Roofs 2009-02-16 Speciaal voor de kijkers boven: dakreclame !

Wie zijn naam onder de aandacht wil hebben, zet een bord in de tuin, of langs een sportveld. Of plaatst een advertentie bij een krant, tijdschrift of website. Of huurt zendtijd bij radio of tv. Het dak is een van de weinige plekken die in dit opzicht onbenut blijven. Als het aan het Amsterdamse Brand New Visuals ligt, maakt het bedrukte dak hier een einde aan.

Brand New Visuals is gespecialiseerd in het verzorgen van decoraties voor bedrijven en ondernemers en heeft in het verleden al vele materialen met slogans en logo’s bedrukt: stickers, reclamedoeken, vlaggen, etc. Het bedrijf neemt het volledige traject van planning en begroting tot en met het bedrukken en de montage van het bedrukte object voor haar rekening. Om te komen tot een bedrukt dak heeft men de samenwerking gezocht met de producent van kunststof folies Renolit. Voor het vervaardigen van dakreclame wordt gebruik gemaakt van de dakbedekking Alkorbright. De plaatsing van de dakreclame zal worden gedaan of begeleid door G & W Dakservice bv uit Apeldoorn.

 

Google Earth
Men kan zich de vraag stellen in hoeverre het effectief is de reclame op het dak te drukken.  Wie anders dan de dakdekker of de installateur zal dan deze reclame zien? Astrid Lijbers van Brand New Visuals ziet dit anders. “Daken fungeren steeds meer als zichtdaken. Door de toenemende hoogbouw komen er steeds meer daken die door meerdere mensen gezien zullen worden. Hoge kantoorgebouwen worden door veel mensen bezocht en al die mensen kijken op de lager gelegen daken.”

“Met de opkomst van Google Earth wordt het extra interessant om het dak te voorzien van een logo of een tekst,” aldus Lijbers. “Google Earth is een website waarmee men via satellietbeelden de hele wereld kan bekijken. Na het downloaden van het gratis programma kijkt men dus recht op vrijwel alle daken van de wereld. Een full colour bedrukt dak trekt dan de aandacht. Een andere ontwikkeling waar men hiermee op inspeelt is het toenemend vliegverkeer. Dagelijks kijken duizenden reizigers naar de omgeving van de startbaan tijdens het opstijgen en/of landen en dus ziet men ook de gebouwen met platte daken en de reclame erop. Als het dak er uitziet als elk ander dak, valt het niet op, maar als het is bedrukt met een tekst of afbeelding, trekt het de aandacht. De lager gelegen daken bieden zodoende extra promotiemogelijkheden voor creatieve architecten.”

 

Bedrukte dakbedekking
Het bedrijf heeft zelf een methode ontwikkeld om full colour prints op de dakbanen aan te brengen. Er zijn voor diverse daksystemen en –materialen oplossingen beschikbaar, zoals bitumineuze en kunststof dakbedekkingen. Het bedrijf is vervolgens op zoek gegaan naar een geschikte partner binnen de dakenbranche. Deze werd gevonden in Renolit Belgium nv, de producent van de Alkorplan kunststof dakbanen. Als paradepaardje van het assortiment beschouwt Lijbers dan ook de witte Alkorbright dakbedekking die voorzien is van een speciale UV/antikras en anti vuilcoating, door deze coating kan men de kleur van de dakbaan gedurende vijf jaar garanderen.

In eerste instantie werden meerdere folies van de fabrikant bedrukt. Hier werden vervolgens verouderingstests op uitgevoerd om te bepalen welke dakbaan het beste resultaat zou opleveren. Het beste resultaat werd bereikt met de Alkorbright. Het gaat hier om een witte kunststof dakbaan die het zonlicht meer dan 85% reflecteert en daarmee een gunstig effect heeft op het binnenklimaat van het gebouw. Om vervuiling van de dakbaan tegen te gaan wordt deze dakbedekking gecoat met de zogeheten Clearcoat, vuil hecht zich dan minder snel aan het oppervlak en het dakvlak is gemakkelijker met water  te reinigen.

Bij gebruik van deze dakbaan blijft het reflecterend vermogen van de dakbaan grotendeels intact, terwijl de dakbaan onderhoudsarm is en recyclebaar. Het materiaal is toepasbaar op bestaande daken: men kan het eenvoudigweg op het bestaande dakpakket aanbrengen.

 

Aanbrengen van de dakbaan
De afbeelding of tekst wordt op de afzonderlijke dakbanen aangebracht. De drukker vervaardigt dan ook voor ieder dak een legplan. Hoewel het aanbrengen van de dakbaan zelf identiek is aan de gebruikelijke verwerking van een Alkorplan dakbaan, is enige ervaring van de dakdekker met dit soort werk wel gewenst. De plaats van de dakbaan ten opzichte van de overige dakbanen luistert immers nauw. Brand New Visuals en G & W Dakservice bv zullen de eerste projecten met deze dakbanen dan ook intensief begeleiden.

Als het aan deze partijen ligt, is het dus binnenkort afgelopen met gedachteloos uit het raampje van het vliegtuig naar beneden kijken. Het platte dak is immers op het gebied van reclame nog vrijwel onontgonnen gebied, waar voor velen nog winst valt te behalen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam