Zoeken

Roofs 2010-08-03 Dak verkeerde school gestript

De opvallende kop van een artikel uit de landelijke kranten. Kort samengevat bleek dat dakdekkers tijdens de vakantie in Heerlen het dak van basisschool De Piramide gestript hadden. Het verkeerde dak, want zij hadden het dak van de naastgelegen basisschool De Schacht in de Zuid-Limburgse stad moeten slopen.

Een blunder van de eerste orde, wat - zo wordt gemeld- heeft geleid tot een juridisch steekspel, terwijl een groot zeil voorlopig De Piramide tegen de weergoden moet beschermen, tot duidelijk is wie herstel gaat betalen.

De oorzaak van deze kostbare blunder is mij niet precies bekend, maar illustreert wel in het extreme de wijze waarop nog steeds (en steeds vaker, is de ervaring) dakprojecten in uitvoering worden genomen.

Een goede werkvoorbereiding, waarbij het dakproject zorgvuldig wordt opgenomen en wordt doorgesproken met de opdrachtgever hoe en wanneer de uitvoering zal plaatsvinden, maakt het voorkomen van dergelijke blunders eenvoudig.

Helaas schort het in de dakensector in belangrijke mate aan een goede, zorgvuldige  werkvoorbereiding. Projecten worden door de vertegenwoordiger verkocht, waarna, nadat een startdatum is afgesproken, de materialen op de bouwplaats worden geleverd en de dakdekkers kunnen starten. De offerte wordt ontdaan van prijzen en functioneert als werkbrief voor de dakdekker. De dakdekker ter plaatse beschouwt het werk en gaat de werkzaamheden, weliswaar meestal in de geest van de werkbrief, uitvoeren zoals hij of zij dat gewend is te doen.

Als je daarnaast bij aanbestedingen vaststelt dat het werk aan daken steeds goedkoper wordt, kun je op vingers aftellen dat er in toenemende mate advies, toezicht en schade-expertise is te verwachten. Hoewel het extra werk aantrekkelijk is voor de dakadviesbureaus, is het voor de dakensector absoluut een ongewenste ontwikkeling, waartegen verzet noodzakelijk is.

“Dat overkomt ons niet,” of: “Wij doen het beter,” zal vrijwel iedere lezer nu denken. Gelukkig maar, denk ik dan, en wijs u vervolgens op bouwpartners waarmee u moet samenwerken, die helaas wél aan dit profiel voldoen.

Gezamenlijk zal er meer aandacht aan werkvoorbereiding en uitvoering gegeven moeten worden om als dakaannemer zelfstandig, of binnen een bouwproces met meerdere partijen ongeschonden uit de strijd te komen. De prijs waarvoor het werk verkocht wordt, is geen garantie voor een goed resultaat. Het resultaat wordt bepaald op het dak, waarbij een goede werkvoorbereiding en begeleiding van de uitvoering zichzelf terugverdient.

Het is vooral aan de opdrachtgevers rekening te houden met de extra kosten, die hieraan verbonden zijn.

Een dakaannemer met een gespecialiseerde werkvoorbereiding en een deskundige uitvoerder of projectleider is nu eenmaal duurder dan de dakaannemer die deze ontbeert. Het is mogelijk om die reden wel een ‘instrument’ waarmee de goede dakaannemer zich van de slechte dakaannemer kan onderscheiden.

Het advies aan de opdrachtgever is om die reden de onderdelen werkvoorbereiding en projectbegeleiding specifiek op het gewenste technisch en organisatorische niveau aan te vragen en af te laten prijzen.

Als opdrachtgever ben je dan zekerder gesteld van een kwalitatief goed dak en weet je zeker dat ze niet op jouw kosten bij de buren beginnen.

Nic-Jan Bruins