Zoeken

Roofs 2009-10-23 Dakpannen knippen zonder kwartsstof

Het slijpen van dakpannen levert kwartsstof op, en dat dient zoveel mogelijk te worden vermeden omdat kwartsstof schadelijk is voor de gezondheid. Onlangs kwam een Australisch product op de Nederlandse markt, de Hytile Dakpanknipper, waarmee dakpannen kunnen worden geknipt zonder dat er kwartsstof vrij komt.

Bij het bewerken kwartshoudende bouwmaterialen als beton of steen ontstaat stof. Vooral bij het bewerken met behulp van sneldraaiend mechanisch gereedschap zonder afzuiging met of zonder waterverneveling, komt veel kwartshoudend stof vrij. Kwartsstof kan bij inademing diep in de longen terecht komen en daar achterblijven. Hierdoor verstart het longweefsel, waardoor de longen het lichaam steeds moeilijker van voldoende zuurstof kunnen voorzien. Deze longziekte, silicose (stoflongen) genoemd, kan dodelijk zijn. De ziekte vergroot ook de kans op het krijgen van andere longziekten als tuberculose of longkanker. De Dakpanknipper is een gereedschap dat de kwartsstofproblematiek tegen moet gaan.

Het gaat hier om een product van het Australische Guthrie Manufacturing dat in de eerste helft van dit jaar is geïmporteerd door het dakdekkerbedrijf Gebr. Kranenborg Dakdekkersbedrijf uit Garnwerd. De Gebroeders Roel en Paul Kranenborg hebben naar aanleiding hiervan een aparte BV opgericht om het gereedschap in Europa op de markt te kunnen brengen: Hytile Europe bv. Dit bedrijf heeft een exclusieve overeenkomst getekend met de Australische bedenkers van het product om de Dakpanknipper op de Europese markt te importeren en te distribueren. Beide heren hebben hoge verwachtingen van het product. Arbouw en de Arbeidsinspectie hebben de kwartsstofproblematiek immers hoog op de agenda staan.

Dakpannen knippen
De Dakpanknipper heeft een jarenlange ontwikkeling achter de rug als gevolg van de vraag van de markt. Het bestaat uit een stang voorzien van een beitel en opvangbak voor het restmateriaal. Het hulpmiddel weegt zo’n 13 kg en heeft een pootje dat aan een panlat kan worden gehaakt. Het naar beneden schuiven wordt hiermee voorkomen. Met de stang laat men een beitel zakken. Wanneer men nu een dakpan wil knippen, stopt men deze tussen de beitel en een wieltje. Middels dit wieltje kan men de dakpan eenvoudig door de knipper transporteren. Wanneer men enkele keren de beitel op de te knippen lijn van de dakpan laat neerkomen en tenslotte een ferme tik geeft, zal de dakpan op de bedoelde plaats breken.

Doorgaans dient men bij het slijpen van dakpannen adembescherming te dragen, dit kan bij gebruik van de Dakpanknipper achterwege blijven. Ook is er geen elektriciteit nodig is om het gereedschap te gebruiken, waardoor men op het dak niet met elektriciteitsdraden aan de gang hoeft. Dit scheelt tevens in het geluidsoverlast.

De eerste exemplaren zijn in Nederland al verkocht. Tijdens de Bouw Relatiedagen in Hardenberg werd het gereedschap verder getoond en gedemonstreerd.