Roofs 2009-02-36 Wecal en Xtratherm tekenen samenwerkingsovereenkomst

Per 1 januari 2009 is Wecal Isolatie Techniek bv uit Wijk bij Duurstede een exclusieve distributieovereenkomst aangegaan met Xtratherm, de Ierse producent van PIR, Resol en EPS isolatiematerialen. De samenwerking tussen Wecal en Bauder is per die datum beëindigd (zie ook Roofs 1-2009). De Ierse fabrikant is hiermee voor het eerst actief op de Nederlandse markt.

Erik de Waard van Xtratherm Nederland en Henk van Schaik van Wecal Isolatie Techniek bv lichten de nieuwe samenwerkingsovereenkomst toe. Xtratherm is een familiebedrijf met een jaarproductie van ruim 12 miljoen m². Het bedrijf is op het gebied van PIR isolatie marktleider in Ierland; ook in Engeland geldt het bedrijf als een grote partij. Inmiddels heeft men ook op het Europese vasteland activiteiten ontwikkeld, wat o.a. heeft geleid tot de aanstelling van Erik de Waard als verkoopleider in Nederland. De Waard heeft een verleden bij BDA en twee grote dakbedekkingfabrikanten, en is dus geen onbekende in de dakenmarkt. Hij heeft als taak de producten van Xtratherm in Nederland te ondersteunen en ook de activiteiten van het bedrijf in andere Europese landen te coördineren.

De Waard vertelt: “Wij hebben er bewust voor gekozen niet te werken met eigen verkoopkantoren, maar onze producten via partnerships in de markt te zetten. We beleveren onze klanten dus niet rechtstreeks, maar zoeken in elke markt geschikte partners met de juiste contacten en een marktbenadering die bij de onze past. Wecal is gespecialiseerd in de verkoop van isolatiemateriaal en een bekende naam in de markt. Voor de bouwvak hadden wij onze eerste contacten, wat in het najaar resulteerde in een exclusieve distributieovereenkomst.”

 

Energielabel
Op dat moment gold echter nog een andere samenwerkingsovereenkomst.  Van Schaik licht toe: “Wecal en Bauder zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat voortzetting van de samenwerking op de langere termijn voor beide organisaties belemmerend zou werken. De samenwerking met Xtratherm biedt voor ons nieuwe mogelijkheden. Afgelopen jaar hebben wij een flinke groei doorgemaakt en deze positieve lijn willen we in het komende jaar voortzetten.”

De belangrijkste argumenten om met deze fabrikant in zee te gaan, zijn het uitgebreide productassortiment in combinatie met flexibiliteit in de productie en de korte levertijden.
Bovendien is innovatie binnen het assortiment van groot belang. Zo zal in de loop van 2009 een PIR plaat op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd met een lambda- waarde van 0,021 W/mK. Het assortiment van de fabrikant behelst diverse typen vlakke isolatieplaten en afschotplaten vervaardigd uit PIR en Resol. Deze producten kenmerken zich door een aluminium cachering, waardoor d.m.v. reflectie een hogere isolatiewaarde wordt bereikt. Met een tape-versie van dit materiaal kunnen ook de naden worden gedicht zodat er geen thermische lekken meer in een constructie aanwezig zijn. Ook levert men de producten voorzien van een bitumen of mineraal glasvlies cachering. “In Ierland is men al verder met de invulling van het Energielabel,” vertelt De Waard. “Er worden daar nu al veel hogere isolatiewaarden bereikt, enkel door het gebruik van ‘dicht’ isolatiemateriaal en speciale hoek- en kozijn isolatieplaten. Hierdoor zijn robuuste detailleringen te realiseren die nodig zijn bij deze hoge Rc-waarden.”

Weliswaar is Xtratherm een nieuwe naam op de Nederlandse markt, het bedrijf is niet over één nacht ijs gegaan met de introductie op de Nederlandse markt. “Voor we op de Nederlandse markt actief werden, wilden wij er zeker van zijn dat we alles tot in de details goed hadden uitgewerkt. De materialen zijn dan ook allen voorzien van de benodigde keurmerken en certificaten om op de Nederlandse markt te kunnen worden verhandeld. Er is ook een uitgebreid pakket aan productinformatie en een eigen website voorhanden.”

 

Flexibele productie
De fabriek is volledig geautomatiseerd en kan daardoor snel en flexibel leveren. Het bedrijf heeft een volautomatische lijnmachine in gebruik, waardoor men een grote variëteit in de productie bereikt. “We kunnen hiermee flexibel inspringen op de vraag van de klant,” vertelt De Waard. “Een verandering in maatvoering of afschot is immers eenvoudig op te vangen, door de machine op de nieuwe maten en hellingen in te stellen.”

De producten kunnen bovendien bij Wecal verder bewerkt worden. Zo worden de PIR en Resol platen op de nieuwe lijmmachine - die sinds eind 2008 bij het bedrijf operationeel is - voorzien van bijvoorbeeld underlayment (platdak) of tengels (hellend dak). Uiteraard worden de PIR en Resol platen voor meerdere toepassingen op maat verzaagd. Bovendien verlijmt men op de machine ook steenwol dakplaten met Fesco Board perliet. Deze harde toplaag (druksterkte tot 300 kPa) geeft een aanzienlijke verhoging van de beloopbaarheid van steenwol dakplaten.

 

Logistiek
Vanaf december vorig jaar heeft de groothandel de voorraad PIR isolatie van Xtratherm opgebouwd. Ten behoeve van de standaard projecten is er ruime voorraad in PIR met Alu-kraft, bitumen- en mineraal glasvlies cachering. Van deze uitvoeringen zijn ook de meest gangbare afschotmaten op voorraad. De grotere projecten worden vooralsnog via het magazijn in Wijk bij Duurstede geleverd. “Met name in de introductiefase van een nieuw product is het van belang dat alles klopt, inclusief de logistieke afwikkeling,” aldus Van Schaik. “Het aanleveren van maatwerk duurt vanzelfsprekend wat langer, maar ook hier kunnen we korte levertijden hanteren. Het is bovendien een groot voordeel dat wij in staat zijn een combinatie van verschillende isolatiematerialen te leveren: elk materiaal heeft zijn eigen toepassing en als je de combinatie kan leveren, kun je optimale oplossingen bieden.”

Het bedrijf begeleidt de klanten op projectbasis. Zo kan men indien nodig thermische berekeningen uitvoeren. De Waard vertelt: “Voor de Nederlandse klanten is Wecal het aanspreekpunt. Zij kunnen wanneer dat nodig is problemen of vragen met mij bespreken, of eventueel rechtstreeks contact opnemen met de Ierse fabrikant waar we met Arnold Neeskens een Nederlandstalige collega gestationeerd hebben. Op deze manier kunnen wij snel reageren op vragen uit de markt. Door de flexibiliteit van onze productie kunnen wij in de meeste gevallen ook tegemoet komen aan de meest uiteenlopende wensen.”

 

Samenwerking
Beide heren zijn ervan overtuigd dat de nieuwe situatie kansen biedt voor betrokken partijen. “Onze bestaande klanten hebben zich inmiddels duidelijk uitgesproken onze keuze te ondersteunen. Bovendien zijn er met name door de uitbreiding van het assortiment PIR in korte tijd meerdere nieuwe klanten bijgekomen,” aldus Van Schaik. “ Wij zijn ervan overtuigd dat wij met deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst een partner hebben gevonden die de Nederlandse markt met kwalitatief hoogwaardige producten en een uitgebreider  assortiment kan bedienen; wij kunnen dus een goed alternatief bieden voor het assortiment waar we per 1 januari jongstleden afscheid van hebben genomen. Deze stap biedt voor ons bovendien mogelijkheden om ons verder te oriënteren op uitbreiding van ons leveringsprogramma. Hierover zullen wij de markt binnenkort nader informeren.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam