Roofs 2010-10-24 Reflecterende EPDM op particuliere woning

I.R.S. herintroduceert de reflecterende EPDM dakbedekking Carlisle Sure-White en MasterReflect op de Nederlandse markt. De dakbedekking werd in Amersfoort toegepast op een woonhuis, een van de eerste toepassingen van een reflecterende EPDM dakbedekking op een particuliere woning.

Toen de bitumineuze dakbedekking van de villa van de heer Bos in Amersfoort aan vervanging toe was, ging hij met zijn dakdekker, Willem Fontein van Fontein verwarmingstechnieken, loodgieters- en dakwerken uit Hoevelaken, in gesprek. Uitgangspunten van de renovatie moesten zijn dat het dak op de een of andere manier zou bijdragen aan een beter milieu. Diverse opties werden besproken. De toepassing van zonnepanelen viel af omdat er rond een pand veel hoge bomen staan die een nadelige invloed op de opbrengst zouden hebben. Een extra isolatie ging niet i.v.m. de  hoogte van de dakopstanden en het lood tegen het opgaande werk. Ook telde mee dat de bestaande dakopbouw, bestaande uit een bitumineuze dampremmer, 4 cm PUR en een tweelaagse dakbedekking een mooie basis was om te worden voorzien van een nieuwe toplaag.

Reflecterende dakbedekking

Willem Fontein vertelt: “Omdat de eigenaar van de woning graag iets wilde doen aan de binnentemperatuur, waren er twee opties: een reflecterende dakbedekking, of de toepassing van een grindlaag. Omdat de verwachting is, dat de reflecterende dakbedekking een beter resultaat oplevert, is daar voor gekozen. En de keuze voor een EPDM dakbedekking i.p.v. een bitumineuze dakbedekking had ermee te maken dat bij toepassing van een bitumineuze dakbedekking een tweelaags systeem diende te worden toegepast. De EPDM kan na het schoonmaken van het dakoppervlak direct op de bestaande opbouw worden aangebracht.”

Besloten werd, een reflecterende EPDM dakbedekking toe te passen. Deze heeft immers een gunstige invloed op het binnenklimaat, waardoor er met name op zomerse dagen minder gekoeld zal hoeven te worden. “De toepassing van deze reflecterende dakbedekking scheelt op warme dagen al gauw 3 tot 5º C.,” vertelt gebouweigenaar Hugo Bos. “Het verschil is duidelijk merkbaar.” Na een ronde langs verschillende fabrikanten en merken werd op aanraden van de dakdekker uiteindelijk gekozen voor de EPDM MasterReflect van de Amerikaanse producent Carlisle, in Europa op de markt gebracht door I.R.S. uit het Belgische Deinze, via hun professionele verdeelpunt Canam Sales.

Het gaat hier om een EPDM membraan met een dikte van 2,14 mm met een fleeceback drager. Het wordt met behulp van een speciale koudlijm aangebracht. Sales manager voor I.R.S in Nederland Marcus Dommisse vertelt: “De Amerikaanse producent heeft deze reflecterende EPDM dakbedekking al jaren in het assortiment, maar in de Benelux werd er aanvankelijk nog weinig mee gedaan. Nu de vraag naar reflecterende dakbedekkingen stijgt en EPDM qua milieuclassificatie ook nog eens het hoogste scoort, hebben wij besloten de verkoop van dit product actief op te pakken. De dakbedekking is in het bezit van het Amerikaanse Energy Star label.”

Uitvoering

De nieuwe dakbedekking is afgelopen zomer aangebracht. “De reflecterende dakbedekking is verlijmd aangebracht op de bestaande dakopbouw,” vertelt Fontein. “We hoefden enkel te overlagen. We hebben de werkzaamheden binnen een paar dagen met twee man uitgevoerd. Verder werden we tijdens de opstartdag geassisteerd door iemand van I.R.S. Dit laatste had ook als voordeel dat we de beschikking hadden over het benodigde specialistische gereedschap zonder het direct aan te hoeven schaffen. Dat kan altijd nog, als we er meer werken mee uit gaan voeren.”

Fontein vertelt dat zijn dakdekkerbedrijf al enkele jaren geen EPDM daken meer had uitgevoerd. “Daar was geen speciale reden voor, het materiaal is eenvoudigweg bij ons een beetje buiten beeld geraakt,” vertelt hij. “Om op een verantwoorde manier met het materiaal aan de slag te kunnen gaan, hebben wij een ééndaagse cursus gevolgd bij I.R.S. Wij verwachten wel in de toekomst nog meer projecten met dit materiaal uit te kunnen voeren.”

De heer Bos geeft aan zeer tevreden te zijn met zijn nieuwe dak en het gunstige effect ervan op de binnentemperatuur. In reactie hierop hebben de buren eveneens besloten deze dakbedekking toe te passen. Dit dak is medio september 2010 door dezelfde dakdekker aangebracht.

BEGIN KADER

Dakrenovatie woonhuis Amersfoort

Fabrikant dakbedekking: Carlisle/I.R.S. Europe te Deinze (B)
Leverancier dakbedekking: Canam Sales te Son
Dakdekker: Fontein Verwarmingstechnieken, Loodgieters- en Dakwerken te Hoevelaken

EINDE KADER

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam