Roofs 2010-07-30 Een slaapwandelaar op het dak

In Nederland is de kans nog niet zo groot, maar in Duitsland zien voorbijgangers regelmatig slaapwandelaars, brandweermannen of voetballers op het dak staan. Of de meest uiteenlopende dieren, zoals katten en vogels. Het gaat hier om sculpturen, vervaardigd uit beton en met de hand beschilderd, die een mooie en grappige versiering van het dak vormen.

Tijdens Dach + Holz (24-27 februari in Keulen) stuitte Jeroen Winters van Wintec Trading in IJsselstein op de sculpturen, geproduceerd door de Duitse fabrikant Holtrup. Hij vond ze zo leuk, dat hij contact opnam met de fabrikant met de vraag of hij ze in Nederland kon verkopen. Daar had men wel oren naar, en inmiddels is Wintec Trading bezig een internationaal netwerk op te zetten voor de verkoop in, in eerste instantie, de Benelux, Engeland en Frankrijk. Eerst is thuisland Nederland aan de beurt en Winters heeft er vertrouwen in dat de “Roofwalkers”, net als in Duitsland, deel van de Nederlandse dakcultuur zullen worden.

Wintec Trading is de handelsmaatschappij van Jeroen Winters, ook directeur van leverancier van o.a. dakbranders HASMI. De verkoop van de sculpturen doet hij er momenteel naast. Men kan de sculpturen bestellen via de website van het bedrijf, de levertijd is in principe uit voorraad en maximaal twee weken voor ‘specials’ zoals afwijkende kleurcombinaties. Het bedrijf is gecertificeerd door Paypal. Bij de bestelling kan men alle gewenste kenmerken invoeren, zoals het model, het formaat en de gewenste kleur(en). Winters is momenteel in gesprek met o.a. verschillende dakgroothandels om de sculpturen ook via deze kanalen te kunnen verkopen.

Buikje

“Het is natuurlijk een gimmick, een leukigheidje,” aldus Winters. “En zoals dat met gimmicks is: sommige mensen vinden het leuk, anderen vinden het niks aan. Ik heb de eerste bestellingen al gehad, een timmerman kreeg van zijn familie de timmerman uit ons assortiment cadeau. Ik vind het mooi als iemand op deze manier zijn trots op zijn vak uitdraagt.”
“Maar mensen kunnen bijvoorbeeld ook voetballers op hun dak zetten, in de kleuren van hun club, men kan een kat over de dakrand naar beneden laten kijken, of een haan of een uil op het dak zetten, etc. De mogelijkheden zijn legio. De sculpturen zijn gemiddeld een halve meter hoog, dus goed zichtbaar vanaf het maaiveld. De slaapwandelaar is momenteel ons meest populaire model, die hebben we in drie formaten beschikbaar: klein, middel en groot. Vooral het middelgrote formaat (54 cm), met het buikje, is populair. Ook hier zijn de kleuren variabel: in plaats van een wit nachtgewaad kan hij bijvoorbeeld een blauwe krijgen. Overigens kan men ook een eigen ontwerp aanvragen, maar dat is vanzelfsprekend duurder omdat hier de mallen voor moeten worden gemaakt.”

In vroegere tijden was het overigens heel gebruikelijk figuren op het dak te zetten. Toen was het om boze geesten weg te houden. De haan is bijvoorbeeld het symbool van waakzaamheid tegen vuur. In sommige oosterse culturen is het nog steeds gebruikelijk dit soort symbolische figuren op het pand te plaatsen. Winters noemt het een cultuurverschil dat de sculpturen in Duitsland al op grote schaal worden toegepast en in Nederland nog niet. Hij heeft er echter alle vertrouwen in dat hier op korte termijn verandering in komt.

Stormvast

Het gaat hier zoals gezegd om betonnen sculpturen. Alle figuren worden met de hand beschilderd en hard geglazuurd. De kleur wordt voor minimaal 10 jaar gegarandeerd. De ‘slaapwandelaars’ hebben een gewicht van gemiddeld 12 kg, en zijn robuust vormgegeven.

Een stormvaste bevestiging is natuurlijk belangrijk. “Een handige doe-het-zelver kan de sculpturen zelf bevestigen, maar wij raden aan de bevestiging door een professionele dakdekker te laten uitvoeren,” aldus Winters. Standaard worden de sculpturen op een strip onder de dakpannen bevestigd. Deze strip wordt op twee plaatsen in de panlat geschroefd. Dit betekent dat de sculptuur op drie plaatsen is bevestigd: eenmaal onder de sculptuur zelf, middels een anker dat om het dakbeschot klemt, maar zelf niet in de ondergrond is bevestigd; en tweemaal via de strip, die in de panlat is geschroefd. Vanzelfsprekend wordt het geheel waterdicht afgewerkt met behulp van neopreen afdichtingsdoppen.

De Roofwalkers zijn op de nok van het hellende dak te bevestigen, maar ook bijvoorbeeld op het dakvlak van het hellende dak. Men heeft hiervoor bijvoorbeeld slaapwandelaars die via het dakvlak naar beneden lijken te glijden in het assortiment. Maar de figuren zijn ook te bevestigen op de dakrand van een plat dak, of op de balustrade van een galerij. De Roofwalkers zijn verkrijgbaar met voetstukken die de ronding van de ondergrond (de nok of dakpan) volgen. Winters: “Een sculptuur neemt in de loop der tijd water op en geeft die via het voetstuk weer af, het is daarom belangrijk dat het voetstuk niet helemaal waterdicht wordt gemaakt.”

Het bedrijf levert overigens ook de meer gangbare ornamenten en dakpironnen. Ook voor deze attributen geldt dat ze in alle gewenste kleuren leverbaar zijn, zoals de kleur van de dakpan. Met deze voor de Nederlandse markt nieuwe versieringen hoopt Winter een vrolijke noot aan het Nederlandse daklandschap toe te kunnen voegen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam