Roofs 2009-01-32 Wouter Dam ontwerpt Dak Award

Tijdens de Dak Event 2010 (26-28 januari 2010 in de Evenementenhal Gorinchem) zal de tweejaarlijkse Dak Award  worden uitgereikt aan het project waar door samenwerking een technisch beter dak tot stand is gekomen. De gerenommeerde Amsterdamse kunstenaar Wouter Dam is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De Dak Award geldt als een prestigieuze prijs waar dakdekkers, opdrachtgevers, leveranciers en ontwerpers zich mee kunnen onderscheiden. In 2008 werd de prijs niet uitgereikt. Om mee te dingen naar de prijs konden partijen hun project inzenden. De jury was toen van mening dat algemeen gesproken het niveau van de inzendingen van onvoldoende kwaliteit was om op een verantwoorde manier een winnaar aan te kunnen wijzen. Daarom zal de komende editie de jury zelf de projecten selecteren en beoordelen. Om het nieuwe elan van de Dak Award luister bij te zetten, is een nieuwe kunstenaar benaderd om de award te ontwerpen en te vervaardigen. De keuze is gevallen op de gerenommeerde kunstenaar Wouter Dam. Dam staat bekend om de sculpturen die hij uit keramiek vervaardigd.

 

Keramische vormen
Wouter Dam (Utrecht, 1957) heeft aan de Rietveldacademie heel bewust gekozen voor de opleiding keramiek. Inmiddels heeft hij al vele internationale tentoonstellingen en prijzen op zijn naam. In de kunstwereld is Wouter Dam wereldwijd een grote naam. Dams dunne kleivormen kenmerken zich door een grote vormvrijheid. Elk werkstuk wordt ook langdurig geschuurd, waardoor het oppervlak glad wordt en een zachte uitstraling krijgt. Het werk oogt in eerste instantie minimalistisch, maar de ronde vormen, scherpe hoeken en het gladde oppervlak van de keramische vormen zorgen voor een steeds wisselend spel tussen licht en schaduw. Het kunstwerk verandert van vorm al naar gelang de hoek van waaruit men naar het werk kijkt.

Dam reageerde verguld op de opdracht. “Ik dacht natuurlijk als eerste aan de keramische dakpannen, toen ik werd benaderd om de Dak Award te ontwerpen,” vertelt hij. “Of ik die vorm inderdaad ga gebruiken, weet ik nog niet. Ik werk meestal impulsief en ga zelden uit van een voorop gezet plan. Daarom was ik ook blij dat ik door Dirk Lindeman, uitgever van dit vakblad en geestelijk vader van de Dak Award, volledig vrij werd gelaten in de vormgeving. Het enige dat ik nu al kan zeggen is dat het een kleiner en meer gesloten werk zal zijn.”

De nominaties voor de Dak Award zullen eind 2009 bekend worden gemaakt. Het zal gaan om projecten die in de periode 2008-2009 zijn uitgevoerd.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam