Roofs 2010-02-03 Sneeuw

Vanaf half december tot half januari lag er sneeuw in ons land. Plaatselijk groeide de sneeuwlaag aan tot zo'n 30 cm, vooral in het noorden van ons land.

Wat betreft de kou stelt deze winter nog niet veel voor. Een enkele keer wel strenge vorst, maar een langere koude periode, waarbij er reële kans zou zijn op een te rijden Elfstedentocht, heeft deze winter nog niet opgeleverd.

Nog een geluk dat de sneeuw voor een belangrijk deel tijdens de wintersluiting van de dakaannemers viel. Feitelijk leidde dit tot het opstarten van de werkzaamheden in het nieuwe jaar in de week van 18 januari.

Voor gebouweigenaren en dakadviseurs in het bijzonder was het ook een spannende tijd. Zou de sneeuwlaag weer aanleiding geven tot dakinstortingen, zoals in 2005, toen er honderden daken instortten?

De grotere gebouweigenaren welke toentertijd met instortingen, of bijna-instortingen geconfronteerd waren, werden zenuwachtig en belden met regelmaat hoe te handelen met langdurige sneeuwval. Zo is mij bekend dat in Groningen verschillende daken zijn ontdaan van de opgevallen sneeuwlast, terwijl de normatief toelaatbare dikte (de dikte waarmee men rekening houdt in de Nederlandse regelgeving) van 28 cm sneeuw met een soortelijk gewicht van 56 kg/m2 nog maar net bereikt was. Ervan uitgaande dat hierbij nog een veiligheidsfactor van 1,5 wordt gehanteerd mag het dak pas aanmerkelijk gaan vervormen bij 42 cm sneeuw.

Schadevrij zijn we de winter niet doorgekomen. Een van de eerste (gedeeltelijke) dakinstortingen welke via de media bekend werd gemaakt was de instorting van een schermdoek dak van de schaatsbaan aan de Jaap Edenweg in Den Haag onder de belasting van sneeuw. Gelukkig raakte niemand hierbij gewond. Het personeel van de schaatsbaan in de Uithof werd  die middag verrast door vallend sneeuw van het dak in het middengedeelte. De brandweer is daarna ter plaatse gevraagd voor expertise op gevaar voor verdere instorting.

Het middengedeelte bestaat uit spanten met daar overheen schermdoek. Door de hoeveelheid sneeuw bleek het schermdoek gescheurd en kwam de sneeuw naar beneden. Met Bouw- en Woningtoezicht, de constructeur en de brandweer is de constructie bekeken. Deze had zichtbaar te leiden onder de druk van de sneeuw. De kans van verdere instorting werd als reëel gekwalificeerd. Gedurende de sneeuwperiode werd ik in totaal met een viertal instortingen van daken door de aanwezige sneeuwlast  geconfronteerd. 

Een ander fenomeen was de overlast door vallende sneeuwbrokken welke een gevaarlijke situatie liet ontstaan.

Het bekerduel tussen SC Heerenveen en PSV ging om die reden niet door.
Klompen sneeuw en ijspegels op het dak van de zuidtribune van het Abe Lenstra Stadion vormden een te groot gevaar voor spelers en publiek. De klompen konden in de gracht rond én op het veld vallen. De brandweer heeft geprobeerd de sneeuw te verwijderen, maar dat is niet gelukt omdat niet het hele dak bereikt kon worden. Het veld, de tribunes, de wegen en de parkeerterreinen waren op orde, alleen de situatie van het dak was te gevaarlijk om de wedstrijd te laten spelen. "Heel zonde, maar het is niet anders”, aldus een woordvoerster van de KNVB.

Maar voor het overige kwam het natuurlijk goed uit dat de sneeuw tijdens de wintersluiting van de dakgerelateerde bedrijven is gevallen. Zo kon men in stilte genieten van het sprookjesachtige witte decor. In stilte, want de vers gevallen, droge sneeuw werkt immers als een geluiddemper waardoor omgevingsgeluid wordt gedempt. De droge sneeuw bevat veel lucht, waardoor scherpe en luide klanken worden opgeslorpt in plaats van weerkaatst.

Nu de sneeuw op daken door dooi is verdwenen herwinnen geluiden geleidelijk hun oude klank, worden wegen weer begaanbaar en kunnen we weer op de daken aan het werk en de “winter dakschade balans” opmaken.

De schade is aanmerkelijk geringer dan ontstaan gedurende de sneeuwperiode in 2005 - waarmee overigens niet gezegd is dat al onze daken nu voldoen aan de bouwregelgeving op het onderdeel sneeuwbelasting. Dat er toch nog opnieuw schade is ontstaan betekent dat ons bouwregelgeving-systeem nog steeds niet waterdicht, of in deze context beter gezegd: sneeuwdicht is.

Controle op de aanwezigheid (of het doen laten maken) van goede sneeuwlastberekeningen blijft essentieel om met een gerust hart alleen van de mooie kanten van sneeuw te kunnen genieten.

Nic-Jan BruinsDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam