Zoeken

Roofs 2007-10-28 Nebiprofa introduceert zelfklevend concept SafeStick prevent

Nebiprofa presenteert haar oplossingen in verband met de mogelijke invoering van de norm NEN 6050. De fabrikant heeft in nauwe samenwerking met partners uit de praktijk het zogeheten SafeStick prevent concept ontwikkeld. Het concept bestaat uit twee zelfklevende dakbanen en een aantal aanvullende producten. Men heeft het product ontwikkeld met behulp van vele praktijksessies, die niet alleen tot doel hadden de optimale dakbaan te ontwikkelen, maar ook een gedegen voorzet te geven hoe in de praktijk een dak op een verantwoorde manier met zelfklevende systemen waterdicht is te maken.

Vorig jaar rond deze tijd, toen de beoogde NEN 6050 werd omgezet in de voornorm NVN 6050, zijn de ontwikkelingen rond brandveilig detailleren in een extra stroomversnelling gekomen. Er waren al wel zelfklevende materialen beschikbaar, maar er was nog onvoldoende zekerheid of deze inderdaad eenzelfde zekere afdichting konden bieden als de uitvoering met de brander. Met name de producenten van bitumen dakbanen zijn in actie gekomen om voor deze detailleringen deugdelijke producten te ontwikkelen die zonder het gebruik van open vuur kunnen worden verwerkt. Bij Nepiprofa heeft het ontwikkelproces geleid tot het SafeStick prevent concept, een concept dat inmiddels uitgebreid in de praktijk is getest.

Zelfklevende top- en onderlaag
Het hart van het concept wordt gevormd door de toplaag SafeStick prevent Top en twee onderlagen: SafeStick prevent Base en SafeStick prevent Base APP. De materialen zijn dunne zelfklevende dakbanen, waarvan de onderzijde voorzien is van zelfklevende SBS bitumen. Men heeft ervoor gekozen de dakbanen zo dun mogelijk te houden (‘Top’ 2,5?mm, ‘Base’ en ‘Base APP’ 2 mm) om de kwaliteit van het systeem te bevorderen. Een dikkere dakbaan geeft in de verwerking teveel verdikkingen bij de overlappen. De ‘Top’ is aan de bovenzijde afgewerkt met leislag en heeft verder voldoende bitumen aan de onderzijde om de overlap op leislag d.m.v. een föhn volledig te laten vloeien. De dakbaan is voorzien van een stabiele polyesterglas drager.

De onderlagen ‘Base’ en ‘Base APP’ zijn beiden voorzien van een zeer dimensioneel stabiel en soepel te vormen glasweefsel. De dakbaan heeft daardoor een vrije vervorming van < 2%. De toegepaste dager heeft als voordeel dat je lange stroken uit de lengte van de baan kan snijden en deze in één keer op de dakrand kan kleven. Dit zou volgens de fabrikant na praktijk ervaring voor een ervaren dakdekker geen probleem mogen zijn.

De bovenzijde van de ‘Base’ is een gewone SBS bitumen, afgewerkt met een release folie. Deze dakbaan wordt toegepast als eerste laag in het vlak en bij opgaand werk.
De ‘Base APP’ is aan de bovenzijde voorzien van een APP gemodificeerd bitumen en afgewerkt met een wegbrandfolie. De ‘Base APP’ wordt toegepast als eerste randstrook in de dakrandafwerking. De banen hebben een lengte van 10?m: op deze wijze is het dus mogelijk in één keer 10?m1 dakrand te voorzien van een eerste laag. Een APP toplaag kan dan op gebruikelijke wijze middels de brander worden aangebracht. zo heb je APP op APP en dus conform de vakrichtlijn.

Aanvullende producten
Het concept voorziet verder in een aantal aanvullende producten. Zo levert men bijvoorbeeld voor de diverse ondergronden waar het SafeStick prevent concept op aangebracht dient te worden de speciaal ontwikkelde primer IKOpro SA Bitumen Primer. Deze primer, enkel toepasbaar op horizontale ondergronden, droogt binnen ca. 30 minuten (afhankelijk van de ondergrond en de weersomstandigheden) en zorgt voor een zekere hechting als binnen vier uur na aanbrengen van de primer de SafeStick prevent Base erop aan wordt aangebracht.

Voor het activeren van opgaand werk heeft men de IKOpro Activator beschikbaar, een sneldrogende gebruiksklare contactlijm op basis van synthetische rubbers en kunstharsen. Deze kleefstof dient met een kwast of airless spuit aan beide zijden te worden aangebracht. Na vijf à tien minuten drogen levert het product een hoge aanvangshechting. Doordat het materiaal grijs is, is duidelijk te zien waar het reeds is aangebracht.

De IKOpro StickAll is een elastische bitumineuze kit, gemodificeerd met speciaal geselecteerde elastomeren. Het product is ontwikkeld om bij dak­doorbrekingen de ondergrond af te schermen van open vuur. Tevens levert men voor de voorkomende hoek­details TPE vormstukken. Deze zijn thermisch te lassen op de onder­laag; de bovenlaag is vervolgens thermisch te lassen op de hoekstukken.

Een andere oplossing in het assortiment van Nebiprofa voor het brandveilig detailleren is het Teknodetail concept. Teknodetail is een vezelversterkte ééncomponent coating voor het waterdicht inwerken van (complexe) details als koepels, ontluchtingen, schoorstenen, etc. Dit systeem hardt snel uit en is met behulp van een kwast of roller eenvoudig aan te brengen. Het vloeit niet uit op verticale ondergronden en is 100% UV-bestendig.

Praktijk
Het SafeStick prevent concept is in samenwerking met partners uit de praktijk ontwikkeld. De werkwijze met deze materialen is anders dan gebruikelijk. Bij opgaand werk wordt  worden de banen evenwijdig aan het opgaand werk, waarbij de zelfkant wordt opgezet. Hierdoor wordt een kuip gecreëerd en worden de overlappen uit het water gehouden (zie tekeningen). Voor binnen- en buitenhoeken in opgaand werk wordt gebruik gemaakt van de TPE vormstukken. Deze zijn noodzakelijk omdat dit soort details anders niet waterdicht zijn in te werken.

Tijdens de uitgevoerde pilotprojecten en testen op het laboratorium is heel duidelijk geworden dat drie factoren bepalend zijn voor het welslagen van het werken met dit systeem: druk, tijd en temperatuur: DTT. De hechtkracht van het systeem wordt sterker naarmate de hechting langer duurt. Bij het aanbrengen dient het systeem stevig te worden aangedrukt. In horizontale vlakken drukt het systeem zich d.m.v. het eigen gewicht al aan, in opgaand werk is de Activator nodig. Vervolgens moet de baan nog even goed aangedrukt worden. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter het is voor een snelle en zekere hechting. Als men deze werkwijze tijdens het verwerken goed onthoudt en toepast, betekent dit systeem een goed antwoord op de beoogde norm NEN 6050.