Roofs 2009-04-20 Aluminium felsbanen op omgekeerde sloep

In Roofs 11-2008 werd uitgebreid ingegaan op het ontwerp van de sociëteit van de Leidse studentenroeivereniging Asopos de Vliet. In dit artikel wordt de uitvoer van het bijzondere project beschreven. Het dak is uitgevoerd in de vorm van een omgekeerde sloep. De verschillende aspecten worden toegelicht door Perry Pieterse van Felstech bv uit Oosterhout.

De sociëteit van de roeivereniging ligt aan de rand van de woonwijk Driegatenburg, langs de Dwarswetering, een zijtak van de rivier de Zijl. Naast de sociëteit voor Asopos de Vliet zijn er de onderkomens voor vier watersportverenigingen en een hoofdgebouw met opslagloodsen en werkplaatsen gerealiseerd. Tevens verrezen er 89 studentenkamers. De sociëteit bestaat uit twee verdiepingen, met op de benedenverdieping de sociëteitszaal, de keuken en doucheruimten, en op de bovenverdieping de vergaderkamers en de bestuurskamer.

Het ontwerp is bijzonder, zeker omdat het geheel diende te voldoen aan strenge geluidseisen. Het studentencomplex ligt in de nabijheid van een woonwijk, daardoor diende de overlast die de studenten zouden kunnen veroorzaken (met name door feesten) tot een minimum te worden beperkt.

 

Bitumen als geluidsisolatie
Om deze vereiste geluidsisolatie te behalen, werd voor het dak gebruik gemaakt van een inmiddels beproefde methode, namelijk met behulp van een aangepaste bitumineuze dakbedekking van Soprema in combinatie met een minerale wol. Het gaat hier om een SBS gemodificeerde bitumineuze dakbedekking die met behulp van toeslagstoffen harder wordt gemaakt, waardoor een zowel hard als elastisch geheel ontstaat. Deze dakbedekking in combinatie met minerale wol haalt een gewicht van 10 kg/m² en absorbeert daarmee geluid terwijl het met de vorm van het dak meebuigt. Met dit systeem is bij eerdere projecten ervaring opgedaan, o.a. bij de nieuwbouw van de H-pier op Schiphol (zie hiervoor het artikel ‘Bitumen als geluidsisolatie’ in Roofs 1-2006).

Pieterse vertelt: “Om de geluidsisolerende werking van het dak verder te vergroten is tevens gebruik gemaakt van een nieuw product van de Duitse fabrikant Fibo Exclay. Het gaat hier om een cannelurevulling die bestaat uit speciaal geprepareerde luchtige kleikorrels in zakken. Deze zijn eenvoudig in de cannelures te plaatsen, waarna een vulling van massa en lucht ontstaat, die een geluidsabsorberende werking hebben. Het geheel is afgewerkt met een extra akoestische folie.”

 

Felssysteem
Moeilijkheid bij het aanbrengen van de aluminium felsbanen was met name het optische effect dat van deze banen werd verlangd. Het dak heeft immers een ronde vorm, en om een gelijkmatig uiterlijk van de felsbanen te verkrijgen was het noodzakelijk om deze in verschillende hoeken te leggen. Aan de buitenkant van de ronding was de hoek groter dan in het midden; hierdoor ontstond optisch een gelijkmatig effect. “Het was passen en meten om dit voor elkaar te krijgen,” vertelt Pieterse. “We hebben vooraf nauwkeurig berekend hoe de aluminium felsbanen dienden te worden gelegd. De ronding van het dak maakte het vanzelfsprekend noodzakelijk de aluminium felsbanen op maat te vervaardigen. Met een mobiele buigmachine hebben we de felsbanen op de bouwplaats in de juiste radius gebogen.”

 

Kielbalk
Tijdens feesten dient de deur van het gebouw gesloten te zijn, een ventilatiesysteem was dus noodzakelijk. Maar het dak mocht geen doorvoeren bevatten. “Om het uiterlijk van een omgekeerde sloep niet te doorbreken, mochten in het dak geen doorvoeren zichtbaar zijn,” vertelt Pieterse. “Deze zijn dan ook geïntegreerd in de kielbalk, die dwars over de dakconstructie loopt. In de kielbalk is een rooster verwerkt, dat optisch bijna wegvalt als men er vanaf het maaiveld naar kijkt. De doorvoer van 80x80x4 loopt door tot in de kielbalk. Met behulp van multiplex en zetwerk is de doorvoer vervolgens vrijwel onzichtbaar in de kielbalk verwerkt. Aan de dakrand is rond het hele gebouw een brede aluminium dakgoot bevestigd. Deze vormen optisch een geheel met de aluminium felsbanen zodat het beeld van de omgekeerde sloep ook hier niet wordt doorbroken. De hemelwaterafvoeren zijn op dezelfde manier als de overige doorvoeren geïntegreerd in de verticale delen van de kielbalk.”

De omgekeerde sloep is inmiddels een blikvanger in de wijk Driegatenbrug in Leiderdorp. Zowel het ontwerp als de uitvoering maken van dit project een aansprekend geheel.

 

Leids Universitair Watersport Centrum (LUCW) te Leiderdorp
Opdrachtgever: Proper Stok te Rotterdam
Gebruikers: Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS-Wonen), Asopos de Vliet, De Blauwe Schuit, Levitas, LSD.
Architectenbureau: SHP Architectenbureau BNA te Zoeterwoude
Hoofdaannemer: Kanters Bouwbedrijf te Barendrecht
Aluminium felsbanen: Felstech bv te Oosterhout

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam