Roofs 2009-06-22 Afast betrekt nieuwe locatie

Onlangs betrok de producent van bevestigingsmaterialen Afast in Helmond een nieuwe locatie. Het bedrijf kan door deze stap nog efficiënter opereren. Ook met behulp van verschillende kwaliteitskeurmerken wordt voortdurend gewerkt aan de interne kwaliteitsverbetering. Verkoopleider Dennis Moerings licht de ontwikkelingen binnen het bedrijf toe.

De producent van bevestigingsmaterialen voor de dakenbranche stelt zich ten doel de producten zoveel mogelijk binnen de eigen organisatie te produceren en te assembleren en daardoor snel te kunnen anticiperen op een steeds veranderende markt. Het bedrijf is daarom voortdurend bezig met de ontwikkeling van zowel de producten als de bedrijfsprocessen. Dit heeft inmiddels naast enkele productinnovaties geleid tot het behalen van het ISO-9001 certificaat. Hiermee worden de interne bedrijfsprocessen voortdurend geëvalueerd en waar mogelijk verbeterd. De recente verhuizing van het bedrijf past in deze ontwikkeling.

De nieuwe locatie aan de Grasbeemd in Helmond betekent voor Afast namelijk de mogelijkheid de organisatie verder te stroomlijnen. In de vorige locatie aan de Vlamovenweg waren productie, opslag en assemblage van elkaar gescheiden en kampte men met ruimtegebrek. Toen de locatie aan de Grasbeemd vrij kwam, was het pleit snel beslecht. Productie, opslag, assemblage en kantoorruimten zijn nu samengebracht in een ruime locatie en hiermee wordt het bedrijf in staat gesteld de processen voor verdere kwaliteitsverbetering die men had ingezet verder te verfijnen. Er is nu meer ruimte om machines te plaatsen en dat betekent dat men ook meer onderdelen van het productieproces in eigen beheer kan uitvoeren. Zo heeft men onlangs het machinepark uitgebreid met een machine voor het volledig automatisch assembleren van tules en bevestigers. Voor het grootste deel wordt nu in eigen huis het voormonteren van schroeven, metalen drukverdeelplaten en kunststof tules uitgevoerd. In het magazijn heeft men een capaciteit van circa 1200 palletplaatsen voor eindproducten.

 

Kwaliteitssysteem
“Het implementeren van ISO-9001 is voor ons een zeer waardevol proces gebleken,” vertelt Moerings. “Daarnaast vereisen de diverse instanties op het gebied van productcontrole dat je door middel van een certificaat kunt aantonen dat je je bedrijfsprocessen op orde en gewaarborgd hebt. Wij hebben ons daarom ingezet om hier aan te kunnen voldoen. Het ISO-9001 is een zeer intensief systeem voor kwaliteitsborging en –verbetering. Men roept wel eens dat het een hoop papierwerk met zich meebrengt, maar ik ben van mening dat dit meevalt, je bepaalt aan de hand van de norm je processen en de manier van vastleggen. Uiteindelijk komt het het bedrijf en onze klanten alleen maar ten goede zodra je er positief mee omgaat.”

De medewerkers van Afast kunnen d.m.v. een zogeheten ‘verbeterformulier’ aangeven wanneer zij vinden dat een proces of werkwijze beter, sneller of efficiënter kan plaatsvinden. Intern wordt dit besproken en wanneer het idee wordt goedgekeurd kan het snel worden doorgevoerd. Het werken met een dergelijk verbetersysteem voorkomt dat ideeën en opmerkingen op ‘de grote hoop’ komen en er na verloop van tijd niet meer aan wordt gedacht om dit idee te bespreken. Alle processen, formulieren en handelingen zijn vastgelegd in een handboek. Eens per jaar word een bedrijf door een externe certificeerder geaudit. Twee keer per jaar houdt men een interne audit. De ontwikkelingen binnen het bedrijf moeten dus traceerbaar zijn en verantwoord worden. Dit alles leidt tot een organisatie die continu bezig is zo efficiënt mogelijk een zo hoog mogelijke kwaliteit te bewerkstelligen. De winst zit hem in dit opzicht dikwijls in de kleine dingen, zoals bijvoorbeeld de manier van de klachtenafhandeling. Moerings: “Uiteraard zorg je ervoor dat een klacht zo snel mogelijk wordt opgelost maar het is vaak nog belangrijker om de oorzaak te achterhalen, kijken of dit structureel is en hier een oplossing voor te vinden.”

“Inmiddels is Afast ook in het bezit van een FM Approval. We zien dat steeds meer projecten in Nederland en het buitenland onder regie van FM worden gebouwd. Door als bedrijf, en voor onze producten, een FM Approval te hebben verkregen, kunnen we op deze vraag vanuit de markt inspelen. De vele testgegevens die we inmiddels hebben verkregen bieden vaak interessante oplossingen voor een dakdekker.”

 

Productontwikkeling
Ook op het gebied van productontwikkeling en productcertificering meldt Moerings enige ontwikkelingen. Zo wijst Moerings op de introductie van de ASRF afschotbevestiger, het Centrix systeem en diverse andere productontwikkelingen waaronder een eenvoudig hulpmiddel voor die dakdekker die veel werkt met sandwichpanelen. De producten zijn uitgebreid getest door onderzoeksinstituut Sintef volgens ETA-006, waar alle parameters voor dakbevestigers in worden getoetst (statische en dynamische testen, corrosiebestendigheid, unwinding, etc.).

 

Internet
“Vorig jaar hebben we onze nieuwe website geïntroduceerd en het blijkt zeer goed aan te slaan. Door middel van een eenvoudige zoekstructuur kunnen verkopers en verwerkers alle informatie die voorhanden is snel naar voren halen, of het hier nu gaat om  productinformatie, certificaten, demonstratiefilmpjes, aanvraagformulieren, alles kan eenvoudig worden gedownload. De uitbreiding van het internet door middel van een intranet omgeving is de volgende stap. We willen in deze omgeving specifiekere informatie kwijt, waarmee we onze dealers kunnen ondersteunen, je moet dan denken aan PowerPoint presentaties, testgegevens, etc.

 

Toekomst
Moerings ziet de toekomst van het bedrijf positief in. “We hebben natuurlijk ook te maken met de huidige economische situatie, maar door voortdurend te blijven ontwikkelen, blijven we het vertrouwen hebben dat we een interessante partner voor onze klanten kunnen zijn. Ook de exportmarkt wordt een steeds groter afzetgebied voor ons bedrijf. Wij verwachten niet dat deze groei zich de komende tijd spectaculair zal voortzetten, maar wel zetten we alles in het werk om ook onze binnen- en buitenlandse relaties goed te bedienen en ondersteunen. Mede door deze ontwikkelingen zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam