerende werking heeft. Zie voor meer informatie over steenwol als geluidsisolatie het artikel ‘Geluidwerende en lichte dakconstructies’ in Roofs 11-2006.

Tevens biedt men een koudzelfklevend dampscherm Rockfol SK. Dit dampscherm is mandragend en voldoet met de dampremmende waarde aan de hoogste klasse. Het product is vooral geëigend voor toepassing op geprofileerde stalen dakplaten, ook als hierbij hoge eisen aan de brandwerendheid worden gesteld.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

  Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam