Roofs 2012-01-36 Dakterras met jacuzzi

Ontwerp

De eigenaar van een penthouse in een ‘nieuw monumentaal pand’ in Amsterdam-West wilde graag meer buitenruimte. Het Amsterdamse architectenbureau Ronday Winkelaar maakte een fraai ontwerp voor een dakterras, compleet met buitenbarbecue en jacuzzi.

Met een opvallend ontwerp voor drijvende woningen (Watergaten) wonnen Bob Ronday en Maxim Winkelaar enkele jaren geleden een prijsvraag. Het was het begin van de samenwerking die leidde tot de oprichting van het architectenbureau in 2007. Het bureau tekent voornamelijk voor de wat meer luxe ontwerpen, zoals villa’s en penthouses. Ook ontwierp het bureau o.a. horeca-inrichtingen, spa wellness ruimtes voor in huis en vakantiewoningen. Daarbij maakt men geen onderscheid tussen de buiten- en binnenruimte. “Het pand is een geheel,” vertelt Ronday. “Wij beschouwen de binnen- en buitenruimte daarom als een integraal geheel.”

Buitenruimte

Het ontwerp voor een luxe dakterras met jacuzzi op een penthouse in Amsterdam-West is hier een mooi voorbeeld van. Het ontwerp is nog niet gerealiseerd, maar gooit nu al hoge ogen omdat het goed laat zien wat er zoal mogelijk is op het dak. De opdrachtgever wilde meer buitenruimte bij zijn pand creëren en nam het architectenbureau in de hand om hier een oplossing voor te bedenken. Het ontwerp voor het dak (op een hoogte van ongeveer 13 m) voorziet in een volledig houten vloer, geïntegreerde loungebanken, een barbecue en een jacuzzi.

Probleem was in eerste instantie de bouwaanvraag. Het complex waar het penthouse deel van uitmaakt is de herbouw van een monumentaal pand en valt daarom onder het beschermd stadsgezicht. Eventuele toevoegingen aan het dak mochten daarom niet vanaf het maaiveld zichtbaar zijn. In het ontwerp moest men er dus rekening mee houden dat objecten minimaal 1,20 m bij de dakrand vandaan moesten blijven. In de randzone wordt grind aangebracht. Er is geen hoogbouw in de omgeving van het pand, zodat niet op het dak zelf wordt gekeken. Het betreft tevens het gezamenlijk dak van de diverse bewoners van het complex. Ook dit moest worden geregeld. Daarna kon worden gewerkt aan het ontwerp en de praktische uitvoering ervan.

Zwevende constructie

Om de oorspronkelijke dakopbouw te ontzien en deze ook in de onderhoudsfase bereikbaar te houden, is ervoor gekozen het dakterras te bouwen op een zwevende constructie. Er wordt daartoe een staalconstructie bevestigd op de borstwering. Het terras zweeft zodoende boven de dakbedekking. Bij het aanbrengen van het dakterras zal de dakbedekking wel worden vernieuwd zodat eventuele problemen met de waterdichte laag zijn uitgesloten. De hemelwaterafvoeren en de doorvoeren van het dak konden intact blijven. De doorvoeren zijn op het dakterras afgeschermd in een bak.

Hier bovenop wordt de houtconstructie van bankirai hardhout aangebracht. Het dak heeft een totale oppervlakte van 80 m². Vanaf de vijfde verdieping wordt d.m.v. een interne trap een nieuwe toegang gecreëerd. Het dak is via een elektrisch bedienbaar daklicht te betreden. Op het dak worden de loungebanken, een berging en een jacuzzi ingebouwd in de houten delen. Tevens wordt een buitenkeuken met barbecue geplaatst. De beplanting bestaat uit plantenbakken (3,5 x 1,5 m) op tegeldragers.

Voor de toepassing van de jacuzzi heeft het architectenbureau in samenspraak met een constructeur de plaats bepaald waar deze de constructie het minst belast. Gekozen is voor de locatie achter de berging. Dit is de kortste overspanning van de staalconstructie en deze heeft zodoende de meeste draagkracht. Het water voor de keuken en de jacuzzi komt van de reguliere watervoorzieningen.

Het bijzondere ontwerp staat in de startblokken om gerealiseerd te worden. Naar verwachting zal dit na de winter gebeuren.

Dakterras penthouse te Amsterdam-West

Opdrachtgever: Particulier

Architecten: Bob Ronday en Maxim Winkelaar

Constructeur: Espacio Constructies te Amsterdam

Aannemer: Nog te bepalen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam