Roofs 2008-11-30 Klem borgt ladder aan dakgoot

Al enige tijd geldt de verplichting dat men bij het werken met een ladder deze dient te borgen, zodat voorkomen wordt dat de ladder wegschuift of omvalt. Spiderfactory uit Haarlem heeft hiertoe de Ladderclip in het assortiment, een klem waarmee men de ladderboom vastzet aan de dakgoot of dakrand. Daarnaast biedt het bedrijf enkele andere noviteiten.

Een groot aantal valongevallen vindt plaats bij het gebruik van de ladder. Al sinds 2006 geldt vanuit de Europese Regelgeving de verplichting dat men bij het gebruik van de ladder voorzieningen treft om eventueel omvallen of verschuiven van de ladder te voorkomen.

Momenteel zie je vaak dat de ladder aan het dak wordt vastgemaakt met behulp van een touw of riem. Dit wordt doorgaans goedgekeurd door de Arbeidsinspectie, omdat er niet of nauwelijks betere systemen voorhanden zijn. De vraag is echter wel hoe zeker deze borging is, en hoe stabiel een op deze manier gezekerde ladder is. Het moment dat men van het dak op de ladder stapt, is het meest risicovol. Men verplaatst immers zijn gewicht van het dak naar de ladder en omdat men in evenwicht moet blijven wordt een zijwaartse kracht op de ladder uitgeoefend. Het is hierbij dus enerzijds van belang dat de ladder aan de onderkant stevig op de ondergrond staat, en anderzijds dat de ladder aan de bovenkant niet kan verschuiven.

Het Haarlemse Spiderfactory heeft hiertoe de Ladderclip in het assortiment. Dit is een gepatenteerde klem die men om de ladderboom schuift en vervolgens, door de klem handvast aan te draaien, bevestigt aan de dakrand of de dakgoot. Roofs sprak met directeur Leo van Ophem.

 

Robuuste klem
Het gaat hier om een RVS klem die op verschillende breedten is in te stellen. Tevens wordt de klem geleverd met een verlengstuk om ook om een brede borstwering te kunnen klemmen. Zo kan de klem met verlengstuk maximaal 20 cm overbruggen, wat in vrijwel alle gevallen toereikend zal zijn. De hoek is verstelbaar, tot 45°.  Tijdens het instellen van de Ladderclip blijft de klem één geheel, zodat er geen onderdelen naar beneden kunnen vallen. Het klemstuk is namelijk middels de verschillende gaten in de klem in verschillende standen te stellen, zonder dat deze uit het geheel gehaald hoeft te worden.

“Het is voldoende om de klem aan één ladderboom te bevestigen,” zegt van Ophem, die zelf een pannendekkersbedrijf heeft, en stelt nooit meer een dak op te gaan zonder gebruik te maken van de klem. “Daarmee is de ladder voldoende stabiel; men moet echt zijn best doen om de ladder dan nog om te krijgen.”

Van Ophem: “Een dergelijke klem moet tegen een stootje kunnen, omdat hij bij beschadiging al gauw onbruikbaar is. Vandaar ook de uitvoering in RVS, en vandaar dat de draaiknoppen zijn vervaardigd uit een gevulkaniseerde kunststof. Om te voorkomen dat de klem de dakgoot of dakrand beschadigt, zijn de gedeelten waarmee hij om de dakrand klemt uitgevoerd in rubber. Het klemstuk bestaat feitelijk uit een blok rubber dat vast zit in het klemstuk, en er daarom feitelijk een geheel mee vormt. De doppen waarmee de klem zich om de ladderboom klemt, zijn eveneens vervaardigd uit een rubber. De doppen draaien mee, zodat men de ladder ook niet beschadigt als men de klem te strak aandraait.”

De klem is standaard uitgevoerd in de kleur geel vanwege de signaleringsfunctie en wordt in Nederland geproduceerd. “Dat is misschien wat kostbaarder, maar de kwaliteit van de productie is dan beter in de hand te houden,” aldus Van Ophem. De Ladderclip wordt verkocht via Lexport uit Noordwijk, een bedrijf dat tevens de Ladderprotector, een rubberen mat dat de onderkant van de ladder borgt, verkoopt.

 

Accessoires voor steigers
Het bedrijf biedt tevens een heel ander type klem, namelijk de Spiderclip. Hier kunnen namelijk steigerschoren in worden geklemd. “Steigerschoren zijn licht in gewicht,” vertelt Van Ophem. “Het is alleen lastig om er meer dan vier tegelijk te dragen. Als ze in de Spiderclip worden geklemd, kunnen ze in bundels van vier worden vervoerd, waarmee ze geschikt zijn voor de op- en afbouw, transport en opslag van de schoren. Alle steigerschoren hebben dezelfde diameter, dus de clip is geschikt voor alle typen steigers. Een mooie bijkomstigheid van deze klem is dat de kitkokers die schilders gebruiken dikwijls dezelfde diameter hebben en dus tijdens het werk in de Spiderclip aan de elementen kunnen worden geklemd.” Het ontwerp van deze klem is gepatenteerd en wordt door verschillende verdelers op de markt gebracht.

Tenslotte heeft het bedrijf ook de zogeheten Spider Protector in het assortiment. Dit is een stootkussen dat is vervaardigd uit een afvalstof van rubber. Het wordt op de elementen of stalen steigerstaanders bevestigd en eventueel met twee tairips vastgezet (waar in de protector ruimte voor is gehiouden). Dit alles om de daklijst, het boeideel met zinken kraallijst of het metselwerk van de gevel te beschermen om schade te voorkomen. Om een steiger immers zodanig op te bouwen dat hij stabiel staat, zorgt men ervoor, dat hij tegen de dakrand steunt. Hierdoor wordt echter de dakrand beschadigd. Dit wordt voorkomen bij toepassing van de Spider Protector.

Zo biedt het Haarlemse bedrijf diverse producten die het werk op de bouwplaats vergemakkelijken. Met het borgen van de ladder aan de dakrand of dakgoot wordt de dagelijkse praktijk van de dakdekker op een eenvoudige manier veiliger.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam