Roofs 2009-01-33 Bauder staat op eigen benen

Na jaren van intensieve samen­­­werking tussen Bauder en Wecal/Weston is in goed overleg besloten dat per 1 januari 2009 de samenwerking zal worden beëindigd. In dit artikel licht Peter Paul Janssens, directeur van Bauder bv, de stap toe vanuit het perspectief van zijn organisatie.

 

Alle partijen waren het erover eens dat deze stap noodzakelijk was. Bauder zal vertrekken uit het gezamenlijke pand in Wijk bij Duurstede. Op korte termijn zal men in de regio Utrecht een nieuw kantoor + opslaglocatie betrekken. Van daaruit zal de markt op zelfstandige basis worden bediend.

“De samenwerking bestaat sinds 2004 en was op dat moment voor alle betrokkenen gunstig,” vertelt Janssens. “Het ging hier om zelfstandige partijen, die allen een bepaald deel van de logistiek en verkoop van de producten voor hun rekening namen. Wij waren nog een onbekende speler op de markt en door gebruik te maken van elkaars faciliteiten en logistiek hadden alle partijen profijt van de samenwerking. Aan de andere kant bleek de samenwerking toch ook nog dikwijls te zorgen voor onduidelijkheid in de markt. Met wie deed men nu eigenlijk zaken? Men bestelde immers bij de een, en werd geleverd door de ander. ”

In de huidige markt staan de marges voortdurend onder druk. Janssens vertelt dat tijdens de evaluatie bleek dat beide partijen elkaar onvoldoende zekerheden konden bieden. “Het is in deze markt van groot belang dat er efficiënt wordt gewerkt om vervolgens de producten tegen marktconforme condities aan te bieden en zodanig een gezond bedrijf op te bouwen. Het bleek, dat tijdens de samenwerking over teveel schijven moest worden gecommuniceerd, en dat klanten vaak niet goed wisten bij wie ze terecht konden. Voor beide partijen zou bij voortzetting van de samenwerking dit een belemmering van de verdere groei betekenen.”

Met de beëindiging van de samenwerking zal de organisatie dus transparanter zijn. “Feitelijk verandert er in onze werkwijze niets, behalve dat wij nu zelf helemaal verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de bestellingen, de levering en de facturatie. Hiertoe hebben wij de binnendienst uitgebreid. In de buitendienst hebben wij al zeer goede commerciële mensen lopen. Wij zullen op onze nieuwe locatie zelf voorraad houden voor spoedleveringen, maar de bulk zal worden geleverd vanuit het moederbedrijf in Stutt­gart. We zullen kortom gaan fungeren als een volwassen bedrijf. Ik zie dan ook alleen maar kansen.”

Hoe de toekomst van het bedrijf eruit ziet, daar wil Janssens nog niet teveel over speculeren. “Het is niet te voorspellen hoe de markt er over vijf jaar uitziet. Maar ik ben er zeker van dat deze nieuwe ontwikkeling voor Bauder een gunstige is. Ook omdat we gesteund worden door het moederbedrijf, een familiebedrijf dat al 150 jaar bestaat, ben ik ervan overtuigd dat we ons op alle fronten kunnen versterken. Samengevat: de oude situatie was een beetje krom. Mijn grootmoeder zei altijd: ‘Een klein beetje krom is ook niet recht,’ en dat is de mentaliteit waarmee wij ons verder willen ontwikkelen.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam