Roofs 2010-09-20 Kleurige dakvlakken op basisschool

In het Twentse Tubbergen wordt momenteel gebouwd aan het nieuwe schoolgebouw

van Basisschool De Wiekslag. Het opvallende dak bestaat uit diverse hellende dakvlakken,
uitgevoerd in de meest uiteenlopende kleuren.

Men heeft voor de nieuwbouw van de basisschool De Wiekslag gekozen voor een opvallend ontwerp. De verschillende hoeken en verdiepingen van het gebouw worden gemarkeerd door gekleurde dakvlakken met een hellingshoek van 15 tot 75°. De gevels onder deze hellende dakvlakken dienen met name voor de milieuvriendelijke daglichttoetreding en de ventilatie van het gebouw.

Voor het optimale optische effect zijn de dakvlakken uitgevoerd in diverse kleuren. Aan de kopse kant, bij de entree, zijn de dakvlakken en gevels fel gekleurd. De langsgevels hebben een groene kleur, zodat het pand aansluit bij de groene omgeving in Tubbergen. Vanzelfsprekend werd gezocht naar een oplossing waarbij de kleuren ook na langere tijd behouden zouden blijven. Het was een zoektocht om de juiste partijen bij elkaar te zetten. Dakgroothandel Altena fungeerde in dit opzicht als intermediair.

Dakbedekking

Erik van Emst van de dakgroothandel vertelt: “Hoewel het in totaal om een behoorlijk dakoppervlak gaat, wordt per kleur maar een beperkt oppervlak gebruikt. Dat betekent dus dat per kleur maar relatief weinig dakbedekking nodig was. In eerste instantie was het dan ook de bedoeling een PVC dakbaan in één kleur toe te passen en deze vervolgens te schilderen in de juiste kleuren. Het bleef echter de vraag of de kleuren ook na langere tijd behouden zouden blijven. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de Monarplan PVC-banen van Icopal Synthetic Membranes. Met dit product konden de dakbanen binnen het budget in de juiste kleur worden
geproduceerd. Met Monarplan biedt de fabrikant de benodigde RAL-kleuren en garandeert men de kleurvastheid gedurende de levensduur van de dakbedekking.”

“Deze dakbanen zijn opgebouwd uit twee homogene, geëxtrudeerde lagen, waarvan de bovenste laag door en door gekleurd is,” vertelt manager verkoop Bas van Roermund van Icopal Synthetic Membranes. “Daar tussenin zit een in de onderste laag ingebedde polyesterversterking. Dit zorgt voor een stevig materiaal dat kleurvast is. En de dakbaan is gemakkelijk schoon te maken vanwege het gladde oppervlak. Een goed onderhouden PVC dak gaat langer dan 25 jaar mee. De PVC dakbanen van Monarplan worden geproduceerd in onze locatie in Goirle. Wij hebben speciaal voor dit project, dat ook voor Icopal Synthetic Membranes een referentieproject is, kleinere hoeveelheden dan gebruikelijk geproduceerd. De wens van de klant stond vanzelfsprekend voor ons centraal. Restmateriaal uit het productieproces wordt hergebruikt, zodat we ook zorg kunnen dragen voor een zo milieuvriendelijk mogelijke productie.”

Verwerking

Dakdekkerbedrijf Technodak uit Oldenzaal was verantwoordelijk voor de klus. Directeur Arjan zum Grotenhoff: “Het dak heeft een totale oppervlakte van zo’n 2500 m² en bestaat zoals gezegd uit verschillende dakvlakken met variërende hellingshoeken. Het dak is opgebouwd uit samengestelde dakpanelen. Op de hellende gedeelten bestaat dit uit een stalen dak (SAB 200) met een steenwol isolatie (170 mm). De verticale gedeelten zijn opgebouwd uit houten spaanplaten met een EPS isolatie, waarna met behulp van hete lucht de PVC dakbanen zijn aangebracht.”
Voor de dakdekker betekende dit een intensieve klus. “Juist omdat dit zo’n opvallend ontwerp is, luisterde de verwerking heel nauw. Het was de uitdaging de dakbedekking zo strak mogelijk aan te brengen. Zo is er bij de bevestigers bijvoorbeeld gekozen voor de toepassing van stalen plaatjes in plaats van kunststof tules, omdat de stalen plaatjes na verwerking minder zichtbaar zijn. Ook alle randafwerkingen en doorvoeren dienden strak te worden ingewerkt. Bij alle details werd, om discussies achteraf te voorkomen, vooraf overleg gepleegd met de opzichter en uitvoerder Martijn in het Veld, die het project intensief begeleidde.”

Zum Grotenhoff geeft aan dat het mede door het werken op een helling geen eenvoudige klus was: “Je staat toch de hele dag op een schuine ondergrond en dat is op den duur vermoeiend. Een klus als deze vergt veel aandacht. Een dergelijk opvallend dak moet je niet half doen: dat moet goed gebeuren.” De beveiliging tijdens de werkzaamheden werd geregeld door steigers. Hoe de veiligheid in de onderhoudsfase wordt geregeld, is nog onderwerp van discussie.

Schooljaar

Het schoolgebouw is aan het begin van dit schooljaar in gebruik genomen. De tijdelijke behuizing kan dan worden verlaten en de kinderen kunnen in het vervolg les
krijgen in een gebouw met een van de meest opvallende daken
in het hart van Tubbergen.

Nieuwbouw basisschool De Wiekslag & buitenschoolse opvang

Opdrachtgevers: Gemeente Tubbergen, Woningstichting Tubbergen, Tubbergse Onderwijs Federatie Architect GSG Architecten bv te Apeldoorn;
Hoofdaannemer: Aannemingsmaatschappij Olde Rikkert bv te Oldenzaal;
Dakdekker: Technodak te Oldenzaal;
Dakgroothandel: Altena Dak & Gevel te ’t Harde;
Leverancier dakbedekking: Icopal Synthetic Membranes te Goirle

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam