Zoeken

Roofs 2011-08-39 In Memoriam Hendrik van Dijk (1944-2011)

Op 19 juli 2011, een dag voor zijn 67ste verjaardag, is Hendrik van Dijk overleden. Hendrik van Dijk was grondlegger van isolatiefabrikant Unidek te Gemert. Velen zullen zich hem herinneren als een markante en gedreven ondernemer die Unidek met eigen handen opbouwde tot een van de grootste EPS-producenten ter wereld. Ook nadat hij in 2003 zijn aandelen in het bedrijf verkocht, bleef hij geruime tijd als adviseur bij Unidek betrokken. Daarnaast stond hij aan de basis van diverse andere bouwgerelateerde ondernemingen, waaronder Havadi, een bedrijf dat de meest uiteenlopende producten uit EPS levert. Daarnaast was hij een sociaal bewogen mens, wat zich o.a. uitte in de oprichting van het Hendrik van Dijk Fonds, dat was opgericht om de bouw van een kinderziekenhuis in Tanzania te financieren.

Op 18-jarige leeftijd begon Hendrik van Dijk een eigen aannemersbedrijf. In 1969 begon hij in de schuur van zijn ouderlijk huis aan de verkoop van EPS als isolerend materiaal. In die tijd waren nog maar weinigen overtuigd van de voordelen van isolatie en de kwaliteiten van EPS als isolerend materiaal. Hij ontwikkelde eigenhandig verschillende technieken en processen en wist zo tegen de stroom in het bedrijf op te bouwen tot een succesvolle onderneming die in verschillende sectoren actief is. Hij stond aan de wieg van enkele belangrijke innovaties in de isolatiebranche, zoals de introductie van de isolerende sandwichelementen voor hellende daken, in de jaren zeventig.

Zeer veel  mensen in de bouwbranche kenden Hendrik van Dijk. Mede door het feit dat hij al vanaf begin jaren tachtig grote groepen bedrijven (bouwmaterialenhandelaren met hun klanten, dakdekkers en andere bouwgerelateerde bedrijven) uitnodigde om in Gemert het productieproces van EPS te komen bekijken. Na een indrukwekkende rondleiding werd steevast de dag afgesloten met een bezoek aan de ‘kelder’, gelegen onder het privé woonhuis van Hendrik waar een enorm buffet klaar stond. Menigeen is daar meerdere malen geweest en heeft daar de gastvrijheid van Hendrik aan den lijve kunnen meemaken.

Behalve een eigenzinnig ondernemer was Hendrik van Dijk ook een authentieke man. Hij was een familiemens, hij hechtte aan zijn geboortestreek. Dit was ook duidelijk merkbaar in zijn professionele leven: zijn bedrijven zijn typische familiebedrijven die stevig zijn geworteld in het Brabantse leven. In 1994 werd hij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Unidek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ‘voor maatschappelijke inzet en creatief ondernemerschap, gecombineerd met lef.’

Wegens aanhoudende hartproblemen zag Hendrik van Dijk zich genoodzaakt het wat rustiger aan te gaan doen. Dit was een van de redenen van de verkoop van Unidek aan CRH, in 2003 (inmiddels valt het bedrijf onder de Kingspanorganisatie).  Maar hij kon slecht tegen nietsdoen. ‘Ik word al ziek als er twee vrije zondagen zijn,’ zei hij eens. Dit was de reden dat hij na de verkoop van zijn bedrijf actief bleef in verschillende bedrijven die hem naar eigen zeggen op de been hielden. Tot het laatst bleef hij een duidelijke stempel drukken op de bedrijven waar hij bij betrokken was.

Roofs wenst de familie Van Dijk en zijn vrienden en collega’s veel sterkte in het verwerken van dit grote verlies.