Roofs 2007-11-22 Zinkunie B.V. breidt zijn technische cursus programma verder uit

De vraag naar toepassingen met zink of koper op het dak of de gevel wordt steeds groter, maar dit geldt niet voor het aanbod van vaklui die dit kunnen maken. Om tegemoet te komen aan de vraag biedt Zinkunie B.V. al jaren een praktijkcursus aan. In deze cursus komen alle gangbare systemen aan bod. Naar aanleiding van specifieke vragen van klanten over de theoretische verdieping van deze materie is dit jaar de tweedaagse praktische cursus uitgebreid met een extra theoretische dag. 

Tijdens deze extra theoretische dag worden o.a. de fysieke eigenschappen van zink, de verschillende gepatineerde soorten zink en hoe deze te verwerken, en alle details voor de verschillende dak- en gevelsystemen duidelijk behandeld. Na een dag theorie volgen twee dagen praktijk waarin men het geleerde ook daadwerkelijk uitvoert.

Het gebruik van zink en/of koper voor gevels en daken is de laatste jaren enorm toegenomen. Getoogde felsdaken, gevels bekleed met losagnes, de monumentale panden die in oude glorie gerestaureerd worden en waar dus ook weer de authentieke roevendaken op komen. Al dit soort technieken vergt een bijzondere kennis die vroeger van vader op zoon of van hoofdmonteur op jongste knecht werd doorgegeven.

Het felssysteem is een voorbeeld dat veel gebruikt wordt, maar waarvan de verwerking nog lang niet bij iedereen bekend is. De dakhelling is bijvoorbeeld bij voorkeur niet minder dan 7º en een felsbaan voor een gevel heeft bij voorkeur een maximale baan breedte van 430 mm. Ook wat betreft RVS bevestigingsklangen en dan in het bijzonder de hoeveelheid en waar deze klangen te plaatsen, is voor velen nog een vraag.

Het roevensysteem heeft naast de traditionele manier met roeflatten tegenwoordig ook een systeem dat het roevenclicksysteem wordt genoemd. Hier is de roeflat vervangen door een roefclicklijst waardoor er een flinke montagetijdwinst gerealiseerd kan worden. Ook de bovenaansluiting voor nok en keper is een interessant detail die de nodige aandacht behoeft.

Losagnes worden van oudsher al gebruikt voor monumentale gevels en daken. Het is een systeem met vele mogelijkheden waarbij het aftekenen d.m.v. smetlijnen van wezenlijk belang is.
 
Al dit soort systemen en details worden in deze cursus besproken, voorgedaan, en door de cursisten zelf uitgevoerd. Zinkunie B.V. heeft in het nieuwe pand in Boxtel een cursuslocatie ingericht waar alle opstellingen van onderconstructies van gevels en daken staan, al het maatwerk aanwezig is en alle benodigde gereedschappen voorhanden zijn.

De cursus wordt gegeven door praktijkmensen die hun sporen in het zink en koperwerk al ruimschoots verdiend hebben.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand. 

  Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam