Roofs 2009-09-22 Leien van EPDM

De vestiging van Van der Valk in Brugge heeft onlangs een nieuwe dakbedekking gekregen. De oorspronkelijke natuursteen leien werden vervangen door EcoStar EPDM leien. Dit EPDM product heeft de uitstraling van een leien dak. “EPDM is een zeer geschikt materiaal om leidaken mee te maken,” zegt Richard Pex van het verantwoordelijke dakbedekkingbedrijf Pex Dakbedekkingen uit Maasbracht.

Eerder dit jaar introduceerde EPDM Systems, leverancier van EPDM daksystemen en EPDM folies, uit Lemelerveld het product voor de Nederlandse markt. Het bedrijf breidt hiermee haar activiteiten uit naar het hellende dak en daarmee profileert het zich als allround specialist op het gebied van EPDM. De innovatie bestaat uit leien, vervaardigd uit EPDM polymeren (80 %) en gerecycled TPO (20 %). Het materiaal krijgt hiermee dezelfde uitstraling als een natuursteen lei, terwijl de TPO zorgt voor een robuust en stevig product. In de Verenigde Staten wordt het product al sinds 1993 toegepast, en het is inmiddels wereldwijd gepatenteerd. Momenteel oriënteert de producent zich op de Europese markt, te beginnen in de Benelux. De Nederlandse markt wordt bewerkt door EPDM Systems, de Belgische en Luxemburgse markt door het Belgische Btech.

 

Milieuvriendelijk
Naast directeur Richard Pex van Pex Dakbedekkingen  zijn ook directeur Edwin van Dijk van EPDM Systems aanwezig en directeur Gabriel Kusters van Eco-Star Roofs, Europees vertegenwoordiger van producent EcoStar. Allen zijn het erover eens dat dit nieuwe product niet zozeer moet worden gezien als een namaak van natuursteen leien, maar veel eerder als een product dat net zo goed geschikt is voor het maken van leien daken. Waarbij men wijst op de diverse voordelen die de EPDM leien hebben t.o.v. de natuursteen leien en bitumineuze dakshingles.

“Leien daken van natuursteen zijn prachtig, maar ze zijn ook milieubelastend,” aldus Van Dijk. “Niet alleen in de winning van natuursteen, maar ook in de hoeveelheid afval die ze produceren. Om natuursteen leien op maat te krijgen, moet de steen op maat worden gekapt. De EPDM leien zijn eenvoudig te snijden of te knippen en het afval kan weer worden hergebruikt. Ook is het gebruik van dit product milieuvriendelijk omdat details en aansluitingen kunnen worden ingewerkt met andere EPDM producten, dus zonder gebruik van lood.”

Pex vervolgt: “Voordeel is ook dat de EPDM leien maatvast zijn en dat je dus bij toepassing van dit product altijd een gelijkmatige uitstraling verkrijgt. Het materiaal heeft een licht gewicht en is eenvoudig te verwerken. Het vakmanschap dat benodigd is om met natuursteen leien daken te bedekken is schaars en daarom denken wij dat het een goede zaak is dat er nu een product is waarmee op een meer eenvoudige, en daarmee ook arbeidsvriendelijke manier een leien dak kan worden vervaardigd.”

 

Geen namaak
De EcoStar lei kan worden toegepast op daken en gevels met een helling van minimaal 14° of 25 %. Het aanbrengen van de EPDM leien is vergelijkbaar met die van bitumineuze shingles. Men bevestigt de leien mechanisch rechtstreeks aan de ondergrond, een applicatie die vanzelfsprekend sneller plaatsvindt dan die van natuursteen leien. Het product gaat volgens de leverancier lang mee, dit wordt in de marketinguitingen gecommuniceerd met het beeld van een piramide bedekt met deze EPDM leien. “Het product is met name duurzaam omdat het geheel is opgebouwd uit EPDM, het is een massief product,” aldus Van Dijk. “Wij bieden een 30-jarige productgarantie op de EPDM leien, waar behalve de technische zekerheid ook de kleurvastheid van het product onder valt. De EPDM leien zijn momenteel in negen kleuren verkrijgbaar (diverse tinten grijs, zwart, rood, groen en bruin) en in zes stijlen.”

Kusters vertelt: “Het is dus kortom een product dat op zichzelf staat, geen namaak. Maar dat neemt niet weg dat een dak met deze leien de uitstraling heeft van een natuursteen leien dak. In de vormgeving lijken de leien namelijk erg op natuursteen leien, omdat ze net als de stenen variant een ruwe zijkant hebben. De EPDM leien daken zijn dan ook, zeker vanaf de grond, niet of nauwelijks te onderscheiden van natuursteen leien daken, ook niet door ervaren leidekkers.”

 

Uitstraling
Het Van der Valk-hotel Brugge-Oostkamp is een nieuwe vestiging van de hotelketen aan de rand van de historische stad Brugge. Het hotel is gevestigd in het voormalige Kasteel-Restaurant Cruydenhove en biedt ruimte aan 112 kamers (waaronder drie suites). Veel vestigingen van Van der Valk hebben een dakbedekking van bitumen shingles. Om het oorspronkelijke pand een dergelijke uitstraling te geven, maar toch ook de statigheid van het oorspronkelijke gebouw te behouden, was men op zoek naar een alternatief hiervoor.

Pex Dakbedekkingen voert vaker werken uit voor de hotelketen en kwam met de suggestie EPDM leien toe te passen. Hij maakte een proefstuk en daarna duurde het niet lang voor de beslissing werd genomen. Met dit product wordt een besparing tot 60% t.o.v. de toepassing van natuursteen leien bereikt. Deze besparing ligt zowel in de lagere aanschafprijs als in de snellere applicatie. T.o.v. de toepassing van bitumineuze shingles werd vanzelfsprekend geen besparing bereikt omdat EPDM momenteel nog duurder is dan bitumen. Van Dijk verwacht echter dat dit in de (verre) toekomst zal veranderen als gevolg van de hogere grondstofprijzen van bitumen. De EPDM leien werden aangebracht op een underlayment voorzien van een (bitumineuze) dampopen folie. “Maar de prijs was niet het doorslaggevende verkoopargument,” vertelt Pex. “Men heeft voor dit product gekozen omdat de uitstraling volledig voldeed aan de verwachtingen.” Ook in Nederland zijn de eerste projecten inmiddels met dit product uitgevoerd.

Hoewel de applicatie van dit nieuwe product relatief eenvoudig is, worden verwerkers door de leverancier uitgebreid begeleid en opgeleid in de toepassing van dit product. Het dak van Van der Valk Brugge-Oostkamp werd afgelopen voorjaar voorzien van de EPDM leien, in juli 2009 werd het pand geopend voor publiek.

 

Dakrenovatie Van der Valk Brugge-Oostkamp
Opdrachtgever: Van der Valk Brugge-Oostkamp
Dakdekker: Pex Dakbedekkingen bv Maasbracht
Leverancier dakbedekking: EPDM Systems bv te Lemelerveld
Producent dakbedekking: EcoStar Roofs bv te Huissen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam