Roofs 2010-11-16 Leerling-dakdekkers strijden om wereldtitel

Van 17 t/m 20 november 2010 vond in Belfast (Ierland) voor de 23ste keer het WK Dakdekken plaats. Zo’n 20 landenteams namen hier tegen elkaar op door verschillende opdrachten op het gebied van dakdekken uit te voeren. Roofs interviewde het Nederlandse team.

De twee Nederlandse afgevaardigden volgen de opleiding dakdekken hellende daken bij BGA-Nederland te Boxtel. Voor Nick van Schijndel (werkzaam bij Van den Hurk-Doezé te Heeze) was het de vierde keer dat hij de Nederlandse dakbedekkingbranche vertegenwoordigde. Hij is momenteel bezig met de voortgezette opleiding hellende daken (pannen). Van Schijndel stuurde zijn teamgenoot Joshua Vollenberg (werkzaam bij Bogaerts van Nuland te Ravenstein) aan, die debuteerde op het WK. Vollenberg heeft de primaire opleiding leidekken afgerond en is nu bezig met de primaire opleiding metalen dakbedekking.

De leerling-dakdekkers werden begeleid door vakcoaches Sil Gielen (dakpannen) en Theo van Oosteren (leien). Voor Gielen was het de laatste keer dat hij meeging naar het WK. Hij heeft met zijn 52 jaar ervaring op het dak al enkele jaren de deelnemers succesvol begeleid, nu is het tijd om het stokje over te dragen.

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap werd gehouden tijdens het IFD Congres. Drie dagen lang streden teams uit landen over de hele wereld om het wereldkampioenschap dakdekken. De deelnemers moesten de eerste twee dagen verplichte opdrachten uitvoeren: een proefdak met gebruikmaking van verschillende typen dakbedekking. De deelnemers kregen enkele weken van tevoren de opdracht toegestuurd. Tenslotte voerden de dakdekkers een vrije opdracht uit. Dit was een dak met Keymer leien, waar het NL-embleem in was verwerkt. Dikwijls bevat de opdracht een of meerdere onderdelen die horen bij de bouwcultuur van het organiserende land. Dit zijn voor de Nederlandse markt onbekende toepassingen, en daar moest in een kort tijdsbestek nog flink op worden geoefend.

Deze editie stelden vooral de hoekkepers en de kilgoten de deelnemers voor een uitdaging. De hoekkepers worden namelijk gemetseld en de kilgoten zijn feitelijk geen goten: ze worden met pannen ingewerkt. “Dit zijn technieken die we in Nederland niet kennen,” vertelt Nick van Schijndel. “Toch is het altijd prettig om ook deze technieken goed onder de knie te krijgen. Je komt altijd situaties tegen waar deze kennis van pas komt.”

Professionele

De beoordeling vond plaats door een team van vijf scheidsrechters. Om toestanden als bij het Eurovisie Songfestival te voorkomen, staat vooraf alleen de hoofdscheidsrechter vast. De overige vier scheidsrechters worden terplekke gekozen uit de begeleiders van de teams. Deze zijn vervolgens de hele dag bezig de verschillende werken op de meest uiteenlopende aspecten te beoordelen.

Niet alleen werd de technische kwaliteit van het werk beoordeeld, maar ook bijvoorbeeld de inrichting van de bouwplaats, veilig werken, het teamverband en de attitude van de dakdekkers. Met dit laatste wordt ook de representativiteit van de dakdekkers bedoeld. “Dit zijn natuurlijk ook aspecten waar wij op hebben gelet bij de selectie van de dakdekkers die we naar het WK wilden sturen,” vertelt Sil Gielen. “Deze jongens vertegenwoordigen ons land op een wereldkampioenschap, daarom hebben we jongens uitgekozen die niet alleen technisch hun mannetje staan, maar die ook een professionele en serieuze uitstraling hebben.”

“Hoe goed je ook oefent, en hoe goed je de techniek ook onder de knie hebt, op zo’n WK gaat het toch altijd anders dan je verwacht,” vertelt Van Oosteren. “Door stress ga je fouten maken. Als je bijvoorbeeld ziet dat de dakdekkers op het naastgelegen dak sneller opschieten, kan het gebeuren dat je zelf te gehaast gaat werken.”

Tijdens het WK heeft het Engelse team gewonnen. Duitsland werd tweede, Oostenrijk derde. Nederland eindigde na een succesvolle eerste dag en een iets mindere tweede dag in de middenmoot.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam