Roofs 2009-01-18 Lekkageproblemen Barcelonaplein behoren tot het verleden

Het appartementencomplex Barcelonaplein in Amsterdam is een fraai staaltje architectuur. Het is gebouwd in de vorm van een hoefijzer en het dak heeft een spectaculaire vormgeving. Door inwendige condensatie in de doosconstructie, krimp van de aangebrachte pvc dakbedekking en lekkage via de roeven was echter een ingrijpende dakrenovatie noodzakelijk. Vanwege de helling van het dak was dit een bijzondere klus voor dakdekker Topdak Dakbedekkingen bv uit Zwaagdijk.

Het pand is om meerdere redenen opvallend. De ligging aan het IJ, de fraaie vormgeving in vorm van een hoefijzer (met bijbehorende binnentuin) maakt van het appartementencomplex een gewilde locatie voor huurders en kopers. Naast luxe appartementen zijn er verschillende winkels en bijvoorbeeld een sportschool aan het Barcelonaplein gevestigd. Het dak gaf echter problemen omdat in de doosconstructie condensatielekkages ontstonden. Ook vertoonde het dak ter plaatse van diverse details lekkages. Doordat de resterende economische levensduur snel achteruit bleek te gaan, is besloten de dakopbouw volledig te vervangen.

 

Omvangrijke operatie
Het totale project bestaat uit verschillende dakvlakken, namelijk een ‘rond’ gebouw in het midden met aan de weerszijden twee U-gebouwen. Van deze daken diende de opbouw geheel te worden vervangen. Het meest in het oog springend is het middengebouw in de vorm van een hoefijzer. Naast een nieuwe houten dakplaat (red cedar) en een nieuwe isolatie en dakbedekking, werd het lood en de boeidelen vervangen. Alle bestaande Velux dakramen werden vervangen voor nieuwe.

De isolatie in de binnendoos heeft men zoveel mogelijk laten zitten, maar waar deze door lekkage nat was geworden heeft men het wel verwijderd. De sloopwerkzaamheden bestonden uit het verwijderen en afvoeren van de bovenste underlayment dakplaat, de oorspronkelijke pvc dakbedekking en, op de plaatsen waar deze door de lekkages was aangetast, de houten gordingen. De bestaande dampremmende laag in de dakdozen werd eveneens verwijderd.

Oorspronkelijk was het dak bedekt met een grijze pvc dakbedekking met roeven, waarmee het uiterlijk van een metalen dak wordt benaderd. Het oorspronkelijke dakpakket werd vervangen door  de volgende dakopbouw:
•  Nieuwe houten dakplaat;
•  Zelfklevende dampremmende laag (Bauder);
•  BauderPIR 70 mm;
•  BauderTEC KSA DUO bezand,
mechanisch bevestigd;
•  Toplaag Derbigum Arte;
•  Kunststof roeven, gekleefd aangebracht.

Naast vervanging van de dakopbouw werd op diverse plaatsen reparatiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo werd een nieuwe dakrandbetimmering en nieuwe Derbigum dakbedekking in de betonnen dakgoten aangebracht. De mastgoten zijn opnieuw in zink uitgevoerd.

 

Steile helling
Het dak op het ronde middengebouw heeft een steile helling. De hoefijzervormige zijgebouwen hebben een hellend dak met halverwege een knik. Boven de knik is de dakhelling 27°, daaronder zelfs 45°. Voor dakdekkerbedrijf Topdak, een dakdekkerbedrijf dat gewend is de werkzaamheden op het platte dak uit te voeren, was het aanbrengen van het dakpakket geen sinecure. Het bedrijf was dagelijks gemiddeld met zes medewerkers op het werk aanwezig. In nauw overleg met de opdrachtgever en leverancier Bauder heeft men het dak zodanig ingericht dat het werk op een zo eenvoudig en veilig mogelijke manier kon worden uitgevoerd.

Het steile, en veelal gladde dakvlak bood voor de dakdekkers immers weinig houvast. Speciaal voor dit project was dan ook de onderlaag BauderTEC KSA Duo bezand. Door de bezanding werd het oppervlak stroever, zodat het voor de dakdekker gemakkelijker werd om de werkzaamheden uit te voeren. Harry Boer van Bauder vertelt: “Het gaat hier om een koudzelfklevende elastomeerbitumen die is voorzien van een variabele naadverkleving. Dit betekent dat de ene naad koud kleefbaar is, terwijl de tegenoverliggende naad zowel met de brander als met de föhn kan worden verkleefd. Hierdoor kan de dakdekker de applicatie afstemmen op de weersomstandigheden. Daarnaast biedt BauderTEC KSA DUO een extra zekerheid tegen branddoorslag bij detailleringen en is het dakvlak direct waterdicht, waardoor geen schade aan de onderconstructie kan ontstaan.”

Om de veiligheid van de dakdekkers te garanderen, was het pand ter plaatse van de werkzaamheden zowel aan de binnen- als aan de buitenkant in de steigers gezet. Deze steigers werden ook gebruikt om materiaal en materieel op te plaatsen, dat met een kraan werd aangeleverd. Per fase van het werk verschoof de steiger, dit alles verliep in nauwe samenspraak met de bewoners zodat overlast tot een minimum werd beperkt. Verder lagen ladders op de dakvlakken zodat men zich veilig over het dakvlak kon verplaatsen, en waren veiligheidshaken aangebracht op het hoogste punt van het dak.

 

Overlast tot een minimum beperkt
De dakrenovatie is in nauw overleg met de bewoners van het pand uitgevoerd. Voor sommige van hen was de operatie zeer ingrijpend, omdat de dakconstructie hier en daar diende te worden aangepast, en omdat bijvoorbeeld het dakvenster op een andere plek dan voorheen diende te worden aangebracht. De bouwers hebben echter alles in het werk gesteld om de overlast voor de gebruikers van het gebouw tot een minimum te beperken.

De werkzaamheden zijn afgelopen zomer begonnen en naar verwachting zal het dak voorjaar 2009 kunnen worden opgeleverd. Dan zal het fraaie appartementencomplex aan het IJ eindelijk zijn verlost van de lekkageproblemen waar het lange tijd door werd geteisterd.

 

Dakrenovatie Barcelonaplein te Amsterdam
Opdrachtgever: Stadgenoot te Amsterdam
Hoofdaannemer: Scholtens Bouw bv te Andijk
Dakdekker: Topdak Dakbedekkingen bv te Zwaagdijk
Leverancier isolatie + onderlaag: Bauder bv te Wijk bij Duurstede
Leverancier dakbedekking: Derbigum Nederland te Delft

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam