Roofs 2009-09-31 Aluminium dakrand­oplossingen vergroten ontwerpvrijheid

Toepassing van aluminium krijgt steeds meer ingang in het ontwerp van gebouwen. De architect die op zoek is naar een stijlvolle en duurzame dakrandoplossing, heeft de meerwaarde van aluminium definitief ontdekt. Niet alleen in esthetisch opzicht; ook de praktische en milieu­technische voordelen betekenen belangrijke argumenten. Het Helmondse Roval Aluminium, dat geldt als trendsetter op dit gebied, heeft recent het gamma architectonische dakranden uitgebreid.

 

Esthetische meerwaarde
Op het gebied van dakranddetaillering is er tegenwoordig meer mogelijk dan voorheen. Waar vroeger de dakrandafwerking vooral functioneel was, blijkt tegenwoordig dat – naast de functionaliteit – aluminium dakrandoplossingen vooral in esthetisch opzicht hun meerwaarde aan een gebouw geven. Omdat vormgeving in detaillering steeds belangrijker wordt, nodigt dit producenten uit om hier concrete invulling aan te geven. En dat is dan ook gebeurd, gezien de uitbreiding van het programma architectonische dakrandoplossingen van marktleider Roval Aluminium. Treffend voorbeeld daarvan is de uitbreiding van het model Kraal® in de formaten 26 en 38 mm, die veel weg hebben van de traditionele kraallijst, die uitstekend te combineren is met moderne architectuur. Samen met de modellen Curve®, Angle®, Wave® en Opaal® wordt de architect hiermee een grote verscheidenheid aan mogelijkheden geboden.

Het zijn overigens niet louter en alleen de aluminium dakranden die de behoefte aan esthetische oplossingen vullen; er worden steeds vaker muurafdekkappen gebruikt, die ook in duurzaamheid een te rechtvaardigen keuze zijn. Dit geldt overigens ook voor de kleurkeuze, want de aluminium dakproducten van de Helmondse producent zijn in alle RAL-kleuren uit te voeren.

 

Uitbreiding dakrandfamilie
Na de enkelvoudige Solotrim heeft het bedrijf de dakrandfamilie verder uitgebreid met de enkelvoudige Solokraal, die in drie verschillende formaten verkrijgbaar is. De enkelvoudige dakranden, voorzien van EPDM-afdichtingsband, worden eenvoudig met RVS-schroeven en RVS-neopreen afdichtringen rechtstreeks op de afgewerkte bitumineuze of kunststofdakbedekking gemonteerd. Voordeel hiervan is dat er geen extra bewerkingen nodig zijn om de dakbedekking aan te laten sluiten op de dakrand. De vloeiende overgang van de dakrand in de dakbedekking komt de duurzaamheid ten goede en tevens ook de totale uitstraling van het betreffende gebouw.

Met aspecten die de architect aanspreken, zoals vormgeving en duurzaamheid, wordt ook rekening gehouden in het maatwerk dat wordt geleverd. Met het CNC-gestuurde machinepark kan nagenoeg alles gerealiseerd worden op het gebied van muurafdeksystemen, dagkantafwerkingen en boeiborden, waarmee een veelzijdig assortiment wordt gerealiseerd.

 

Roval Aluminium is specialist in aluminium bouw­producten voor daken en gevels, zoals dak­randprofielen, muurafdeksystemen, water­slagen, lamellenwanden, doorvalbeveiliging en brievenbussen. Behalve een uitgebreid assortiment standaardproducten, biedt het bedrijf veel mogelijkheden voor maatwerk. De ‘Kraal-familie’ is uitgebreid met de standaardafmetingen 26 x 40 en 38 x 45 mm. Nieuw in het productaanbod is de enkelvoudige Solokraal in de formaten 45, 60 en 80 mm. Zoals alle aluminium dakranden is de Solokraal te leveren in brute, geanodiseerde of gemoffelde uitvoering in maximale lengten van 2500 mm. Binnen- en buitenhoeken, inclusief verbindingsplaatjes, worden geleverd in standaardafmetingen van 500 x 500 mm. Stabu-bestekteksten, CAD-tekeningen en digitale documentatie zijn beschikbaar.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam