Roofs 2013-04-17 Dood door zonnepanelen

Wat niemand wil is nu toch gebeurd. Op 21 februari dit jaar viel in Delfzijl een 23-jarige Duitse man van het dak bij het aanbrengen van zonnepanelen. Hij overleed ’s avonds in het ziekenhuis. Het nieuws stond o.a. in De Telegraaf. Omdat het onderwerp veilig aanbrengen van zonnepanelen in Roofs oktober 2012 onder de aandacht is gebracht, hierbij een analyse.

Bij een ongeval wordt bekeken wie deze Duitse man, in welke hoedanigheid, opdracht heeft gegeven voor dit werk. Is hij een werknemer, is hij de aannemer of is hij de onderaannemer? Dat onderzoek wordt gedaan door de Inspectie SZW.  Op bijgaande foto is een vrijstaand woonhuis te zien zonder  veiligheidsvoorzieningen als steiger, vallijnen of iets dergelijks. Veel is nog onderwerp van onderzoek, wat we naar  aanleiding van de foto en met verwijzing naar eerdere artikelen in Roofs kunnen zeggen is het volgende.

We zien dat het een steil dak betreft met een hellingshoek van 60° of meer. Uit de berichten kunnen we opmaken dat de man alleen werkte. Er is een ladder zichtbaar langs het oprijpad. Aan de opgestoken pannen te zien lijkt het erop dat alle transport van draagrails en panelen met de hand is gebeurd. De panelen zijn in lijn ‘portrait-gewijs’ onder de ca. 9 meter hoge nok aangebracht, waarbij niet duidelijk is hoe de man de rails en panelen horizontaal heeft verplaatst. Op de foto is te zien dat onder het scheefhangende paneel één dakpan is opgestoken. Rechts van die opgestoken pan zijn geen pannen opgestoken. Bekend is dat monteurs van zonnepanelen met de panelen op de schouder over de rail lopen die daar niet voor is bedoeld, de pannen onder de haken worden bij die actie onzichtbaar kapot getrapt. In het A-blad hellende daken staat duidelijk dat horizontaal transport van middelen uitsluitend mechanisch mag gebeuren. Geadviseerd wordt om met zogenaamde verreikers te transporteren.

De betreffende man is in de middag van het dak gevallen. Wanneer hij  ’s morgens is begonnen dan betreft de duur van het werk dus één mandag. Volgens het A-blad moet er dan een collectieve beveiliging worden aangebracht,  een steiger worden geplaatst. Ook de hellingshoek van het dak is zodanig dat een steigervloer nodig is om stabiel te kunnen staan. Aan het nieuwsbericht en de foto is af te leiden dat de man alleen werkte op het dak, zonder andere transportmiddelen dan een ladder, zonder veiligheidsvoorzieningen op een te grote hoogte, op een te steil dak, op een verkeerde manier. Het betreft het aanbrengen van acht zonnepanelen.  

Het is ontzettend triest nieuws. Nog geen twee weken later, op 6 maart, verongelukte in Grijpskerk een 68-jarige man tijdens het aanbrengen van zonnepanelen. Hij is zwaargewond geraakt. Het is te hopen dat dit geen trend wordt, want het begint erop te lijken dat er niet gewerkt wordt aan een duurzame toekomst, maar dat we juist teruggaan in de tijd waar het de arbeidsomstandigheden betreft. 

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam