Roofs 2007-08-37 Nieuws

 

Personalia
Per 1 september 2007 is redacteur Suzanne de Werd niet langer in dienst bij Mandate Publishers B.V. Zij zal haar loopbaan verder voortzetten als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Wij danken Suzanne voor haar inzet gedurende de afgelopen jaren en wensen haar veel succes in haar nieuwe werkkring. De nieuwe contactpersoon voor het katern Bouw & Veiligheid is hoofdredacteur Edwin Fagel.

 

Nieuwe vlakke dakpan voor 660 woningen Park Allemansgeest
Ten behoeve van het nieuwbouwproject Park Allemansgeest in Voorschoten heeft Bricx bv leverancier en kenniscentrum voor de bouw in nauwe samenwerking met dakpannenproducent Wienerberger Koramic een bijzondere keramische dakpan ontwikkeld.

Bewust is er in de ontwikkeling van het Park Allemansgeest gekozen voor een klassieke uitstraling van de woningen. Architectonisch wordt het project gekenmerkt door golvende lijnen en Jugendstil elementen. De wens van Schouten de Jong Projectontwikkeling, één van de partners in de Ontwikkelingscombinatie Park Allemansgeest cv, was een vlakke dakpan, die qua kleur en uitstraling aansluit bij de omgeving, golvende lijnen en Jugendstil elementen. Bricx bv ontwikkelde in samenspraak met de belanghebbende projectpartners een specifieke (op maat gemaakte) dakpan en kleur. Speciaal voor Park Allemansgeest is de grijsblauwe variant Jügen Oud 45 van deze keramische dakpan ontwikkeld. De nieuwe dakpan werd op 10 mei feestelijk gepresenteerd op het bouwterrein van het project.

 

Zinkunie B.V. verhuist naar grotere locatie
Zinkunie B.V. is een snel groeiende groothandel die vanuit Boxtel landelijk actief is met de levering van zink- en koperwerk op maat. Ook daksystemen en leveringen van alle hulpmaterialen zitten in het leveringsprogramma. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Groningen, Zwolle, Utrecht en Schiedam en is van plan om nog vestigingen in de regios Den Haag en Haarlem te openen.

Zinkunie heeft sinds kort een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen van waaruit men de klant nog beter van dienst kan zijn. Het nieuwe pand staat in Boxtel op nog geen halve kilometer afstand van de voorgaande locatie en beslaat in totaal zo’n 9000 m2 . Het biedt zodoende ruime productie- en opslagmogelijkheden. De fabriekshal is voorts uitgerust met de modernste apparatuur voor zinkverwerking, zoals o.a. meerdere CNC gestuurde zetbanken, knipscharen, afwikkelmachines, walsen en een hypermodern laserapparaat voor het uitlaseren van zink in de meest uiteenlopende vormen (bijvoorbeeld ten behoeve van een logo).

 

Agenda
Bouw Relatiedagen Gorinchem.
11-13 september 2007. Evenementenhal Gorinchem.
A+A Persoonlijke uitrusting, veiligheid en gezondheid op het werk.
18 t/m 21 september 2007. Internationale Vakbeurs Düsseldorf.
Facilitair en Gebouw. 19 t/m 21 september 2007, Brabanthal Leuven.
Praktijkdag Werken op hoogte: veilig en economisch. 26 september 2007, Congrescentrum Orpheus, Apeldoorn.
Week van de Veilige Bouw (inclusief SBD Dag van het Veilige Dak).
9-12 oktober 2007. Diverse locaties. Info: www.arbonieuwestijl.nl
Bouw Relatiedagen Hardenberg.
23-25 oktober 2007.
Evenementenhal Hardenberg.
Interbuild 2007. 28 oktober t/m
1 november 2007. NEC Birmingham (UK).
BBN Congres: Samen brandveiligheid verbeteren. 30 oktober 2007. WICC Wageningen. Info: www.bbn.nu.
Nationale Dakendag. 6 november 2007. Jaarbeurs Utrecht. Info: www.dakendag.nl.
Batimat. 5-10 november 2007.
Paris Expo, Porte de Versailles, Parijs. Info: www.batimat.com.
Waterproof Membranes 2007.
26-28 november 2007. Maritim Hotel, Keulen (D). Info: www.amiplastics.com
Bouw Relatiedagen Rijswijk.
27-29 november 2007. Evenementenhal Rijswijk.
Nederlandse BouwVAKbeurs.
15-18 januari 2008, WTC Expo, Leeuwarden
Bouwbeurs Noord Nederland.
16-18 januari 2008, TT Hall Assen.
Facilitair en Gebouw.
16-18 januari 2008. Brabanthallen
’s Hertogenbosch.
Dak Event 2008. 29-31 januari 2008. Evenementenhal Gorinchem. Info: www.dakontmoetingsdagen.nl.
Dach und Wand 2008. 5-8 maart 2008. Neue Messe Stuttgart.
Bouwbeurs Zuid Nederland.
11-13 maart 2008. Brabanthallen
‘s Hertogenbosch
BouwRAI 2008. 1-4 april 2008.
RAI, Amsterdam

 

Reactie Stybenex op ROOFS 2007-6
Onduidelijkheid troef

In Roofs 2007-3 stond een artikel “Beoordeel brandeigenschappen isolatieproducten in hun toepassing” en in Roofs 2007-6 een rectificatie op een zinsnede uit het eerste artikel. Die zinsnede gaf aan dat bij de CE markering zowel de classificatie van het product als zodanig (“as such”)  als van het product in zijn toepassing (“end use”) gegeven mag worden. Het is juist dat bij louter de CE markering alleen de Europese brandclassificatie van het product gegeven mag worden en niet de classificatie van het product in zijn toepassing. Wat er in de rectificatie onduidelijk blijft is het volgende: Op een etiket is ruimte gereserveerd voor de CE markering (CE “box”), maar ook ruimte voor verdere verklaringen van de fabrikant. In de CE box mag alleen vermeld worden wat direct met de CE markering te maken heeft. De brandclassificatie van het product in zijn eindtoepassing mag wél elders op het etiket vermeld worden. Sterker nog, voor de duidelijkheid in de Nederlandse situatie is dit absoluut noodzakelijk, want de eisen ten aanzien van brandreactie worden in Nederland vanuit het Bouwbesluit immers niet gesteld aan het product op zichzelf, maar aan de gehele constructie. Onlangs werden in verband hiermee nog testen afgerond in opdracht van EUMEPS, de branchevereniging voor EPS organisaties in Europa. Uit de testen, uitgevoerd door het brandlaboratorium van firewarringtongent bleek dat een opbouw met geprofileerde staalplaat, EPS-SE dakisolatie en bitumen dakbedekking voldoet aan Euroklasse B-s1,d0 waarmee ruimschoots aan de eisen in het Nederlandse Bouwbesluit wordt voldaan. Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken: een voorbeeld van een etiket.

 

Aluminium Bouwwijzer volledig vernieuwd
De Aluminium Bouwwijzer is een praktisch pocketboekje vol wetenswaardigheden over aluminium. Er wordt onder meer uitgebreid ingegaan op de winning, verwerking en toepassing. De meest voorkomende aluminium bouwproducten, zoals handelsprofielen, dakranden, muurafdeksystemen, waterslagen, lamellenwanden, brievenbussen en doorvalbeveiligingen worden uitvoerig beschreven. Ook zijn de mogelijkheden van aluminium plaatbewerking (knip- en zetwerk) opgenomen.

Deze tweede editie is qua inhoud en overzichtelijkheid verbeterd. De full colour-uitgave is stevig en compact en past in elke binnenzak. De Aluminium Bouwwijzer wordt uitgegeven door Roval Aluminium en is bestemd voor zowel architecten als uitvoerenden in de bouw. Gratis exemplaren zijn aan te vragen via de website van Roval.

 

Arbocatalogus BIKUDAK 2008
Momenteel zijn de voorbereidingen voor het opstellen van een Arbocatalogus BIKUDAK in volle gang. In het in mei 2005 vernieuwde A-blad Platte daken zijn feitelijk de meeste afspraken ter verbetering van de arbeidsomstandigheden voor de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven reeds opgenomen (zoals valgevaar, fysieke belasting, lawaai, gebruik gevaarlijke stoffen en brandgevaar). Het is dan ook de bedoeling deze afspraken als basis te hanteren voor de inhoud van de arbocatalogus BIKUDAK.

Omdat de afspraken uit het A-blad Platte daken gebaseerd zijn op de stand der techniek en de ervaringen van eind 2004, kunnen er inmiddels nieuwe toepassingen zijn ontstaan met eenzelfde of hoger veiligheidsniveau. Dit is o.a. het geval voor brandveilig werken. Ook die oplossingen wil de branche natuurlijk graag opnemen in de catalogus. Ook kan het zijn dat bedrijven (hoewel dat nog niet is gebleken) de huidige afspraken als onduidelijk of verwarrend hebben ervaren. Daarom een oproep aan dakbedekkingsbedrijven en leveranciers van hulpmiddelen en materialen om eventuele nieuwe werkmethoden te melden bij de SBD. Eind september zal er een ‘hoorzitting’ plaatsvinden waarbij de wensen voor aanvulling en verbetering worden besproken. Het is de bedoeling dat in februari 2008 het eerste exemplaar van de arbocatalogus BIKUDAK zal verschijnen.

Hebt u belangstelling voor:
•              Het melden van wensen of verbeteringen aanpak arbeidsomstandigheden
•              deelname aan hoorzitting eind september
•              het op de hoogte worden gehouden van het traject opstelling arbocatalogus
Stuur dan een bericht met uw gegevens (naam / bedrijf / functie / adres) aan:
info@sbd.nl of SBD postbus 1470 3430 BL te Nieuwegein.

 

Nieuwe NPR voor werken op hoogte
Voor bescherming tegen valgevaar zijn er verschillende producten en normen. Ook communicatie speelt een belangrijke rol. Zelfs als alle producten aan de norm voldoen leidt het combineren ervan wel eens tot problemen, of anders zorgt het gedrag van de gebruiker ervoor. Reden om veel aandacht te besteden aan voorlichting, onderricht en toezicht. Om het effect hiervan te optimaliseren gaan de werkgroepen ‘Valbescherming’ en ‘Keuze, gebruik, beheer en onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen’ van NEN een document opstellen voor keuze, gebruik, beheer en onderhoud van valbeschermingsmiddelen. Dit document zal begin 2008 als Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) verschijnen. Deze NPR moet een basisdocument worden dat kan worden toegepast bij het opstellen van arbocatalogi voor de verschillende branches waarin wordt gewerkt op hoogte. Belangstellenden voor deelname aan de werkgroepen kunnen zich aanmelden bij NEN via arbeid@nen.nl

 

Aabo Trading opent in Almere haar 10e vestiging.
Dakgroothandel Aabo Trading heeft in juli jl. in Almere zijn 10e vestiging geopend. De vestiging, opgezet volgens de kernmerkende Aabo-methode, heeft een compleet assortiment bitumineuze (APP & SBS) en kunststof (PVC, TPO, EPDM & POCB+) dakbedekkingen op voorraad. De grote zoldervloer in het pand biedt ruimte aan een breed assortiment isolatiematerialen PUR, PIR, EPS, XPS, Resolschuim en eventueel steenwol. De voorraad wordt gecompleteerd door een uitgebreid assortiment shingles en daktoebehoren. In de gereedschapshowroom vinden dakdekkers een breed scala van kwalitatief hoogwaardig dakgereedschap. De personele bezetting van de vestiging te Almere bestaat uit account manager Oscar van Zoelen, filiaalleider Martin Bakker en magazijnmedewerker Jos Klaver.

Vanwege de stormachtige groei zijn in juli Aabo Trading Elf BV en Aabo Trading Twaalf BV opgericht ter voorbereiding van verdere uitbreidingen. Tevens is Aabo Trading ook in Brazilië aan het opstarten met onder andere Aabo Imperall Fortaleza Limitada ook daarvan zijn de aandelentransacties dit voorjaar uitgevoerd.
 
Adresgegevens:
Aabo Trading Almere BV
Markerkant 13 nr 12 (Industrieterrein Markerkant)
1314 AN Almere.
Telefoon: 024-6782035
Fax: 036-5298026
E-mail: alme@aabo.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.

 

Diploma-uitreiking Tectum
Op 28 juni 2007 reikte het opleidingsinstituut voor dakdekkers voor het platte dak Tectum de diploma’s uit voor haar verschillende opleidingen, namelijk: Primaire Opleiding Dakdekken, Voortgezette Opleiding Dak­dekken, OKD Kader en OKD Top. De presentatie van de feestelijke avond was in handen van RTL-presentatrice Quincy Trustfull. Tevens vond de uitreiking plaats van de Tectum Award, de prijs voor de vier beste leerlingen uit de Primaire Opleiding. De winnaars van deze prijs gaan volgend jaar een dak maken in een armlastig land. Dit jaar was dat Roemenië, het land waar Tectum momenteel bezig is in samenwerking met het Roemeense Ministerie van Onderwijs een dakdekkersopleiding van de grond te krijgen.

Voor de beste deelnemer van de OKD Top werd de Koos Bechtoldprijs uitgereikt. Het was voor het eerst na het overlijden van de oud-directeur/voorzitter van Vebidak dat deze prijs werd uitgereikt. De winnaar ontving de prijs uit handen van de vrouw en dochter van Koos Bechtold. De in februari overleden Bechtold werd herdacht met een staand applaus van de aanwezigen.

 

Kwaliteitsmatrix Consolidated
Consolidated heeft de KwaliteitsMatrix ontwikkeld, een checklist die een betrouwbaar overzicht geeft van alle aspecten die de kwaliteit van uw dakbedekking bepalen: van toplaag tot isolatiemateriaal, van afschot tot dakdoorvoer, van verwerking tot onderhoud. De levensduur van een dakafwerking wordt namelijk niet alleen bepaald door de toplaag, maar door de combinatie van keuze van materialen en daksysteem, de kwaliteit van de uitvoering en de frequentie van onderhoud. De nieuwe checklist is een eenvoudige methode om verschillen in kwaliteit zichtbaar te maken. Gebouwbeheerders kunnen de KwaliteitsMatrix gebruiken vóór of tijdens de offertefase, om de wensen t.a.v. het gebouw in kaart te brengen en offertes te kunnen vergelijken.

 

Extreme make-over met Isola Powertekk
Renovatie van oude shingledaken: een crime als je alles moet slopen, afvoeren en opnieuw moet beginnen. Hier bieden de stalen dakpanelementen van Isola Powertekk van de Noorse producent Isola een oplossing voor. De elementen hebben een extra brede zijdelingse overlapping van 88 mm waardoor stuifsneeuw en regen bij veel wind niet meer kunnen doordringen in de dakconstructie. Hierdoor kunnen Isola elementen al bij een dakhelling van 10° worden toegepast. Als renovatie-oplossing worden de elementen vaak toegepast op oude shingledaken of oude bitumineuze daken, waardoor slopen geen noodzaak meer is.

Bij dit systeem worden ivm vereiste ventilatieluchtstroom van goot naar ventilerende nok of ventilatiepannen allereerst verticale regels van goot naar nok aangebracht over het oude dakpakket. Hierop worden de panlatten aangebracht waarop de dakpanelementen worden gemonteerd. Handig, want de oude bedekking dient als extra zekerheid en activiteiten in het te renoveren gebouw kunnen niet worden verstoord tijdens de werkzaamheden. Bovendien scheelt het natuurlijk aanzienlijk in de arbeidskosten en de kosten voor het afvoeren van de oude dakbedekking.

Isola Powertekk kan tevens worden ingezet bij zgn. H.O.P.-daken (hellend op plat), waarbij een nieuwe hellende kapcontructie op een bestaand platdak wordt gerealiseerd. Door het lichte gewicht van deze oplossing hoeven er normaliter geen aanvullende funderingsoplossingen te worden gemaakt, terwijl het resultaat bijna onmogelijk van een echt pannendak is te onderscheiden. Dit laatste met name vanwege de fraaie hulpstukken zoals gevelpannen. Het geheel is veel lichter, sterker en bij renovatie veelal goedkoper. Daarnaast is de stormvastheid in een woord enorm! Powertekk is leverbaar in 7 kleuren voor het met granulaat afgewerkte Nordic element en 6 kleuren voor het ‘gladde’ gecoate model.

De producent biedt 30 jaar garantie op bescherming tegen aantasting vanwege corrosie. Daarvoor staat de stalen basisplaat van 0,5 mm dikte (de dikste in zijn soort in deze markt) garant.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam