Zoeken

Roofs 2008-08-28 Blauw op rood, of rood op blauw?

De Duitse producent van dakbedekkingsmaterialen Bauder krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Een voorbeeld hiervan is een groot project in Weesp. Daar is woningcorporatie De Woningbouw momenteel bezig met de vernieuwing van het dak van 23 woonblokken (178 woningen in totaal). Met de keuze van de materialen van Bauder kon men onder de diverse weersomstandigheden goed doorwerken.

Bauder is al enige jaren actief op de Nederlandse markt, maar sinds de komst van Peter Paul Janssens en Harry Boer, en de samenwerking met isolatieproducent Wecal, is de fabrikant steeds harder op weg een prominente plaats op de Nederlandse dakenmarkt te veroveren. Het bedrijf vormt met het uitgebreide assortiment een aanvulling op de Nederlandse dakenmarkt. Het project in Weesp illustreert dit. Peter Paul Janssens en Harry Boer lichten het project toe.

Zwarte cachering
De dakbedekking op de woningen en hun schuren was na 25 jaar aan het einde van de levensduur. Nadat er als gevolg hiervan windschade was ontstaan, heeft de woningcorporatie besloten alle daken (met een totale oppervlakte van 11.000?m²) volledig te vernieuwen. De oorspronkelijke opbouw (bitumineuze dakbedekking, isolatie vlasvezelplaten) werd tot op de ondergrond verwijderd. Hiervoor in de plaats kwam een multiplex ondergrond, BauderTEC KSA DUO als dampremmende laag, de isolatieplaat BauderPIR FA 70, Bauder TA 600 en de BauderKARAT als toplaag. “Dit project is voor ons echt een doorbraak,” vertelt Boer. “De producten worden zowel in Duitsland als in o.a. Nederland veelvuldig toegepast, maar in Nederland is dit het eerste grootschalige project dat volledig met onze producten wordt uitgevoerd.” Voor dakdekker Consolidated Nederland is dit ook het eerste project dat men in samenwerking met de Duitse fabrikant realiseert.

“Onze producten hebben diverse kenmerken die voor de opdrachtgever en de verwerker de argumenten vormden om voor deze opbouw te kiezen,” vertelt Janssens. “Het project werd in het voorjaar uitgevoerd. De BauderPIR isolatieplaten hebben een zwarte cachering, i.p.v. de zilveren cachering die gebruikelijk is, zodat de dakdekker tijdens de verwerking niet wordt verblind door de zon. Door goed te luisteren naar wat er speelt in de markt kunnen wij dit soort productverbeteringen doorvoeren.”

Met de isolatieplaten wordt bij dit project een verbeterde isolatiewaarde van Rc=2,5 behaald. Tevens werden de isolatieplaten ingezet om extra afschot te verkrijgen op het dak, omdat er in de oorspronkelijke situatie water op het dak bleef staan. Voor de berekeningen van de details en de overige dakadviezen was het dakadviesbureau Biezenbos Dakmanagement bv te Andijk  verantwoordelijk.

Dakbedekkingsysteem
Opvallend is ook het dakbedekkingsysteem dat is toegepast. Als dampremmer is als eerste laag de BauderTEC KSA DUO op de ondergrond aangebracht. Dit is een bitumineuze dakbedekking met twee verschillende overlappen: een blauwe en een rode. De blauwe overlap is zelfklevend, de rode is voorzien van een wegbrandfolie. Bij droog weer kan men deze dakbedekking dan ook zelfklevend aanbrengen (dus: blauw op rood). Men hoeft hiervoor enkel de folie te verwijderen en de overlap aan te drukken; dit levert dus een aanzienlijke tijdsbesparing op. Bij vochtig weer brengt men de damp­remmende laag door middel van de brandmethode of de föhnmethode aan (dus: rood op blauw).

Als toplaag is de BauderKARAT gebrand toegepast. Dit is een dakbedekking met een 300-grams polyester inlage, waarop aan de onderzijde een SBS coating is aangebracht, en aan de bovenzijde een APP + leislag. “SBS is een flexibeler materiaal dan APP,” zet Boer uiteen. “Die flexibiliteit is aan de onderzijde van de dakbedekking gunstig, want het materiaal kan zich dan het beste zetten naar de ondergrond. Aan de bovenzijde is het belangrijk dat de dakbedekking bestand is tegen o.a. UV-straling en vocht. Daar is APP weer een geschikter materiaal voor. Wij hebben een productiemethode ontwikkeld waarmee we de gunstige eigenschappen van beide materialen konden combineren.”

Behalve de daken van de 178 woningen, werden ook de schuren voorzien van deze dakbedekking.

Enthousiast
Het project illustreert duidelijk dat de Duitse fabrikant inmiddels een stevige voet aan de grond krijgt op de Nederlandse dakenmarkt. “Die positie hebben wij de afgelopen jaren geleidelijk opgebouwd,” aldus Janssens, “en is het gevolg van onze markthouding. Wij willen een betrouwbare partner zijn voor onze klanten, en een open houding hebben zodat we tegemoet kunnen komen aan de wensen van de markt. Met diverse innovaties en een strategisch prijsbeleid hebben wij in relatief korte tijd kunnen uitgroeien tot een vaste waarde in de dakenbranche. Ons team is enthousiast en kundig en zal op korte termijn verder worden uitgebreid. De dakenmarkt mag van ons nog het nodige verwachten!”

178 woningen te Weesp
Opdrachtgever:
Woningcorporatie De Woningbouw te Weesp
Dakadviesbureau:
Biezenbos Dakmanagement bv te Andijk
Dakdekker: Consolidated Nederland te De Meern
Leverancier dakbedekking + isolatiemateriaal:
Bauder bv te Wijk bij Duurstede